lauantai 7. marraskuuta 2009

Liekehtivä Sikiö - Pesismaila ja AnanasLiekehtivä Sikiö - Pesismaila ja Ananas
Monsp Records, 2009

Biisilista
01. Intro
02. Aidon paskan paluu
03. Astetta parempi ft. Michael J. Fux & Massmurda-Pena
04. Rotsi auki
05. Liian paljon kusipäitä, liian vähän luoteja ft. Massmurda-Pena
06. Pesismaila & Ananas ft. 66KES88
07. Itäraja-skit ft. Detroit Makaveli & Michael J. Fux
08. Mee töihin ft. Kisumirri Nukke & Timi Pleksit On
09. Hoppichicksi ft. Michael J. Fux
10. Donitsityttö ft. Detroit Makaveli & Massmurda-Pena
11. Mun body (Summermix '03) ft. Michael J. Fux
12. Parhaat bileet ft. Massmurda-Pena

Seppo Lampelan meriiteistä on kirjoitettu Tuoreissa platoissa jo riittämiin. On tullut selväksi, ettei helsinkiläinen moniosaaja pelkää heittäytyä uusien haasteiden pariin. Maaliskuussa Lampela päätti Steen1-artistinimellä tehdyn levytrilogiansa erinomaiseen "Runoja kontrollihuoneesta" -teokseen. Nyt CV paisuu entisestään miehen muuntauduttua ainakin yhden levyn ajaksi Liekehtiväksi Sikiöksi. Monsp Recordsin julkaisemalla "Pesismaila ja Ananas" -pitkäsoitolla irvaillaan räppäreille ja sellaisiksi haluaville.

Kahteen osaan jaetulla albumilla käsitellään kärjistetyn mustavalkoisesti rap-artistien molempia ääripäitä. Ensin sohitaan aitopäisiä puristeja (Pesismaila) ja myöhemmin revitellään valtavirrassa uivien tekijöiden kustannuksella (Ananas). Ajoittain molempia leirejä onnistutaan pilkkaamaan jopa samalla raidalla, kuten käy esimerkiksi Aidon paskan paluulla. Yksinkertaisesta vastakkainasettelusta huolimatta "Pesismaila ja Ananas" paljastuu kuitenkin yllättävän moniselitteiseksi albumiksi.

Levy alkaa rap-musiikille ominaisilla egobuustauksilla ja "kilpailijoiden" vähättelyillä. Ensimmäiset kuusi kappaletta sisältävät mollivoittoista, perinteisen riisuttua räppisoundia. Raakaa on myös ulosanti. Sikiön provosoivat riimit sinkoilevat ympäriinsä kuin sokeiden sarjatuli. Flow on hyvin suora ja verseillä on panostettu myös niihin kuuluisiin teknisiin kikkailuihin. Steen1 ei multiriimeillä aikoinaan mässäillyt, mutta Liekehtivän Sikiön punchline-muotoiset tekstit mahdollistavat Lampelan sisäisen kikkailijan päästämisen valloilleen.

Erikoisen Itäraja-skitin jälkeen tuotanto muuttuu kerta heitolla päinvastaiseen suuntaan. Ajan hermolla kulkevat nextin levelin "electro"-flipautukset astuvat esiin ja autotune raikaa. Tuotannollisesti se kovin kliimaksi koetaan lopulta Mun Bodyn kohdalla, kun kipale paljastuu hävyttömäksi eurotranceksi sympaattisen Tanden osittain sanoittamana. Vierailijoiden määrä kasvaa muuten loppulevyllä niin paljon, ettei yhtäkään biisiä vedetä läpi ilman lisäapua. Luonnollisesti kappaleiden aiheet ja Liekehtivän Sikiön tulkintatyyli muuttuvat myös radikaalisti.

"Pesismaila ja Ananas" voidaan kuitenkin kahden erillisen EP:n sijaan nähdä aivan hyvin myös yhtenä tarinana. Levyn alussa epäkypsä ja itseään Jumalana pitävä räppäri kritisoi kaupallisia fruittariräppäreitä, kuten asiaan kuuluu. Tyylit menee biisin tuottamisen edelle. Kuudennella raidalla Pesismaila & Ananas aletaan kuitenkin pohtia ääripäiden rajoja vähän syvemmin ja levyn teema saatetaan yhteen. Potkivan Mee töihin -vittuilun jälkeen kappaleet pehmenevät hillitympään suuntaan. Räppäri ei pidä enää itseään Jumalana, mutta keskittyy kyllä jumaloimaan omaa vartaloaan peilin edessä.

Niinpä Parhaat bileet on jotenkin normaalia eeppisempi päätösraita tälle levylle. Sen voi tulkita simppelisti haikeaksi lopetukseksi. Sen voi tulkita ottavan kantaa siihen kuinka dokaaminen tarkoittaa Suomessa automaattisesti hyvää meininkiä, oli yhden illan seuraukset sitten kuinka pahat tahansa. Sen voi tulkita myös disautuksena kliseisiä, "kaikki kamut yhes koos, ei huolen häivää" -tyylisiä yltiöpositiivisia rallatteluita kohtaan.

Mutta ennen kaikkea: se alkulevyn nulikka huomaa kasvaneensa menneitä muistelevaksi aikuiseksi, joka fiilistelee kavereiden juhlissa hyvää musiikkia. Kovanaamasta on tullut vässykkä, joka löytää itsensä Onnelasta napatun muijan kämpiltä paskat housuissa. Kannan ottamisen sijaan tehdään hittejä ja riimitellään pintapuolisesti bulimian kaltaisesta kuluneesta aiheesta, koska "levyllä nyt vaan täytyy olla yks koskettava biisi". "Pesismaila ja Ananas" siis kertoo - tahattomasti tai tarkoituksellisesti - kaiken vittuilun ohella tarinan perus rap-artistista, jonka terävät kulmat hioutuvat pois iän myötä.

Mahdollisimman vähän mediaseksikkyyttä tihkuvan Liekehtivä Sikiö -aliaksen debyytti onkin eittämättä onnistunut teos. Levyllä on juoni, todella hyvät tuottajat ja rooleihinsa sopivat vierailijat. Erityisesti Kisumirri Nukke pitkästä aikaa suomen kielellä lämmitti sydäntä ja Massmurda-Pena suorastaan murhaa, nimensä mukaisesti, kertosäkeissä. "Pesismaila ja Ananas" on myös viihdyttävä levy. Mikäli verrataan tätä Teflon Brothersin "T"-albumiin, näkisin julkaisujen olevan aika tasoissa. "Pesismaila ja Ananas" on hitusen yhtenäisempi ja moniulotteisempi kokonaisuus. "T" on hitusen hauskempi levy ja ehti ilmestyä aikaisemmin. Molemmilla levyillä biisien taso heittelehtii.

Parhaat biisit: Mee töihin, Astetta parempi, Hoppichicksi, Liian paljon kusipäitä - liian vähän luoteja, Mun body (Summermix '03)

3½ / 5

LINKIT
Kotisivut: www.steen1.com
Levy-yhtiö: www.monsp.com
MySpace: www.myspace.com/steenone
Tilaa "Pesismaila ja Ananas" The Funkiestista

1 kommentti:

eibou kirjoitti...

goodass arvostelu, mielenkiinto heräs entistä enemmän. joutunee poistamaan.