keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Don Bigileone - BiginologiaDon Bigileone - Biginologia
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Määritelmä
02. Kyltymätön asema
03. Arvomaailma ft. AP
04. Kymppikerrostalon katolta
05. Rikkinäinen puhelin
06. Heikkomieliset
07. Totuudelle kasvot ft. Vainoharha
08. Yksinkertaisuus pettävää ft. Rimma & Toni Pandora
09. Tinanapit (skit)
10. Mä en turvaudu kyttiin ft. Chilly Willy
11. P***alakit (skit)
12. Pojat ovat poikia ft. Suoralinja
13. Mihin tiikeri raidoistaan pääsee ft. Wety
14. Rahal valtaa ft. Teepee, Chilly Willy & Sämmy
15. Mä en kuvia kumartele ft. Pyhä Nicolas
16. Näytä mulle rakkautta ft. Miss Tilt & Misty Bee
17. Saarnapenkki
18. Veljeni vartija

"Biginologia" on hyvinkääläisen Don Bigileonen heinäkuussa ilmestynyt debyyttialbumi. Levyn inspiraationa ovat toimineet mm. Kummisetä-trilogia sekä Juice Leskisen tuotanto. 15 euron hintaiselta kokonaisuudelta löytyy myös kirjava joukko vierailijoita, joista mainittakoon erikseen Teflon Brothersin manageri Wety, pirkkalalainen(!) Suoralinja sekä peräti kolme naispuolista räppäriä. Teos on yltänyt muutamassa kuukaudessa suoranaiseen kulttisuosioon ja kun lukee nuo kolme edellistä lausetta uudestaan ajatuksella, ei liene vaikeaa arvata miksi. Bigileonen esikoislevytys on hämmentävä palapeli. Tässä merkinnässä selvitetään, sopivatko sen palat yhteen.

Aivan ensimmäiseksi on asiallista huomauttaa, että Don Bigileone on selvästi elänyt levyn tekoprosessin aikana kunnon räppielämää. Tämän huomaa jo teoksen kansikuvasta, jossa Bigileone näyttää Karl Kanin talvitakkiin pukeutuneena kuinka iso hauki mieheltä pääsi karkuun viimeisimmällä kalastusretkellä. Vakavasti puhuen, hyvinkääläisen asenne ja poikkeuksellisen vahva ääni ovat kuin luotuja räppäämiseen. Biiseillä mm. vittuillaan poliiseille ja puututaan epäkohtiin arkailematta. Taustalla pumppaa positiivisella tapaa äärimmäisen raakoja räppibiittejä, joiden peruselementit ovat kunnossa. Julkaisun hienoin puoli onkin se, kuinka nuoren artistin vilpitön intohimo räppäämistä kohtaan ja oma selkeä visio välittyvät myös kuuntelijalle 69 minuuttista teosta kuunnellessa.

Valitettavasti persoonallisesta äänestä ei ole kuitenkaan mitään hyötyä, jos sen käyttöä ei osaa jalostaa tarpeeksi. Don Bigileone räppää lähes koko levyn ajan samalla puuduttavalla äänenpainolla ja muutamilla biiseillä (esim. Arvomaailma) räpit tuntuvat kaiken lisäksi kiertävän sen verran oudosti, että riimittelystä tulee oikeasti mieleen Puhuva pää. Lisäksi artikulointi on varsinkin levyn alkupuolella todella epäselkeää. Vähän kuin Bigileonen nielurisoihin olisi juuttunut banaani poikittain. Varsinainen flow ei kuitenkaan ole auttamaton, vaikka kehitettävää myös sillä saralla löytyy (lisää erilaisia variaatioita tyyliin, jaksottamista, ajoittamista).

"Biginologian" varsinainen kompastuskivi on sanoitukset. Ei riitä, että täytyy yrittää ottaa selkoa huonosti artikuloivan räppärin riimittelystä, vaan pitäisi päästä sisään myös Don Bigileonen kirjoitusmielentilaan. Jo albumin avausraidalta löytyy aivan järjettömiä laineja. Kaksi helmeä: "asiantuntemus lisää lastentarhafobiaa*" sekä "ymmärrän tiedon, en itseäni - siinä pointti lymyy". Lastentarhafobia? LASTENTARHAFOBIA? Varsinkin niillä kappaleilla, joilla Bigileone ei saa seuraa vierailevasta räppäristä, sanoituksissa on tunnuttu pyrkivän mystisempään esitysmuotoon kuin mihin artistin rahkeet todellisuudessa riittävät. Riimeistä on todella vaikeaa saada minkäänlaista otetta. Levyn alkupuolella keskityin miettimään mitä pitää vetää, että pääsee samalle aaltopituudelle näiden riimien kanssa. Levyn loppupuolella taas mietin, millaista Dreamhouse Studion Jykä Aholalla on ollut masteroidessa tätä pakettia kasaan.

Surkuhupaisiakin seikkoja löytyy. Nimittäin aivan kaikki johdatuspuheet, loppuläpät ja skitit. Kappale nimeltä Totuudelle kasvot käsittelee nykynuorten rappiotilaa. Biisillä pohdiskellaan syitä nuorten joutumiselle päihteiden kouriin ja kritisoidaan kaupunkia nuorisotilojen olemattomuudesta. Kyseessä on "Biginologian" yksi selväjärkisimmistä kappaleista ja täten myös yksi parhaista biiseistä. Träkin ensimmäiset 20 sekuntia aiheuttaa kuitenkin todella pahoja huutonauru-kohtauksia.

"Mä olin yks lauantai-aamupäivä ostaan aseman kahviosta kahvia itelleni... Ku sinne tuli muutama tuttu pikku youngsteria mua vastaan ja sano... Hei Bigi! Mun ystävä täytti tänään just viistoista vuotta, et mä annan rahaa, et jos sä viittit käydä ostaan sille Prisman Alkosta pullon viinaa? Mä sanoin et... VITUT! TSEKKAA IKÄS KONTROLLI!"

Jos mä kehtaisin näyttää naamani, postaisin nyt YouTubeen videon siitä kuinka vaikeaa on olla nauramatta tuota rimpsua kuunnellessa.

Myös poliisien kohtaamisesta kertovat skitit Tinanapit sekä P***alakit ovat aivan käsittämättömän timanttista tykitystä. En viitsi kirjoittaa noita reilun minuutin pituisia tarinoita kokonaan tänne, mutta esimerkiksi ensimmäinen noista väliraidoista käsittelee sitä kuinka Don Bigileone ja hänen "homeboynsa" kävivät "Expertillä katteleen kaikkee uutta hifi-tekniikkaa", kunnes poliisi luuli heidän varastaneen mp3-soittimen. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Bigileone keskustelee skiteillä itsensä kanssa.

Albumia sävyttävät myös naurettavuuksiin menevät "C'MOOOOOOON" -taustahuudot, joita esiintyy lukematon määrä läpi levyn. Lisäksi platalle on eksynyt diippien tilitysten sekaan myös Pikku G:n maailmanparannus-biiseiltä kuulostava Näytä mulle rakkautta. Kertosäkeen alku: "Merkit ilmas kumppanit / näemme liikaa pahuutta!" Biisillä feattaa kaksi naisräppäriä, joista varsinkin jälkimmäinen aiheuttaa lievää myötähäpeää. "Jos annat mahiksen niin koooeeeetettaan / istutaan täs laudal, kelaa variksetkin voitetaan". Jep jep. Onneksi levyn kolmas naisräppäri Rimma on sentään yllättävän kova tapaus.

Jos jätetään skitit ja tuo lässytysbiisi sikseen, niin "Biginologiaa" ei kuitenkaan voi pitää minään pelkkänä kasana paskaa. Kyseessä ei ole lähellekään vuoden huonoin levy. Oudoista riimeistä huolimatta biiseillä on yritystä ja ideaa. Jos Don Bigileone harjoittelee äänenkäyttöäään, lopettaa sanakirjan selaamisen riimejä kirjoittaessa, selkeyttää artikulointiaan ja pitää saman asenteen yllä kuin nyt, hyvinkääläinen voi löytää vielä oman paikkansa suomiräpin saralta. Vaihtoehtoisesti "Biginologiasta" voisi julkaista deluxe editionin, missä on mukana kaikkien kappaleiden sanoitukset. Silloin biisejä voisi käsitellä nykyistä analyyttisemmin.

"Marlon Brando sanoi: jos emme ole veljiemme vartijoita, älkäämme ainakaan olko heidän teloittajiaan... (yeah!)"

1½ / 5

*HUOM! En takaa lyriikoiden oikeellisuutta.

LINKIT

Dailymotion: www.dailymotion.com/bigileone
Facebook: www.facebook.com/group.php?gid=193122737666
Mikseri.net: www.mikseri.net/artists/?id=47358
MySpace: www.myspace.com/donbigileone
YouTube: www.youtube.com/user/donbigileone
Tilaa "Biginologia" The Funkiestista

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Asiallinen arvostelu.
Muistan Bassosta, et se "ymmärrän tiedon, en itseäni - siinä pointti lyhyt"-laini, menee oikeasti näin "ymmärrän tiedon, en itseäni - siinä pointti lymyy"

Mikko kirjoitti...

Totta, kiitos huomautuksesta! Arviossa oli itse asiassa kaksi muutakin kohtaa väärin, eli raita numero 13 on oikeasti nimeltään "Mihin tiikeri raidoistaan pääsee" ja lisäksi "Totuudelle kasvot" -biisin johdatuspuheessa tytöt on oikeasti tutut. Virheet on nyt korjattu merkintään.

Anonyymi kirjoitti...

Höehöe, aika neutraali arvostelu, jos miettii, että kyseessä on kuitenkin ehkä kylmäverisin kusijulkaisu, mitä Suomenmaassa on tänä vuonna julkaistu.... Noh, beisikkii saibelii.... Jöö..

Anonyymi kirjoitti...

Marlon Brando sanoo että ostakaa Biginoligia-levy vitun äpärät!

http://www.youtube.com/watch?v=ReXlzHu2la8