tiistai 15. syyskuuta 2009

Carl Finer - From the Beginning to the EndCarl Finer - From the Beginning to the End
Helsinki Freedom Records, 2009

Biisilista
01. Dreams
02. North Side
03. Strapped Up
04. My House
05. Remember ft. Ambizionz
06. Waiting So Long
07. Outrageous ft. Janely
08. Hypnotized
09. You're Mine
10. Can't Seem to Say No
11. Why?

Virosta Suomeen keväällä 2008 muuttanut Carl Finer on melkoinen sonni. 19-vuotias laulajalupaus, oikealta nimeltään Karl-Jörgen Viskus, on tuottanut, säveltänyt sekä sanoittanut debyyttilevynsä "From the Beginning to the End" kokonaan itse. Helsinki Freedom Recordsin kautta julkaistu pitkäsoitto pitää sisällään yksitoista englanninkielistä R&B-raitaa ja sillä vierailevat ainoastaan Ambizionz-yhtye sekä laulajatar Janely.

"From the Beginning to the End" -albumilla unelmoidaan, erotaan, kaivataan, rakastetaan, raportoidaan tanssilattialle ja astellaan klubille freshien kledjujen kanssa. Kappaleet käsittelevät siis R&B-levylle hyvin tyypillisiä aiheita; Finer on löytänyt eniten sanottavaa ihmissuhteista ja hauskanpidosta. Kansilehtisen mukaan kaikki kappaleet perustuvat artistin omiin kokemuksiin joulukuun 2007 ja elokuun 2008 välillä.

Romantisoiduissa lyriikoissa ei ole mitään vikaa. Carl Finerin debyytillä häiritsevää on ainoastaan sanoituksien ennalta-arvattavuus ja kansainvälisellä mittapuulla tylsä toteutustapa. North Side -kappaleella kuullaan yllättävä disautus, kun Viskus halveksuu helsinkiläisen Toinen Kadunpoika -räppärin suhtautumista virolaisen musiikkiin. Neljännellä raidalla My House taasen kuullaan rkellymäisen suorasanaista palautetta pettävälle naiselle. Muutoin "From the Beginning to the End" on valitettavan tylsää tarinointia aiheiltaan.

Carl Finerin tulkintatyyli on tunteikas ja viihdyttävä. Kappaleista välittyy kuuntelijalle eräänlainen ilmeikäs esiintyminen mikin takana, mikä on pelkästään positiivista. Poikamaisen kimakalla äänellä laulava Finer omaa selvästi lahjoja niin vokalistina kuin myös biisien tekijänä. Vaikka suurin osa biiseistä kuulostaa aikamoisen kuluneelta rnb:ltä, on selvästi nähtävissä kuinka nuori Finer osaa jo esikoisellaan rakentaa näpsäköitä väliosia ja kertosäkeitä biiseihinsä. Kunnioitusta herättää myös miehen sovitukset.

Kuitenkin, kun artisti tekee debyyttilevynsä kaikilla osa-alueilla lähes kokonaan itse, lopputulos ei ole välttämättä aina se paras mahdollinen. "From the Beginning to the Endillä" olisi muutamilla träkeillä jonkinlainen ulkopuolinen vokaalituottaja/-tarkkailija ollut tarpeen. Varsinkin albumin lopetusbiisillä huomaa selvästi, kuinka biisiä olisi voinut parantaa huomattavasti äänittämällä niitä ylitse meneviä määkimisiä uudelleen. Sävellykset on ihan ok, mutta niidenkin osalta olisi voinut tehdä asioita toisin ja taitavemmin.

Ylivoimaiseksi suosikkibiisikseni pitkäsoitolta nousee kohtalokas Strapped Up. Upeasti purkitettu kertsi, viihdyttävät "vitut kaikesta" -läpät ja ennen kaikkea hyvä tunnelma. "Don't you know that you can't fuck with me / while I'm alive / so I'm gonna stay a G / 'til the day I die". Herkempi biisi Hypnotized toimii myös loistavasti ja tuo esiin Finerin taitavahkoa äänenkäyttöä. Muutoin levy on aika tasaista siirappia.

Carl Finer palloilee tällä hetkellä Kööpenhaminassa ja suorittaa käsittääkseni pian intin Virossa. Mies on ilmoittanut kurkottelevansa kohti Lontoon ympyröitä. Potentiaalia tällä rnb:n Helmut Lotilla on vaikka kuinka pitkälle, mutta eri asia on kuinka hyvin potentiaali saadaan jalostettua konkreettiseksi hyväksi pitkäsoitoksi. "From the Beginning to the End" ei ole mikään rnb:n riemuvoitto, mutta alle parikymppisen laulajanuorukaisen esikoiseksi toiveita herättävää jälkeä.

3 / 5

LINKIT
MySpace: www.myspace.com/carlfinernorthside

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Lue koko blogi, melko hyva

Anonyymi kirjoitti...

hän muutti kyllä tanskasta...

Mikko kirjoitti...

Merkinnän kirjoitushetkellä oleskeli - ainakin mun lähteiden mukaan - Tanskassa. Varmasti on sittemmin muuttanut pois sieltä, kuten arvostelussakin ennakoidaan (intti Virossa).