sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Deams - The Legacy EP (The Gambit remixes)Deams - The Legacy EP (The Gambit remixes)
Queen Gambit Laboratoires, 2009

Biisilista:
01. Underground ft. Ice-T
02. The Boom Bap Experience ft. De La Soul

Gangstarr Productions -levymerkki julkaisee ensi viikolla hollantilaisräppäri Deamsin "The Legacy EP:n". Teosta on markkinoitu lähinnä nimekkäiden yhdysvaltalaisvierailijoiden (Dj Premier, De La Soul, Ice-T, Big Daddy Kane, Chuck D & Jeru The Damaja) voimin. Kuriositeettina on kuitenkin pakko mainita, että itse Deamsin nimeä ei löydy edes Wikipedian hollantilaisesta hiphop-kulttuurista kertovalta artikkelisivulta.

No, en ole saanut arvioitavakseni Deamsin EP:tä, vaan kahdesta kyseisen julkaisun kappaleesta tehdyn remix-levyn. Uudelleenversiointien takana piileskelee turkulainen The Gambit, joka julkaisi oman debyyttialbuminsa "Rosary" vuonna 2007 ja joka valittiin ristiriitaisesta palautteesta huolimatta Turun parhaaksi rap-artistiksi viime vuoden lopulla (City-lehti). "The Legacy EP (The Gambit remixes)" julkaistaan saatekirjeen mukaan 16. syyskuuta.

The Gambit on tuottanut ja miksannut Deamsin raidoista uuteen uskoon Ice-T:n kanssa tehdyn Underground-kappaleen sekä De La Soulin kera väsätyn The Boom Bap Experience -fiilistelyn. Molemmat kappaleet on masteroinut Universal Mastering Studiosin liepeillä yhdysvaltalainen Peter Doell, joka taasen on pitkän studioinsinöörin uransa aikana ehtinyt työskennellä mm. Frank Sinatran kanssa. Studiosäätöjen osalta biisit siis tuskin pettävät ketään.

Ja kyllä, sekä Underground että The Boom Bap Experience ovat tuotannollisesti erittäin laadukasta kamaa. Puhdasta, sopivan kliinistä soundia. Yksityiskohtaisemmin eriteltynä myös varsinaiset biitit toimii erittäin hyvin. Oli jengi mitä mieltä tahansa The Gambitin räpeistä, niin tuottajana miehellä on selvästi lahjoja. Varsinkin Undergroundin remix sopii Ice-T:n äänelle ja flowlle mainiosti.

Sikäli kumpaakaan raitaa on vaikea lähteä arvioimaan sen enempää remixeinä, kun alkuperäisiä biisejä ei ole vielä mahdollista kuulla mistään. Mutta itsenäisinä raitoina molemmat träkit rullaavat eteenpäin moitteetta. Itse Deams ei ansaitse minkäänlaista erikoishehkutusta taitojensa takia ja lyriikatkin on kansainvälisten yhteistöiden tyyliin kirjoitettu aika lailla vasemmalla kädellä. Tyylit, biitit ja kertsit jaksaa sen sijaan viihdyttää oman aikansa.

Huomioitavaa on, että The Gambit on onnistunut tekemään omasta tuotantotyylistään tunnistettavan. Molemmat biitit kuulostavat juuri turkulaisen tuottamilta tiettyjen tuttujen elementtien takia, joita en maallikkona osaa valitettavasti sen kummemmin kuvailla tai nimetä. West coast -tyylistä meininkiä kuitenkin.

Jos "The Legacy EP (The Gambit remixes)" sattuu silmiisi levykaupassa ja hinta on kahden raidan kokonaisuudelle kohtuullinen, suosittelen poistamaan omaan hyllyyn. Alkuperäisiä raitoja kuulematta uskaltaisin sanoa, että kyseessä on maailman luokan uudelleenversiointeja.

3½ / 5

LINKIT
Deamsin kotisivut: www.deamsmusic.com
Deams MySpacessa: www.myspace.com/deams
Levy-yhtiö: www.qgl.fi
The Gambitin kotisivut: www.thegambit.fi
The Gambit MySpacessa: www.myspace.com/thegambitqgl

Ei kommentteja: