keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Solonen - Harmaanaaman kirousSolonen - Harmaanaaman kirous
Yellowmic Records, 2009

Biisilista
01. Tyylillä
02. Jostain ei tingitä
03. Peilikuva (Hukas pt. 2) ft. Alamaa
04. Hyvät puhuu ft. Eetee
05. Harmaanaaman kirous
06. Tajuu (Itseäsi enempää)
07. Teesse ft. Asa
08. Vapaat tyylit
09. Rehellinen rikollinen ft. Kosola
10. LÄSKI ft. Kosola & Alamaa
11. Yhden päivän ihminen
12. Mekömuka

Pohjanmaan perukoilta Helsinkiin muuttanut Solonen on vaikuttanut suomenkielisen rap-musiikin saralla vuosituhannen vaihteesta lähtien. Räpin SM-kisojen voitto lohkesi vuonna 2002 ja debyyttisoolokin julkaistiin jo 2003. Mies on tullut tutuksi myös osana Avaintekijöitä sekä Narcoticia. Viime vuosina Solosta ei olla kuitenkaan kuultu nettijulkaisuja enempää, johtuen osittain hänen totaalikieltäytymisestään ja siitä seuranneesta linnareissusta. Nyt suomiräpin jättiläinen on palannut ja vieläpä uuden levyn kera.

Solosen musiikki on aina ollut jollain tapaa luotaantyöntävää. Pelkästä artistinimestä tulee välittömästi mielleyhtymä Alamaahan, jonka kanssa Solo on tehnyt musiikkia teinivuosista aina tähän päivään asti. Voin ihan rehellisesti tunnustaa, että mun on hyvin vaikea fiilistellä Alamaan persoonallista ulosantia. Ja kyseisen kaksikon kappaleet ovat aina olleet vähän tunkkaisia. Sellaisia samanlaisia, itseään toistavia ja hätäisen oloisia sessareita. Onneksi "Harmaanaaman kirous" on jotain ihan muuta.

Kahden ensimmäisen biisin jälkeen on jo selvää, että Solonen on kehittynyt ämseenä valtavasti eteenpäin. Voin kirjoittaa tämän ilman värikyniä: Solonen tekee mikissä aivan mitä haluaa. Asenne räppäämiseen on intohimoinen ja ennen kaikkea mielettömän nälkäinen. Flow ei voisi juuri paremmin kulkea, sillä nopeatempoisista biiteistä tai teknisistä kikkailuista huolimatta räppääminen ei kuulosta pätkääkään päälleliimatulta. Äänenkäyttö on miellyttävää ja voisi kai Solosta karismaattiseksikin haukkua.

Solonen kuljettaa myös tekstiä erittäin oivallisesti eteenpäin. Riimeistä löytyy sopiva sekoitus spontaaniutta ja nokkeluutta, mutta myös sanomaa ja ajateltavaa. Fillerilaineja "Harmaanaaman kiroukselta" ei löydy metsästämälläkään. Levyn sanoituspuolta leimaa samanaikaisesti kapinallisuus, rehellisyys ja toiveikkuus. Kerrotaan oma kasvutarina, piristetään/kannustetaan ihmisiä ja viljellään teräviä kritiikkejä tasaisin väliajoin. Lähes jokaiselta raidalta löytyy quotable-materiaalia.

Biitit ovat kautta linjan ensiluokkaisia. Taustat koostuvat samplepohjaisesta tuotannosta. Funkia? Soulia? Raaputuksia? Löytyy. Erityisesti molemmat Aksimin biitit lämmittävät. Kliseistä kirjoittaa näin, mutta "Harmaanaaman kiroukselta" löytyy tietynlainen yhtenäinen soundi. Kaavan rikkovat ainoastaan Rehellinen rikollinen ja Hyvät puhuu -biisien biitit. Molemmat ovat hyviä taustoja, mutta ne eivät oikein istu muun levyn linjaan.

Ensimmäisenä mainittu on alusta loppuun aikamoista kansanlaulu-meininkiä ja kertosäkeenä kuullaan ikään kuin katkelma jostain iskelmästä, mutta samplen sijaan kyseessä lienee ihan itse tehty tunnelmointi. Hyvät puhuu -biitti on sen sijaan mitä ominaisinta Eetee-soundia (persoonallista, konemaista, bängäävää), mutta biisin alussa ja kertosäkeessä raikaa kitaran säestämä huuliharppu.

Vierailijat toimivat, etenkin painostavalla LÄSKI! -kappaleella. Alamaankin räppejä kuuntelee muiden mukana ihan mielellään. Kappaleiden aiheet ovat tarpeeksi monipuolisia ja albumi niitä kahta biittiä lukuunottamatta todella eheä kahdentoista raidan paketti. Solonen on loistava räppäri. En olisi tätä ennakkoon uskonut, mutta "Harmaanaaman kirous" on suomenkielisen räpin klassikkoteos. Pitkästä aikaa viiden tähden levy. Ajattelin lyriikoiden lainaamisen olevan turhaa, mutta laitetaan nyt lopuksi Jostain ei tingitä -biisin ekan versen alku:

"Vietin ysärini teininä, kuunnellen House of Painia / pomppien pitkin seiniä - vittu se oli siistiä / se c-kasetti soitti 60 minsaa samaa biisiä / litraset kädes laulettiin Gangsterin Paratiisia / laukus appelsiinii, giniä, budia, hasaa, biniä / se on Solonen - edelleen sama mc-nimi ku skidinä"

5 / 5

LINKIT
Levy-yhtiö: www.yellowmic.com
Mikseri: www.mikseri.net/solonen
MySpace: www.myspace.com/solonen
YouTube: www.youtube.com/user/seonsolo
Tilaa "Harmaanaaman kirous" The Funkiestista

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

LEVY ON MAHTAVA!! PAKKO POISTO!