lauantai 29. elokuuta 2009

VP Vuori & Pismi - KadonneetVP Vuori & Pismi - Kadonneet
Omakustanne, 2007

Biisilista
01. Irti (intro)
02. Mä teen
03. Loputonta
04. Tarinoita ft. Räpmaster-Tuomas
05. Pakko avautua ft. NaNa
06. Kello tikittää
07. Me pojat ft. Pádre
08. Kadoksissa ft. NaNa
09. Yks liikaa
10. Liian vähän aikaa (In-Team Allstars)

On ehkä hieman epäreilua lähteä arvioimaan levyä, joka on julkaistu kaksi vuotta sitten. Sain kuitenkin viimein mahdollisuuden tutustua VP Vuoren & Pismin loppuunmyytyyn debyyttialbumiin "Kadonneet". Kaksikko kuuluu helsinkiläiseen In-Team Allstars -ryhmittymään, jonka muita jäseniä ovat Nana ja Pádre sekä tuottaja FatAss Productions. Kaikki edellä mainitut löytyvät myös tältä julkaisulta, jonka on masteroinut Steen1 ja jonka on miksannut Sydän, sydän -yhtyeen vokalisti Tuomas Skopa.

"Kadonneet" sisältää kymmenen nuorten miesten raitaa musiikinteosta, kunnianhimosta, tavoitteista ja lojaaliudesta. Biisit ovat sävyltään vakavahenkisiä tilityksiä eikä niinkään elämäniloisia rallatteluja. Sanoitukset ovat hyvin ympäripyöreitä ja niissä on käytetty paljon kuluneita vertauskuvia. "Hengähdän, sittaan alas, otan binin/sytytän röökin ja sit niinku skrivaan mitä mul on mieles" -tyylistä meininkiä. Levyn päättää juomisesta kertova träkki sekä possebiisi. Ei siis mitään uutta auringon alla.

Tylsien sanoitusten takana piileskelee kaksi keskitason ämseetä, joilla räppäys sujui jo vuonna 2007 suhteellisen luontevasti. Muutamien biisien perusteella herrat ovat kuunnelleet artisteja kuten Llapsi ja Ville Kalliosta, ottaen samoilta tyypeiltä vaikutteita myös omaan tekemiseensä. Tyylit on hallussa, vaikka ne eivät olekaan millään tavalla mullistavia tai erityisen persoonallisia. Hyvä puoli on se, että VP Vuori ja Pismi erottuvat kiitettävän hyvin toisistaan eivätkä kuulosta samalta.

Sen verran tylsä kokonaisuus on kuitenkin kyseessä, ettei tästä viitsi mitään romaania kirjoittaa. Molemmat räppärit ovat perusvarmoja suorittajia, joilla olisi potentiaalia tehdä hyvä levy, mikäli kerrontatyyliin saisi hieman persoonallisuutta ja kappaleiden aiheet olisivat hieman omalaatuisempia. Ehkä yksityiskohtaisempaa kirjoitustyyliäkin voisi kokeilla sellaisen "tyhjän räppäämisen" sijaan. "Kadonneet" on vähän liian turvallista räppiä. Enemmän heittäytymistä ja rohkeutta peliin.

Pitkäsoiton parhaiksi biiseiksi muodostuvat Tarinoita (hyvä biitti ja c-osa) sekä lähinnä tuotannollisista syistä Me pojat, Kadoksissa ja Yks liikaa. Muut ovat samaa tasapaksua liisteriä. Kaksi vuotta sitten olisi varmasti pärjännyt paremmin muiden julkaisujen joukossa, mutta nykyään:

2 / 5

LINKIT
MySpace: www.myspace.com/kadonnutmusiikki
Lataa albumi ilmaiseksi Mikseri.netistä

Ei kommentteja: