tiistai 1. syyskuuta 2009

Jimmy Smallz - Unsigned Hype vol. 1Jimmy Smallz - Unsigned Hype -mixtape vol. 1
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Introskit
02. Around the Year
03. Punchline Nightmare
04. My Coldest Nights
05. Love and Hate ft. Don P
06. Gossip / Slapped
07. Rep Your Hood
08. Your Favourite Rapper
09. Boot On Fire
10. Part of the Game
11. Still I Rise
12. Rebirth (skit)
13. Rebirth
14. Fuckboy (skit)
15. You're A Fuck Boy
16. What I Need
17. No Better Than That

Niin sanottu mixtape-kulttuuri ei ehtinyt koskaan rantautua Suomeen jäädäkseen, vaikka esimerkiksi Alarm Entertainmentin ja 2 Fly Entertainmentin artistit sitä yrittivät. Totta kai niitä tehdään edelleen, mutta nykyään ne jäävät paljon helpommin muiden julkaisujen jalkoihin kuin ennen. Olen itse nähnyt mixtapet oivana välineenä nouseville artisteille tuoda omia kykyjään esille. Nimekkäämmille artisteille tällaiset halvat julkaisut voivat taasen olla väylä kokeilla rajojaan, irroitella sekä antaa innokkaimmille faneille keräilyharvinaisuuksia.

Tamperelainen Jimmy Smallz pitää omalla panoksellaan mixtape-kulttuuria elossa. Vielä toistaiseksi täysin tuntematon räppäri julkaisee ensimmäisen mixtapensa "Unsigned Hype vol. 1" ilmaiseen nettilevitykseen tämän blogin yhteydessä. Löydät latauslinkin merkinnän lopusta. Levyä isännöi porvoolainen Don P, joka on osallistunut myös kappaleiden miksaamiseen, jälkikäsittelyyn sekä tuottamiseen. Onpa mieheltä feattikin biisillä Love And Hate.

Englanniksi räppäävä Jimmy Smallz on selvästi kuunnellut jenkkiräppiä koko nuoruutensa. Mies ottaa biisiensä aiheisiin sekä tyyliinsä rutkasti vaikutteita rapakon takaa. Hän ei kuitenkaan tee mitään ysärille juuttunutta sielunmusiikkia saati tekno-vivahteista klubiräppiä. Jimmy Smallzin alaa on teknisyyttä ja asennetta vaativat räppiträkit, joita erityisesti 2000-luvun mixtape-räppärit Yhdysvalloissa suosivat.

Heti ensimmäisistä biiseistä lähtien kuulee, että Smallzilla riittää nälkää. Kuulostaa siltä kuin mies voisi elää räppäämällä. Asenne ei ole lainkaan anteeksipyytelevä tai epävarma, vaan sopivan varma ja vittumainen. Jimmy Smallzilla on persoonallinen ääni ja miehen äänenkäyttö erilaisten painotuksien suhteen on jo nyt hallittua. Myöskään hänen aksenttia, artikulointia tai muutakaan lausumiseen liittyvää ei tarvitse hävetä.

Diggaan myös flowsta ja riimittelyn teknisestä tasosta. Sanakikkailua esiintyy mukavasti. En äkkiseltään keksi ulosannista mitään isoja puutteita, joita pitäisi parantaa tai korjata. Kun mennään sitten itse kappaleiden sanoituksiin, niin ne eivät toki mitään huikeuksia tarjoa. Seitsemästätoista raidasta kun vain yksi kestää yli kolme minuuttia, ei träkeillä ehditä sanoa paljoa tai kehitellä kummoisempia tarinabiisejä.

Sanotaanko näin, että kappaleet ovat ihan viihdyttäviä. Vertauskuvat voisivat olla omaperäisempiä (kuten myös biisien aiheet) ja versejä voisi olla enemmän, mutta oikeastaan... mitä väliä? Tykkään kuunnella, kun joku oikeasti räppää terveellä itsetunnolla sielunsa kyllyydestä. Tällainen intohimo kun puuttuu monelta lontooksi vääntävältä suomiräppäriltä. Biittivalinnat on hyviä ja taitotaso välittyy kuuntelijalle. Koska kyseessä on mixtape, nämä seikat alkaa jo riittää.

Pitkästä aikaa on myös mukava kuunnella hostattua mixtapea, jolla Don P tekee erinomaista työtä shoutouttien kanssa. Veikkaan, että jokainen nuori suomiräppäri haluaisi Don P:n omalle mixtapelleen haippaajaksi. Se kertoo jo jotain Jimmy Smallzin tasosta: tuskin porvoolainen haippaa ketään ulkopaikkakuntalaista turhaan. Saati sitten suostuu liittämään nimensä tällaisen julkaisun yhteyteen. Miksaus on moitteetonta ja julkaisusta tulee rehellinen fiilis.

Nyt kun Jimmy Smallz on näyttänyt että hänessä piilee rutkasti potentiaalia, herää muutamia kysymyksiä. Parin minuutin tekeleet toimii, mutta osaako mies kirjoittaa tulevaisuudessa täyspitkiä kolmen värssyn biisejä? Entä jatkuuko jenkkiräppäreiden pienoinen kopiointi myös pitkäsoitolla vai kehittyykö tyyli omaan suuntaansa? "Unsigned Hype vol. 1" ja erityisesti biisit Rep Yo Hood, Love And Hate, Still I Rise sekä Punchline Nightmare on siihen asti ehdottomasti tarkastamisen arvoista materiaalia.

3½ / 5

LINKIT
Musiikkivideo: www.youtube.com/watch?v=UtPnrafhw3w
MySpace: www.myspace.com/jimmysmallz
Lataa "Unsigned Hype vol. 1" ilmaiseksi tästä

Ei kommentteja: