keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Clymax & Tapez - Ruff KutzClymax & Tapez - Ruff Kutz
Ruff Kut Records, 2009

Biisilista
01. Clymax - Intro
02. Tapez - Wanted
03. Clymax - Shitty Kiks
04. Tapez - Methods
05. Clymax - Rigo Mortis
06. Tapez - Take It Back
07. Clymax - Street Knowledge
08. Tapez - One Melody
09. Clymax - Crippled Avengers
10. Clymax - Twisted Trees (interlude)
11. Tapez - U Make Me
12. Clymax - Explorer
13. Tapez - KPO State of Mind
14. Clymax - 4:20
15. Tapez - Others
16. Clymax - Chillin'
17. Tapez - It's All Over pt. II

Suomeen on syntynyt uusi hiphop-tuottajien tiimi. Ruff Kut Records koostuu lahjakkaasta Maramicesta, Levil:n kanssa yhteistyötä tehneestä Clymaxista ja (ilmeisesti) kuopiolaisesta Tapezista. Näistä kaksi jälkimmäisenä mainittua ovat julkaisseet nyt yhteisen instru-/biittilevyn, joka kantaa linjanmukaisesti nimeä "Ruff Kutz". Heidän mielestään 17 raidan platta on passeli teos esimerkiksi freestyle-sessioihin.

Vapaatyylittelijöistä en tiedä, mutta ainakaan allekirjoittaneen kaltaisille normaaleille räppidiggareille "Ruff Kutz" ei anna yksinkertaisesti mitään. Yksikään taustoista ei ole tarpeeksi monimuotoinen ollakseen miellyttävä instrumentaalina. Ensinnäkin, erilaiset nostatukset ja sävellysten kasvattamiset puuttuvat taustoilta lähes tyystin. Raidat eivät kehity, vaan junnaavat paikoillaan. Ei eloa, ei yllätyksellisyyttä eikä tarpeeksi koukkuja.

Instrujen sijaan pääsetkin "Ruff Kutz" -levyn myötä kuuntelemaan pelkkiä straight up räppibiittejä ilman räppejä. Useimpia näistä biiteistä leimaa ärsyttävät luuppimaiset samplet, jotka suorastaan huutavat skip-nappulan painamista jo minuutin kuuntelun jälkeen. Esimerkiksi Methodsissa Tapez on löytänyt yhden mielestään toimivan samplen ja sitä sitten pyöritetään aina uudelleen reilun kolmen minuutin ajan. Tätä mielikuvituksetonta junnausta säestää minimalistisin muutoksin äärimmäisen väsynyt komppi, random-kiljahdus ja säännöllisesti toistuva "tässä-on-nyt-sitten-paikka-kertosäkeelle" -osuus.

Toinen asia mikä ärsyttää, on biittien yleinen munattomuus. Kuten teoksen nimikin antaa jo ymmärtää, nämä 17 raitaa ovat erittäin riisuttuja ja kolkon kuuloisia sävellyksiä. Toisin sanoen raakileita. Ei ole kovin mieltä ylentävää kuunnella biittejä, jotka kuulostavat kovalevyn Ö-kansion pohjalta poimituilta verrattuina suomalaisen hiphop-tuotannon korkeaan yleistasoon. Raidat eivät ole saaneet lähellekään tarpeeksi syötävää eli ne EIVÄT ole läskejä, kuten mun mielestä hyvien räppibiittien kuuluu olla. Rummut ei sytytä sitten yhtään.

"Ruff Kutz" -levyllä on vain kaksi biittiä, joiden alkaessa herää toivo paremmasta. Clymaxin Street Knowledge ja Explorer sisältävät molemmat potentiaalisia elementtejä, mutta kuivuvat nekin ennen pitkää kasaan mielikuvituksen puutteessa. Kaksikosta tunnetumpi Clymax on muutenkin yllättävän vaisu tällä kokonaisuudella. Miehen biitit eivät juuri erotu Tapezin mitäänsanomattomista kyhäilyistä, vaikka Clymaxilta aiemmin kuulemani taustat ovat olleet suhteellisen hyviä.

All in all, yritystä kuitenkin piisaa eikä "Ruff Kutz" - kaikesta huolimatta - kuitenkaan kuulosta ihan ajattelemattomasti kasatulta paketilta. Vaikka biitit ei todellakaan lämmitä, ainakin levyn soundi tuntuu olevan yhtenäinen. Platan taustat voivat hyvinkin sopia freestyle-sessareihin. "Pentti Peruskuuntelija" (mikä termi!) ei levystä vaan hyödy millään tavoin. Kehnoja perusbiittejä rumissa kansissa.

2 / 5

LINKIT
Clymax MySpacessa: www.myspace.com/fuseaclass
Tapez MySpacessa: www.myspace.com/tapezproductions
Tilaa "Ruff Kutz" The Funkiestista

Ei kommentteja: