torstai 3. syyskuuta 2009

Ezkimo - MuteniaatikotEzkimo - Muteniaatikot
Playground Music, 2009

Biisilista
01. Intro
02. Suurmestarit
03. Tänään ja huomen
04. Mee matalaks
05. Mikä tilanne?
06. Agentti Sumo
07. Juan Breaks
08. Lähemmäks ft. Chris Lee
09. Tottakai
10. Lah
11. Vasen kaks ft. Asa
12. Jos ft. Mariska
13. Rauha meidän kaa ft. Big J
14. Kysymys

Ezkimo kuului 2000-luvun alussa niiden räppäreiden joukkoon, jotka raivasivat tietä suomenkielisen rap-musiikin esiinmarssille ja jotka samalla uhrautuivat isojen levy-yhtiöiden vietäviksi. Viimeiset viisi vuotta mies on kuitenkin monen muun vanhan konkarin tavoin pitänyt arvoituksellista hiljaiseloa. Ensi viikolla hiljaisuus päättyy lopullisesti, kun Ezkimo tekee paluun uudella "Muteniaatikot"-levyllään. Tuoreella pitkäsoitolla "Iso E" on huomionarvoisesti kaatunut M-kirjaimeksi (katso kansikuva), sillä Ezkimon tuottajaveli Juan Muteniac näyttelee kokonaisuudella tasavertaista roolia säveltämällä kaikki platan taustat.

Albumin ensimmäinen kappale Suurmestarit ei lupaa hyvää. Tunkkaiselta kuulostava Ezkimo yrittää biisillä luoda itsestään vittumaista hahmoa ja räppää mm. niinkin väsyneestä aiheesta kuin "vihaajat". Träkki sisältää myös useampia lapsellisen huonoja heittoja kuten "Sä oot Pelle mä oon Peloton!" sekä pakolliset Rockin Da North -viittaukset, jotka jäävät onneksi levyn ainoiksi sellaisiksi. Sama meininki jatkuu hyvän Tänään ja huomen -raidan jälkeen, kun herra kehoittaa: Mee matalaks. Kappaleella ohjeistetaan miten virkavallan kanssa tulisi toimia, kun kytät nappaa sut kamarille kesken koulupäivän.

Sinänsä ihan ajankohtainen aihe, kun jengiä tuntuu lähtevän virkavallan juttusille yhä oudommista asioista kouluammuskelujen vuoksi. Mutta toteutus on surkea. Varsinkin myötähävettävän pitkään kestävät "poliisin puheenvuorot" ovat kiusallista kuunneltavaa, kun Ezkimo matkii poliisisetää ylikorostetusti jopa puolen versen ajan! Siis hetkinen. Biisin sanoitusten perusteella kappaleen kohdeyleisö löytyy ala-asteen pulpeteista.

Kaikkien osapuolien onneksi meininki kuitenkin paranee epätasaisen alun jälkeen ja hiljalleen levyä kuunnellessa muistaa, mikä Ezkimossa oli aikoinaan hehkuttamisen arvoista. Kiekon ensimmäinen single Tottakai käy hyvin esimerkiksi. Loistava sinkkuvalinta pyörii eteenpäin Juanin painostavan mahtipontisen biitin sekä "tottakai"-hokeman voimin. Mihin tilanteisiin voi joutua, kun ei vaan osaa sanoa "ei"? Nopea flowaus sujuu mallikelpoisesti ensimmäisen värssyn aikana ja läpät on valtavirralle sopivan mutkattomia. Lyhyt väliosakin ennen viimeistä huukkia toimii!

Huomio keskittyy kuitenkin tarttuvaan kertosäkeeseen, jossa on mukana eräänlaista vuoropuhelua Satu Hamed:n kanssa. Vuoropuhelulla ei selvästikään yritetä irroittaa halpoja nauruja eikä niitä ole tarkoitettu puhtaaksi huumoriksi. Kyseessä on vain oiva tehokeino, jonka avulla saadaan yksinkertaisesta kertosäkeestä kaikki irti, pitäen biisissä kuitenkin sen "uudelleentoisto-arvon". Tällaisia keskusteluosuuksia käytti aikoinaan Ezkimon lisäksi kertosäkeissä myös mm. Flegmaatikot sekä Kapasiteettiyksikkö ja siksi mulle itselleni tulee näin pienestä asiasta jotenkin nostalginen fiilis. En tiedä voiko sitä sanoa karismaksi, mutta Ezkimolta löytyy sitä kuuluisaa pilkettä silmäkulmasta.

Tottakai-singlen lisäksi "Muteniaatikot"-albumin parhaisiin biiseihin lukeutuu viides raita Mikä tilanne?, jolla kuullaan myös Joniveljen raaputuksia. Biisillä samplataan Asan legendaarista "Mikä vittu on nyt tilanne?" -lainia Fintelligensin 7 veljestä -biisiltä sekä mukaillaan Hannibalin "jauhakaa huhujanne, ihan omillanne" -heittoa Met' ollaan vaan lappalaisia -träkiltä. Suomenkielisistä räppibiiseistä otetut voksusamplet luo biisille aina yhtä räpin tunnelman. Mahtavaa. Eikä lyriikoissakaan (käsittelevät selän takana juoruavia ihmisiä) ole vikaa.

Ilahduttavaa on kuulla myös Agentti Sumo -biisillä esiintyvät lainit kuinka Ezkimo ja Juan Muteniac "sen muovisoundin aalloilta karkottaa / sä kysyt mitä Muteniaatikot tarkottaa / se meinaa hyvää musaa ja hyvää hoppii / ei pelkoo, et nää jannut alkas dusaa synapoppii / tai kääntäs takkii vaikkei räppi enää toimiskaan". Ja lainit ei valehtele: tällä levyllä ei tosiaan autotunea käytetä tai tekno-vaikutteita esiinny. Ilmiö esiintyy sekä hyvässä että pahassa: luonnollisesti siistiä kuulla kunnon räppiä, mutta toisaalta ne arvion alussa mainitut huonot biisit ovat syntyneet juuri 2000-luvun alkuun jämähtämisen takia.

Levyn vierailijoista sanottakoon, että ehdottomasti edukseen erottuu Mariska. Nainen laulaa levyllä taustalauluja parilla biisillä ja vetää Jos-biisin kertosäkeen todella upeasti. Norjalainen Chris Lee tuo myös lisäarvoa Lähemmäks-kappaleelle kertosäkeellään. Sen sijaan Asa on skrivannut platalle tavallaan itseän toistavan värssyn. "Ilman latin latia pureskelemas lakia", "smurffei jouaa" yms. samanlaiset ilmaisut alkavat olla mieheltä jo vähän liian kuultua kamaa. Asakin on vanhojen riimiensä kanssa kuitenkin todellinen Jumala verrattuna itävaltalaiseen Big J:hin.

Kelatkaa eurooppalainen jätkä, joka tituleeraa itsensä ämseeksi vaikka oikeasti miehen skilssit rajoittuvat englanninkielisten sanojen ja fraasien peräkkäin asettelemiseen. Kuvittele vielä, että tämä sama jannu sekoittaa lontoon jauhannansa sekaan omaa äidinkieltään. Näet mielessäsi Big J:n. Onhan se tietysti siistiä, että levylle on saatu kansainvälistä yhteistyötä ja niin edelleen. Kuuntelijan näkökulmasta aika hieno juttu. Mutta Big J:n funktiota en yksinkertaisesti käsitä. Ote: "Yo Brooklyn's finest and L.A. niggaz machen figgest(????) ball with the L.A. Clippers" + "Dieheiff floppen (???) cuz izizdzidza ain't no stoppin' / the game schulfsstifasfai OKAYY I GET IT POPPIN'! (pause) UNNGGGHHH! Yeah! We keep it thoro"

Muutamista huonommista hetkistä huolimatta "Muteniaatikot" on yllättävän vahva paluu Ezkimolta. Levyn alkupuoli koostuu menevämmistä biiseistä ja Juanin välisoiton jälkeen sanoitukset muuttuvat pohdiskelevimmiksi. Kaiken kruununa levyn päättävä Kysymys, joka antaa mietittävää enemmän kuin koko aiempi levy yhteensä. Juan Muteniac on loistava tuottaja, joka on parhaimmillaan voksusampleja käyttävien mahtipontisten sävellysten parissa. Ezkimo ei ole maailman paras sanoittaja, mutta on hyvä biisien tekijä. Ja "Muteniaatikot" on omassa sarjassaan eräänlaisena valtavirta-räppilevynä onnistunut.

Albumin parhaita raitoja: Tottakai, Mikä tilanne?, Jos, Tänään ja huomen, Agentti Sumo sekä Lah.

3½ / 5

LINKIT
Levy-yhtiö: www.playgroundmusic.fi
MySpace: www.myspace.com/ezkimo998
Tilaa "Muteniaatikot" The Funkiestista

Ei kommentteja: