maanantai 26. lokakuuta 2009

Lokakuun wanha: Kapasiteettiyksikkö - Usko parempaanKapasiteettiyksikkö - Usko parempaan
Rähinä Records, 2004

Biisilista
01. Lost Kapasitetos (intro)
02. Kato mua
03. Niit on jokapuolel
04. Usko parempaan
05. Kierteet
06. Kaiken tän jälkeen ft. Srkkpjt
07. Soitappa mulle
08. Meilläpäin
09. Sut on niin nähty
10. Anna palaa
11. Maailmankirjat ft. Max 'C
12. Millä helvetillä
13. Saarna ft. Paha Pastori
14. Älä nyt
15. Lähdössä
16. Pientä mutta suurta
17. Kiitos ft. Iso H
18. Hengitä

Kapasiteettiyksikkö nousi viimeistä kertaa lavalle vuoden 2008 Blockfesteillä. Mikäli yhtyeen päätös lopettamisesta pitää, jään muistelemaan kolmikon huippuvuosia katkerana. Syy tälle löytyy KY:n neljänneltä pitkäsoitolta "Usko parempaan".

Kyseessä on Rähinä Recordsin historian toinen julkaisu, joka laskettiin maailmalle vuoden 2004 lopulla. Toisin kuin Kapasiteettiyksikön kolmella aikaisemmalla levyllä, tällä kertaa albumilta ei saatu irroitettua mitään varsinaista hittisingleä. Nimikkobiisistä tehty musiikkivideo ei pyörinyt juuri millään kanavilla. Potentiaalinen Soitappa mulle piipahti radioaalloilla, mutta poistui taajuuksilta rivakasti. Lähdössä taas päätyi "Tyttö sinä olet tähti" -elokuvan soundtrackille. Mikään edellä mainituista kappaleista ei kuitenkaan nauttinut erityisen suurta menestystä.

Itse asiassa "Usko parempaan" taitaa olla listasijoituksillakin mitattuna yhtyeen heikoin teos. Se mahtui avausviikollaan hädin tuskin viidentoista myydyimmän levyn joukkoon ja poistui Suomen viralliselta listalta seuraavan viikon romahduksen (38.) jälkeen kokonaan. Heikosta myynnistä huolimatta albumi on täynnä hyviä ralleja. Andu, Tasis ja Uniikki ovat aina osanneet tuottaa oman tyylisuuntansa biisejä eikä tämäkään levy ole ollut poikkeus. "Usko parempaan" on oma suosikkini Kapasiteettiyksikön tasaisesta diskografiasta.

Vaikka albumi on hieman ylipitkä, sillä on enemmän vahvuuksia kuin heikkouksia. Platan vankin kivijalka on erinomainen tuotanto. Tällä tarkoitan niin sävellyksiä kuin biisien rakenteitakin. Soundimaailmaan oman osansa ovat antaneet mm. Elastinen, Jukka Immonen, RPK aka Roope K, Sakke ja Wretch (Trilogia). Kun ajatellaan vuotta 2004, voidaan näin jälkikäteen sanoa biittien olleen "Usko parempaan" -levyllä jopa aikaansa edellä. Hyviä sampleja, monipuolista meininkiä ja osin futurististakin soundia.

Erityisen suuri yllätys tuli vastaan raidan numero 17 kohdalla. Fintelligensin dj:nä toimiva Ewok on nimittäin tuottanut kyseisen Kiitos-biisin, jolla vierailee Iso H. Aivan tajuton bängeri! Siis niin törkeän potkiva ettei mitään rajaa. Muistan vieläkin ensimmäisen kerran kun kuulin ko. biitin. Mitään muuta biisiä ei sitten tullutkaan kuunneltua pariin päivään, koska sitä taustaa oli vaan pakko päästä toistamaan uudestaan ja uudestaan. Kävin useampaan otteeseen Kapasiteettiyksikön keikoillakin siltä varalta, että tuon biitin käynnistyttyä voisi flipata totaalisesti. Valitettavasti en ole vielä tähän päiväänkään mennessä kuullut Kiitosta livenä ja siitä aloituskappaleessa mainitsemani katkeruus.

Aiemmin mainittu Soitappa mulle taas kolahti erityisen hyvin siitä syystä, että sen viettelevä kertosäe jäi soimaan päähän. Kertsinhän vetää Jenni Vartiainen. Harvalla bändillä on varaa jättää Vartiaisen nimi vain levyn kansilehdykkään ilman suurempaa featurointi-mainintaa takakannessa. Kapasiteettiyksiköllä oli vuonna 2004. Kertosäe kuulostaa vielä paremmalta näin "myöhemmällä iällä", kun Vartiaisen debyyttisooloon tuli hullaannuttua aika tavalla. Hänen lisäkseen tällä levyllä vierailevat laulamassa myös mm. Illi ja Max 'C.

Nimikkobiisin kertosäkeessä kolmikkoa avustaa puolestaan Itä-Helsingin Musiikkiopiston Lapsikuoro Sonetti. Yleensä erinäiset lasten laulamat kertsit räppibiiseissä on aika suspect-meininkiä, mutta Usko parempaan -kappaleella Sonetin riipaisevan jylhä laulanta toimii. Muita hyviä kipaleita on Pahan Pastorin säestämä Saarna, joka todistaa Kapasiteettiyksikön jätkien osaavan nauraa itselleen. Lisäksi Anna palaa ja mielenkiintoinen Kaiken tän jälkeen jää mieleen ylitse muiden. Jälkimmäisenä mainitulla biisillä vierailee siis Serkkupojat eli RPK ja HZÄ. Kaiken tän jälkeen oli vuoden 2004 eräänlainen hippien sekä tirehtöörien kädenpuristus.

"Usko parempaan" sisältää myös jokaiselta jäseneltä omat soolobiisit, jotka ovat hyvä piriste pitkän levyn linjaan. Albumilta lyyrisesti parhaimpana erottuu Andu, jonka verset ovat huomattavasti muita tasapainoisempia ja järkevämpiä. Tasis sen sijaan omaa niin viihdyttävän räppäystyylin, ettei fillerilainit tai harkitsemattomat läpät taituroinnin välissä juuri häiritse. Uniikki ei esitä albumilla parastaan, muttei varsinaisesti ole huonokaan. Jää väliinputoajaksi.

Älä anna naurettavan kansikuvan hämätä.

Tämä blogimerkintä on osa kuukausittaista Vanhat platat -kirjoitussarjaa, jonka muita merkintöjä pääset katsomaan täältä.

LINKIT
Kotisivut: www.rahina.com/artistit/kapasiteettiyksikko
Levy-yhtiö: www.rahina.com

1 kommentti:

Mikko kirjoitti...

Kuuntelin tän, ja oli siel jotain hauskaa. Jenni Vartiainen oli tossa vaiheessa uran taitteessa, eikä siks ollu niin iso nimi. Hirvee biisi tosin. "Älä nyt vittu oo tyhmä!" - toimii vieläki ku uutena.