keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Syyskuun wanha: Dj Otto Stadista - Paholaisen farmaseuttiDj Otto Stadista - Paholaisen farmaseutti
Omakustanne, 2007

Biisilista
01. Intro
02. De De Deejii
03. Ei pysty ft. Tunk Yayo
04. Sipataan kvillaa 2007
05. Tapan sut (välisoitto)
06. Anna palaa
07. Älä apinoi ft. Stiuge
08. Rullaan (kuuntele)
09. Rullaan (S&C)

Hiphop-festivaali Pipefestit pidetään perinteisesti joka elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Tapahtuman kävijäkunta on sen verran nuorta ja sinisilmäistä, että Vuokatinrinteillä hieman keskinkertaisemmallakin räppärillä on mahdollisuus tienata kaljarahaa myymällä omakustannettaan teineille. Tästä syystä monille artisteille on muodostunut suoranaiseksi perinteeksi saada oma levytyksensä myyntiin "Pipefesteihin mennessä". Näiden Pipefest-omakustanteiden joukosta löytyy välillä myös todellisia helmiä. Yksi sellaisista on "Paholaisen farmaseutti", jonka Dj Otto Stadista sai valmiiksi juuri ennen vuoden 2007 festejä.

"Paholaisen farmaseutti" on lyhyt ja osittain huumorilla tehty levy etelä-vaikutteista räppiä. Julkaisua voi pitää kunnianosoituksena Houstonin siirappiselle meiningille tai yksinkertaisesti kasana suomenkielisiä covereita rapakon takaisista hiteistä. Platta on täynnä hävytöntä flossausta ja päihteiden ihannointia, kuten asiaan kuuluu. Tällaista materiaalia on uskaltautunut tekemään kaiken lisäksi aiemmin lähinnä tuottajana kunnostautunut henkilö, jota itse kuulin ensimmäistä kertaa mikissä vasta tällä levyllä. Yllätys olikin melkoinen, kun "Paholaisen farmaseutti" osoittautuikin oikein hyvällä maulla ja ammattitaidolla tehdyksi paketiksi.

Levy alkaa intron jälkeen raidalla nimeltä De De Deejii, jolla Dj Otto Stadista esitellään "helvetin kolavaltiaaksi" tikittävän biitin päällä. Mies sylkee riimejä rauhallisella, itsevarmalla tyylillä. Aivan kuin jätkällä olisi kasoittain patoutunutta vihaa takaraivossaan. Muutaman yksittäisen hyvän heiton jälkeen toinen verse yltää suoranaiseksi klassikkomateriaaliksi. Läpät soljuvat erinomaisesti eteenpäin ylivedetyn flossauksen, sopivan vajaan huumorin sekä trenditietoisten viittauksien välimaastossa.

"Ei, mulla ei oo grillit suussa poika, nää on parillat / niin sanotusti kuuminta hottia, sitten kamiinan / vittuun discopallot, turpavärkki näyttää rautatieltä / ja siks uus liikanimi on Richard Kiel / hammasharjat teräsvillaa ja flossaan piikkilangalla / kaikki saatanan "oldboyt" testatkaa mun hampaita / tarviit timanttiporan, jos haluut edes naarmuttaa / mä syön sun lounaas - ja putsaan legojen välit haarukal"

Loistavan esittelybiisin jälkeen seuraa infamous Kola-Ollin lausahdukseen perustuva Ei pysty, jolla kullaan räppäämässä myös Tunk Yayo. Vierailevan artistin aggressiivinen räppäystyyli tuo sopivaa vastapainoa hitaammalla käyvän "Panacod Brascon" tyylittelylle. Lisäksi Tunk Yayo parodioi samalla hyvin muutamia jenkkiräppäreitä räppien jaksottelullaan. Tälläkin biisillä on reippaasti heittoja, jotka kolahtavat ihan täysillä meikäläisen jonkinlaiseen räppihermoon. Jos sä arvostat vaikkapa Traen biisejä ja pystyt nauramaan jonkun Ron Browzin/Gucci Manen/yms liioitellulle keulimiselle musavideoilla, tää levy on juuri sua varten tehty.

"Mä kyykytän ku Kalinka / (pause) / tää ei oo Tetris mutta tiputan ton palikan!" (Tunk Yayo @ Ei pysty)

"Ja pelimiehet tietää, rahat mul on rullal / mul on lunta tupa täynnä, lasken olohuonees pulkal" (Dj Otto Stadista @ Ei pysty)

Nelosraita Sipataan kvillaa 2007 on päivitetty versio samannimisestä Pykset-kollektiivin biisistä. Träkillä tiputellaan reilusti erilaisten (särky)lääkkeiden ja rohtojen nimiä. Tämäkin toimii, joskin alkuperäisen biisin screwed & chopped -versio on vielä reippaasti parempi. Kuumottavan Tapan sut -välifiilistelyn jälkeen kaiuttimista räjähtää Don Cartagenan ja Weezyn Make It Rain -anthemista tehty mukaelma Anna palaa. "Rahat, pajat, kaiken annan palaa vaan."

"Paholaisen farmaseutti" -levyn ehkä paras biitti löytyy kappaleelta Älä apinoi, jolla riehuu Otto Massinon Pykset-kollega Stiuge. Sujuvat läpät, mahtipontinen meininki ja extravammainen kertosäe = kädet alas. Albumin päättää, sokerina pohjalla, platan ylivoimaisesti kovin biisi Rullaan sekä siitä tehty c&s-versio. Vuoden 2007 ehdottomasti parhaita biisejä ja yksi parhaista kruisailubiiseistä suomiräpin saralla. Swang-coveroinnissa on onnistuttu loistavasti. Biisillä on aivan jäätävän kovat lopetuslainit:

"Mä isken kiesin parkkiin, kun päädyn Sorsapuistolle / sytytän tän viimeisen Sorsan muistolle."

Sekä kirsikkana kakun päällä voksusample Idän Ihmeen aka Kalle Kinoksen kulttihitistä Ihme että Kinos.

Ensimmäistä kertaa koko levystä kuulevien kannalta harmi, että "Paholaisen farmaseutista" on tehty erittäin rajoitettu painos eikä sitä luultavasti saa ostettua edes käytettynä mistään. Harvinaisuutensa ja levyn legendaarisuuden takia kyseessä on ehdottomasti yksi suomiräpin isoimmista helmistä, joka viihdyttää allekirjoittanutta vielä näin kaksi vuotta julkaisunsa jälkeenkin.

Tämä blogimerkintä on osa kuukausittaista Vanhat platat -kirjoitussarjaa, jonka muita merkintöjä pääset katsomaan täältä.

LINKIT
Haastattelu: syvallapelissa.com/2007/07/31/dj-otto-stadista/
Kollektiivi: www.myspace.com/pyksetx

Ei kommentteja: