maanantai 31. elokuuta 2009

Hoivis - Matkalla jonnekinHoivis - Matkalla jonnekin (EP)
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Intro
02. Matkalla jonnekin ft. VeliKalevi
03. Ma Chéri
04. Salaa piänis ft. Köyhä Seppo
05. Elämäni huipulla ft. BMG
06. Työttömän arkee
07. Elämäni huipulla (Porvari Prod. remix)

Kotiviinikellari-kollektiiviin kuuluva Hoivis on saanut julkaistua ensimmäisen EP:nsä. 22-vuotiaan räppärin omakustanne kantaa nimeä "Matkalla jonnekin". Ei mikään maailman omaperäisin nimivalinta, mutta annetaan nyt kaverille mahdollisuus. En tiedä Hoiviksesta oikeastaan muuta kuin sen, että mies on aloittanut musiikinteon vuonna 2004 ja päätynyt tänä vuonna monien mutkien kautta vaikuttamaan Oulun seutuville.

Monet esikoisensa parissa työskentelevät nuoret räppärit kokevat paineita siitä, miten puristit suhtautuvat levyllä esiintyviin lyriikoihin ja biitteihin. Niinpä useimmat suomalaisten rap-artistien debyytit käsittelevätkin samoja aiheita ja liikkuvat samoissa soundimaailmoissa. Ilmeisesti Hoivis ei ole stressannut puristien mielipiteistä liikoja, sillä "Matkalla jonnekin" on taustoiltaan hyvin kuuntelijaystävällistä materiaalia.

Kuuntelijaystävällisellä tarkoitan tässä tapauksessa valtavirtaa myötäilevää ja hyväntuulista meininkiä. Kappaleilla on panostettu tarttuvuuteen sekä mukaansatempaaviin kertosäkeisiin. Myös biisien rakenteissa on ilahduttavan paljon vaihtelua verrattuna perinteiseen räppi-räppiin, jossa verseä seuraa tasan tarkkaan kertosäe ja päinvastoin. Välillä piristävää kuulla ns. popimpaa lähestymistapaa muiltakin kuin genren suosituimmilta nimiltä.

Nimikkobiisi Matkalla jonnekin kertoo huolettomuudesta ja päämäärättömyydestä. Matkaaminen jonnekin rinnastetaan oman tiensä kulkemiseen. Vapaus ja elämän mielekkyys tuntuvatkin EP:n perusteella olevan Hoivikselle niitä päällimmäisiä arvoja. Muilla biiseillä tarinoidaan nimittäin yrttien polttamisesta, elämän hyvistä hetkistä, työttömän arjesta ja panemisesta.

Hoivis ei tuo aihepiireihin juuri mitään uutta. Kappaleilla yritetään tuoda ajoittain esille jonkinlaista itseironiaa, mutta asenne ei välity tarpeeksi vahvasti raidoilta kuuntelijalle. On syytä kyseenalaistaa Hoiviksen kirjoittajan taidot muutenkin, sillä EP:n huonoimmat biisit ovat juuri hänen soolobiisejään (Ma Chéri, Työttömän arkee). Muilla träkeillä on mukana vierailija. "Matkalla jonnekin" antaakin ymmärtää, ettei Hoivis osaa vielä kirjoittaa kokopitkää kappaletta yksinään.

Esimerkiksi Ma Chéri - kenelle kappale on suunnattu? Biisillä kerrotaan aika halvoin sanakääntein "unelmien beibistä" ja hänen kanssaan sekstailemisesta. Huumoria on yritetty tunkea raidalle mukaan, mutta päällimmäisenä jää mieleen vain halventavat läpät. Mä en oo koskaan ymmärtänyt kuka fiilistelee tällaisia läppiä: "Hyväilen sua, jos leikkaat ton puskan / Nyt sitten vähän nopee jo poies / Ja toiseks, ihan liikaa roikkuu noi et / Suoraan luiskaan, joudut vanhojen sekaan / Ellet tee ruokaa ja mun sänkyy petaa"

Muut biisit ovat ihan mukavia rallatteluja, jotka voi sisältököyhyydestä huolimatta laittaa pyörimään hyväntuulisuutensa vuoksi. Hoiviksen räppäämisessä ei ole juuri valittamista. Kaikki tuottajat (BMG, Henkka Saari, Inkki, Bäne) ovat tehneet hyviä taustoja levylle. Ongelma on ainoastaan läpissä ja parissa tasoltaan huonommissa biiseissä. Ja ehkä sekin hieman vaivaa, että kun tehdään EP, niin sille intron ja remixin tunkeminen tuntuu vähän teennäiseltä täytteeltä.

2½ / 5

LINKIT
MySpace: www.myspace.com/hoivis

Ei kommentteja: