tiistai 24. marraskuuta 2009

Marraskuun wanha: Jumal Olo Lavis - Lyrikaalinen bagebooliJumal Olo Lavis - Lyrikaalinen bagebooli
Omakustanne, 2006

Biisilista
01. Intro
02. Tsekkaa se lutka
03. Lleidbäkkk
04. Jos sä pidät sitä enkelin
05. Roger Moore vs. Val Kilmer ft. Pyhimys
06. Itsenäiset miehet ft. Eino Antiwäkki
07. Itämaisia ihmeitä
08. Hyi saatana mä vihaan talvee
09. John Merrick 2006
10. Paska elämä

Kuten kaikki ovat varmasti huomanneet, ilmaisten Internet-julkaisujen määrä suomiräpin saralla on vuosien saatossa kasvanut huomattavasti. Tunnetuista nimistä esimerkiksi Armo Murha, Eino Antiwäkki, Näkökulma, Raimssi, Sere ja Voittajafiilis ovat puskeneet vain nettilevitykseen tarkoitetun levyn ulos. Pelkästään tänä vuonna suomiräppäreiltä on tullut jopa parisenkymmentä nettijulkaisua. Luvallisesti ladattavissa olevia levyjä ei kuitenkaan arvosteta ihan yhtä korkealle kuin konkreettisia julkaisuja. Varsinkin kun aletaan miettimään genren klassikkoteoksia, nettijulkaisut jätetään automaattisesti spekulointien ulkopuolelle.

Väheksytyn julkaisumuodon piiristä löytyy kuitenkin yksi teos, jonka voi nostaa täysin kivuttomasti muiden klassikkojen rinnalle. (Jumal Olo) Lavis laittoi vuonna 2006 nettilevitykseen omakustanteensa "Lyrikaalinen bagebooli". Tämä kymmenen raitaa sisältävä platta on ehkä hauskin suomirap-levy, mikä on koskaan duunattu. Biiseillä riimitellään ajattomista aiheista, jotka vieläpä poikkeavat normaaleiden räppilevyjen teemoista kuin Ilves Tapparasta. Esimerkiksi Roger Mooren ja Val Kilmerin taistelu hauskuuttanee Simon Templar -faneja vielä tulevinakin vuosikymmeninä.

Lavis on yksinkertaisesti elämänsä vedossa. Miehen itsensä tuottamat biitit ovat suurimmaksi osaksi erinomaisia synafiilistelyjä. Osuvien iskulinjojen täyttämät lyriikat ovat pullollaan yllättäviä käänteitä. Mikissä Lavis ei kunnioita ketään. Häpeilemätöntä ja rivoa tylytystä äärimmäisen itsevarmalla asenteella. Räpeissä on innokkuutta ja improvisoidun kuuloista taitavaa äänenkäyttöä. Ainoastaan artikulointi pettää välillä, mikä johtuu ilmeisesti siitä, että ymmärtääkseni Lavis on vetänyt biisit purkkiin lähinnä yhdellä otolla.

Levyltä on vaikeaa lähteä erittelemään yksittäisiä huippukohtia. Yhtäkään huonoa biisiä ei nimittäin löydy. Yleensä en diggaa mistään teinijätkien tekemistä naisia alentavista ralleista, mutta Lavis on vetänyt läpät niin överiksi, ettei niitä voi olla fiilistelemättä. Jos tehdään ns. flossausräppiä, niin sitten tehdään sitä kunnolla eikä anteeksipyytelevän hihittämisen kera. Osa läpistä on vajaita, lapsellisia ja järjettömiä, mutta Lavis saa kaiken kuulostamaan hauskalta ilmeikkäällä räppäämisellään.

"Miten sä saat selville, onks sun raxxxulla / tapana olla muille matafakaseille paksuna / lavastat tilanteen, pistät asialle kamusi / järjestät riidan kanssa hanibaninamusi / sattumalta niin et frendis sitä lohduttaa / amiksena koittaa koskettaa sitä kohdusta / koittaa sitä vitun lainii crossaa / kysyy onks webcamii, mikä meseossa?"

Siis ihan järjetöntä tykitystä biisistä toiseen. Pettämistä, nössöjä miehiä ja kuumia mimmejä käsittelevä Tsekkaa se lutka. Mielekästä elämäntyyliä hehkuttava Llleidbäkkk. Naisen nyrkin ja hellan väliin komentava Jos sä pidät sitä enkelin. Loistavalla Pyhimys-featilla siunattu Roger Moore vs. Val Kilmer. Miesten itsenäistymisen pohdiskelua yhdessä Eino Antiwäkin kanssa. Itämaat, vittumainen talvi ja Elefanttimiehen tarina. Kaiken kruunuksi yhdeksän minuuttia (!) kestävä Paska elämä, jolla käydään läpi tavallisen tallaajan elinkaari. Oon sanaton.

"Lyrikaalisen bageboolin" voi laittaa koska tahansa soimaan ja se saa sut paremmalle tuulelle, jos omaat vähääkään samanlaisen huumorintajun kuin allekirjoittanut. Levy on verrattavissa loistavaan stand up -esitykseen tai huvipuistojen kestosuosikki-laitteisiin. Ikivihreä klassikko. Tätä saa näemmä nykyään myös fyysisenä tuotteena Laviksen sivuilta, mikäli plattaan rakastuu palavasti.

Tämä blogimerkintä on osa kuukausittaista Vanhat platat -kirjoitussarjaa, jonka muita merkintöjä pääset katsomaan täältä.

LINKIT
Kotisivut: www.saunalahti.fi/lavis
MySpace: www.myspace.com/lavis1
YouTube: www.youtube.com/lvs1
Lataa "Lyrikaalinen bagebooli" ilmaiseksi täältä

3 kommenttia:

djpkhzo kirjoitti...

täysin samaa mieltä! tää ei vanhene! :)

nakkikukko kirjoitti...

Jep, ihan ilahduin nähdessäni levyn kannen tossa. Einon featti vaan on kovempi kuin Pyhimyksen ;D, mutta ymmärrän että toi vetoaa ehkä suurempaan uuteen kuulijakuntaan ja saa jengin paremmin lataa ton.

-ja boi bassoboob !!

Mikko kirjoitti...

Oho, my man nakkikukko :D Arvostan. Kiitti kommenteista!