lauantai 28. marraskuuta 2009

Ossi Goldberg ja Antagonistit - KräkkiäOssi Goldberg ja Antagonistit - Kräkkiä (mixtape)
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Kräkkiä
02. Teen mitä haluun
03. Hymyilen ft. Jones
04. Faktoi pöytään ft. Jami & Jani Laguuni
05. Antagonistit ft. Pake & Kneebro
06. Mä haluun enemmän ft. Jiiro
07. Walkhard ft. Hannes H.
08. Pelonsekaista ft. Kolmas Tahti
09. Unelmii

Lahden suunnalta pukkaa jälleen uutta arvosteltavaa. Tällä kertaa kyseessä on Ossi Goldbergin ja Antagonistien mixtape "Kräkkiä". Ossi on toiminut sooloartistina jo vuodesta 2003 lähtien sekä julkaissut musiikkia myös yhdessä Eisein kanssa Dynaaminen Harmonia -yhtyeessä. Antagonistit taas ovat yhtä kuin tuottaja/mc:t Kneebro ja Pake. Nämä yhdeksän raitaa ovat ensimmäinen näyte kolmikon yhteistyön hedelmistä.

Mixtapeille tyypillisesti tältäkin julkaisulta löytyy pari lainabiittiä, mm. Alchemistin Smile. Suurin osa (7/9) taustoista on kuitenkin Paken tekemiä. Platan ensimmäiset Paken biitit ovat ärsyttäviä, varsinkin viulu-vetoinen Faktoi pöytään. Sitten räjähtää. Antagonistit-biitti on kuin mestarillisten hiphop-sävellysten oppikirjasta. Nostatus, koukuttava melodia, basari. Viimeisen kertsin aikana biitti tuntuu kasvaneen samalla tapaa kuin Travis Barkerin kuuluisat remixit. Myös Pelonsekaista on keskitasoa kovempi tausta. Erityisesti oudosti käytetyistä / tehdyistä voksusampleista diggasin isosti.

Ossi Goldberg on siinä mielessä hyvä räppäri näiden taustojen päälle, että hänen tyylinsä on tarpeeksi viihdyttävä ja suoritusvarmuuttakin löytyy kokemuksen myötä. Lisäksi Ossi tuntuu aidosti fiilistelevän biittejä itsekin, sillä sen verran innokkaalla asenteella mies puskee lyriikkaa narulle. Harmi vaan, että ne sanoitukset jättääkin sitten aika kylmäksi. Pääosin biiseillä keskitytään uhoamiseen ja nauramaan "uran" alkuajoille. Tätä tavoitteistaan ja unelmistaan kertovaa jengiä on ns. kolmetoista tusinassa ja niistä harvalla varsinaiset teot lopulta kohtaa suuret puheet.

"Ei menty massan mukana", "mä haluun enemmän", "virheit täytyy tehä et niist oppii ja tajuaa"... Kuulostaako tutulta? Varsinkin päätösraidan (Unelmii) läppiin olisi herkullinen sauma tarttua, mutta lainataan vaivan säästämiseksi pelkkä kertosäe tähän. "Mahtavalt tuntuu pärjää sil mitä tekee / älä välitä muista vaan ota askel nyt eteen... (...päin!) / mä teen mitä haluan, jälleen kerran / unelmat on tehty toteutettavaks ja nyt teen vaan."

No, ei ne lainit nyt ihan noin kliseisiä ole koko mixtapen ajan. Ihan sitä samaa keskitason riimittelyä kuin monilla muillakin Ossi Goldbergin kollegoilla, tuossa nyt vaan niitä räikeimpiä läppiä. Pointtina lähinnä se, ettei "Kräkkiä" kuitenkaan sanoituksillaan tuo mitään uutta tähän genreen. Kaikki vierailijatkin Hannes H:ta lukuun ottamatta tyytyvät laukomaan aika mitäänsanomatonta läppää. Hannes Heezyn lisäksi Antagonistit-possebiisin tokalla vetäjällä (Pake?) ja Jiirolla taasen on siistit tyylit.

Parhaaksi biisiksi kohoaa ilman muuta Pelonsekaista. Jo aiemmin kehumani biitti sekä Ossi Goldbergin nokkelat läpät nuorista ja päihteistä sopivat hyvin yhteen. Ilmeisesti kritisoidaan myös Lahden kaupunkia. Mixtapen huonointa antia taasen on Faktoi pöytään, jolla Goldbergin lisäksi Jami ja Jani Laguuni kertovat tylsästi kehityksestään artisteina. Näiden ääripäiden välillä "Kräkkiä" on pirteä ja eheä, mutta harmittavan sisältököyhä mixtape. Goldbergilla on tyyli kunnossa, mutta uusia aiheita kaivataan kipeästi. Pake on tuottajana lupavaa tapaus.

Varsinaista albumia odotellessa.

2½ / 5

LINKIT
Kotisivut: www.ossigoldberg.com
MySpace: www.myspace.com/ossigoldberg

Ei kommentteja: