sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Kultajousi - Suuret kuviotKultajousi - Suuret kuviot (mixtape)
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Osa yksi
02. Tavallinen ihminen ft. Markhys
03. Uusi aika
04. RLSM
05. Sotahuuto ft. Pebe
06. Pilipalimusiikkia
07. Parasta
08. Ihmeitä mikkikopista ft. Pebe
09. Suuret kuviot

Vuonna 2007 Pirkanmaalla tapahtui kuntaliitos, kun Toijalan kaupungista ja Viialan kunnasta muodostettiin uusi uljas Akaan kaupunki. Ilmeisesti samoihin aikoihin Toijalan puolella räppärit Leima, petriX ja Poistajanpoika kehittelivät kuumeisesti omaa yhtyettä. Klikin nimi valittiin eräänä iltana lattialla lojuneen muovipussin mukaan ja näin ollen kolmikosta tuli Kultajousi. Kyllä, juurikin sen korukaupan mukaan. Ja nyt jätkiltä on ilmestynyt ilmaiseksi saatavilla oleva "Suuret kuviot" -mixtape.

"Suuret kuviot" pitää sisällään yhdeksän ilmeisen maistissa tehtyä räppibiisiä, joista yksikään ei tarjoa kuuntelijalleen mitään lataamisen arvoista. Niin maestrojen kuin vierailevien artistienkin räppääminen on karseaa kuultavaa. Ajoitus ja rytmi on täysin hukassa, minkä vuoksi varsinaista riimittelyä on välillä vaikea erottaa "hauskoista" väliläpistä. Toisin sanoen Kultajousi-kolmikko on loistava esimerkki siitä, minkä takia räppiä kutsutaan kirjaimellisesti puhemusiikiksi.

Oman osansa epämiellyttävään kuuntelukokemukseen tuo huono laitteisto / äänitysolosuhteet, joiden surkeaa tasoa ei olla edes yritetty lähteä peittelemään. Muutama biisi kuulostaa tasokkaamalta ja on ilmeisesti purkitettu uudella studiolla, mutta muutoin raidoilta löytyy vaikka minkälaista rätinää.

Biitit on yhtä taustaa lukuunottamatta Mikseri.netin Beatfactorysta otettuja tai "katutyylejä" eli lainattuja. Mikserin Beatfactoryssa on siis biitintekijöiden jämätaustoja, jotka eivät ole menneet kaupaksi ja joita saa käyttää veloituksetta kuka tahansa. Biittien taso ei olekaan huimaava, mutta löytyy joukosta ainakin AK Beatsin semihyvä Sotahuuto-tekele. Osa biiteistä on saanut vielä jälkikäteen lisää sisältöä, kun Kultajousen jätkät ovat lisäilleet kehnoja "voksusamplea" (huomaa lainausmerkit) taustoille ilman raaputuksia.

Biisien aiheet ovat äärettömän tylsiä. Kuinka väsynyttä on räpätä "oravanpyörästä" tai kritisoida poppiräppäreitä ilman perusteita? Kenelläkään kolmikosta ei ole kappaleilla mitään uutta sanottavaa. Esimerkiksi vertauskuvat noudattelevat tällaista tasoa: "mieli ku Suomen kesä - AIKA VIILEE!" Ei tainnut olla ihan ensimmäisiä kertoja, kun joku vääntää vitsiä Suomen kesistä... Kuluneen räppijauhannan lomassa kuullaan tosin yllättäviä paljastuksiakin, kuten Sotahuuto-biisillä: "kyl mäkin nuolen persettä, mut vaan muijani pakaralihaksii". .... ok!

Vaikea tältä mixtapelta on keksiä mitään positiivisia asioita, sillä jurrinen räppääminenkään ei oikein jaksa hauskuuttaa. Kiekon ainoa viihdearvo on kertosäkeissä, jotka äityvät lähes poikkeuksetta tragikoomisiksi. Esimerkiksi raidalla RLSM on vaikea pidätellä naurua, kun Leima alkaa ponnettomasti toistella olevansa "suomiräpin King Kongi! mä oon se matafakin King Kongi!" Sotahuudolla taas "mä huudan mun mikkiin, mä huudan sen rikki / huudan mikkiin, huudan sun pillus irti / huudan sotahuudon, huudan sen ääneen / ÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄ!!!" 'Nuff said?

Puntaroin kuumeisesti vaihtoehtoa, että "Suuret kuviot" ja koko Kultajousi olisi taitava parodia. Ikävä kyllä - ei se taida olla. Lainaus vielä avausraidan toisesta versestä: "Mut pakko myöntää, ei aina tääkään kiinnosta / flow tökkii, ei tuu tekstii, paskan kuulosta / mutta usein tää toimii ja tykkään tästä hommasta / niinku kuulette, mut on valettu kullasta".

Räppääminen kuulostaa haluttomalta: [x] kyllä [ ] ei
Flow tökkii: [x] kyllä [ ] ei
Paskan kuulosta: [x] kyllä [ ] ei
Usein tää toimii: [ ] kyllä [x] ei
Valettu kullasta: [ ] kyllä [x] ei

1 / 5

LINKIT
Mikseri.net: www.mikseri.net/kultajousi
Musiikkivideo: www.youtube.com/watch?v=yJNINpKmgwY

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Irrota ittes niistä piuhoista,
rauhota wnb-kriitikkoasentees kanssa
ja kuuntele musiikkia niinkun sitä
pitää kuunnella: rentoutumiseks
ja huumorilla.
Kommentti "hieman" tekstin julkasun
jälkeen mutta satuin törmäämään ja
mixtapen kuulleena en voi kun nauraa
kirjotuksilles.

Anonyymi kirjoitti...

haahhahahaha, tuo video pisti kyllä repeileen niiiiin pahasti. hyvä blogi tää