sunnuntai 2. elokuuta 2009

Puro - IdolitPuro - Idolit
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Voitosta voittoon
02. Idolit
03. Tarkotus on dissaa
04. Lisää voimaa
05. Kanye & Fifty
06. Seurauksia
07. Stadismi
08. Pannaan läskiks
09. Katulapsi
10. Vaatimus
11. Stadi

Helsinkiläinen räppäri Puro julkaisi debyyttialbuminsa "Idolit" hiljattain omakustanteena. Suomen lisäksi Ruotsissa ja Chilessä asunut artisti pyrkii levyllä tarttumaan "meitä ympäröiviin epäkohtiin niitä konkretisoivien ilmiöiden kautta". Tätä pyrkimystä tukevat biiteillään Marc Scheller, Mängi, Kaleb, J-Romance ja Otniel.

Pitkäsoiton avausraita Voitosta voittoon antaa jo esimakua siitä, mitä tuleman pitää. Biisillä ihannoidaan ns. itsensä herroja, jotka elävät elämäänsä välittämättä yleisistä ohjenuorista. Sanoman julistamisen ohella kappaleen lyriikoissa keskitytään paljon sanaleikkeihin ja multiriimittelyyn. Kuten raidan ensimmäiset lainitkin menevät: "Toiset puskee voitosta voittoon, toiset aamunkoittoon / yks veti pohjat ja ittensä jojoon, yks nollat - ei yhtäkään pojoo". Yksittäisten heittojen ja iskulinjojen sijaan myös jatkuvuuteen on panostettu. Avausraidalla tällainen sanaleikittelyn ja jatkuvuuden tasapainottelu toimii ihan mukiinmenevästi.

Samaa ei voi kuitenkaan sanoa albumin kaikista kappaleista. Biisit kuten Stadismi, Lisää voimaa ja Vaatimus eivät vaan yksinkertaisesti anna sanoituksiltaan oikein mitään. Puhumattakaan Tarkotus on dissaa -raidasta, jonka pohjimmainen tarkoitus on ilmeisesti olla jonkinlainen pakollinen räppilevyn disautusbiisi ja näin ollen myös piilevää kritiikkiä tällaisia träkkejä tekeviä artisteja kohtaan. Valitettavasti näiden teoksien riimittely ei kirvoita nauruja, oivalluksia saati syvempiä ajatuksia kappaleiden teemasta.

Puron tyyli räpätä on hyvin tönkkö. Sellaista ärsyttävää, nykivää flowaamista. Myös äänenkäyttö herättää hieman ihmetystä, sillä monilla biiseillä mies räppää lähinnä huutamalla ja joillakin raidoilla kuulostaa kuin hänen jokainen riiminsä olisi tuplattu toisella vokaaliraidalla. Pahinta on kuitenkin se, kuinka "keskeneräinen" mc yrittää lisätä erilaisia tyylittelyjä tai lauluosuuksia räppeihinsä. Puro on nimittäin kaukana Jujun, Keskenin sekä Timi Lexikonin tyylisten artistien miellyttävästä ja monipuolisesta äänenkäytöstä. Niinpä esimerkiksi Lisää voimaa -kappaleen kertosäe on suoranaista korvien raiskausta eikä Vaatimus-biisin yrityksetkään valitettavasti vakuuta.

Lisäksi pitää vielä kirjoittaa erikseen biiteistä. Niitä on saatu monelta nimekkäältä tekijältä, mutta etenkin Otnielin ja Mängin taustat ovat aikamoisia jämäbiittejä. Otnielin kyhäelmät kuulostavat muutamassa hujauksessa kootuilta halvoilta väännöksiltä, jollaisia noin hyvältä tuottajalta ei uskoisi syntyvän myytäväksi. Sen sijaan drum & bass -tuottaja Kalebin flipautukset ovat valovuosia edellä muita perusbiittejä ja tuntuvat sopivan Puron tyylillekin paremmin. Tai sitten kova tausta vaan peittää mc:n heikkoudet alleen.

"Idolit"-albumin parhaiksi raidoiksi muodostuvat Pannaan läskiks, Voitosta voittoon, Stadi ja nimikkobiisi Idolit. Näillä vedoilla riimejä kuljetetaan hyvin eteenpäin ja teksti pysyy kasassa, mitä nyt Stadissa vähän ehkä eksytäänkin aiheesta. Esimerkiksi Idolit-biisi. Luulisi olevan aika väsynyttä kritisoida kyseistä formaattia vuonna 2009, kun ohjelma on kuitenkin käynnistynyt jo 2003 ja pitää ilmeisesti tänä vuonna jonkinlaista välivuotta. Mutta biisillä on ihan hyviä pointteja ja iskeviä läppiä sekä erikoismainintana albumin ainoa hyvä kertosäe. Vaikkakin on aika putkinäköistä ajatella, että joku 2000-luvun Juice Leskinen ei voisi nousta menestykseen vaikka putoaisikin Idolsin karsinnoista.

Puro saa meikäläiseltä propsit siitä, että yrittää tunkea sanomaa teksteihinsä. Välillä se onnistuu, välillä kritiikki/pohdiskelu jää vaillinaiseksi tai lapselliseksi. Kuten Katulapsi-biisin ensimmäisessä versessä, jossa otetaan käyttöön maineikas nälänhätä-kortti vertailemalla ulkomaalaisten ja suomalaisten ongelmia keskenään. Myös siitä lähtee kiitosta, että lyriikoita ei ole kirjoitettu eikä räpätty kirjakielellä vaan hyvin luonnollisella tyylillä. Paskat biitit ja ärsyttävä tyyli ovat platan pahimmat heikkoudet.

2 / 5

Oho!
Jälleen kerran pahoittelut siitä, että kansikuva ei näy kuten sen pitäisi. Blogger vaihtaa oudosti sen värit käänteisiksi. Katsokaa alkuperäinen kansi tästä.

LINKIT

Musiikkivideo: www.youtube.com/watch?v=0Xkq8KayonE
MySpace: www.myspace.com/mcpuro
Tilaa "Idolit" The Funkiestista

Ei kommentteja: