sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Minorfiction - Dry Asphalt... Now WalkBiisilista
01. Introduction
02. Concreteflowers pt. II
03. Brainfoodlunch
04. No time; Low Time
05. Pineapple & Rum (interlude)
06. Soft Values
07. Why Do You Stand In the Rain?
08. Rottaralli
09. Kesäkatu
10. The Art of Handling the 2's & 6's
11. Phones On / Close Off
12. Don't Act Up
13. Think (Back In Time)
14. Off My Heart

Lahden rap-piireistä ponnistava Minorfiction on hieman erityyppinen artisti kuin kaupungin muut tekijät. Hänen kielenään toimii pääasiallisesti englanti, joskin miehen uudella omakustannelevyllä "Dry Asphalt... Now Walk" kuullaan myös suomenkielistä materiaalia. Kursailemattomalla, mutta maanläheisellä tyylillä sylkevä räppäri ei tunnu juuri tavoittelevan massojen suosiota, vaan tekee itsensä näköistä musiikkia omilla ehdoillaan.

Omaperäisesti nimetty "Dry Asphalt... Now Walk" -pitkäsoitto sisältää 14 hyvin lämminhenkistä raitaa. Julkaisun kesäinen soundimaailma kulminoituu lukuisiin voksusampleihin ja souliin. Minorfiction räppää itselleen tärkeistä aiheista, kuten musiikin fiilistelemisestä, kesästä, rommista ja yhteisistä hetkistä naisensa kanssa. Suomeksi on aika vaikeaa tehdä kliseetöntä ja uskottavaa kesäräppiä, joten ilmeisesti laajemman sanavaraston vuoksi esityskieleksi on valittu juuri englanti.

Valitettavasti lontoon kieli ei vaan oikein istu Minorfictionin suuhun. Artikulointi on jokaisella kappaleella hyvin epäselvää sössöttämistä. Myös tuplaukset menevät häiritsevän usein hutiin, vaikka muutoin hänen räpit rullaavatkin sujuvalla tyylillä. Kirjoitustyyli tai lyriikat yleensäkään eivät ole ihmeellisiä. Minorfictionin sanoituksissa ja räppäystyylissä on kuitenkin yksi tärkeä elementti, joka monilta kollegoilta puuttuu: vaivattomuus. Missään vaiheessa ei kuulosta siltä, että Mino olisi vääntänyt riimejään väkisin paperille. Tai että mies olisi räpännyt mikkikopissa ns. paska jäykkänä.

Siksi onkin piristävää kuulla Minorfictionia suomen kielellä kappaleilla Rottaralli ja Kesäkatu. Näillä biiseillä sössöttäminen on tiessään ja riimit omalla äidinkielellä kesäisten biittien päälle kuulostavat hyviltä. Valehtelematta kuulostaa vähän siltä kuin mikissä olisi ihan eri räppäri. Tekstit eivät ole myöskään suomeksi mitään erikoisia, mutta toisaalta niillä ei myöskään astuta sudenkuoppiin ja rimmailla jostain mielenkiinnottomasta kavereiden kanssa hengailemisesta.

Kokonaisuutta sävyttävät levyn alkupuolella lyhyemmät rykäisyt ja väli-instrut. Kokonaisuuden kannalta ne on todella, todella hyvä lisä platalle. Olisin kaivannut lyhyitä välisoittoja myös albumin loppupuolelle, sillä siitä muodostuu ilman interludeja/skittejä hieman puuduttavan oloinen möhkäle.

"Dry Asphalt... Now Walk" -levyn ehdoton vahvuus on - yllätys yllätys - sen tuotanto. Jälleen kerran joudun kirjoittamaan, ettei tältäkään levyltä löydy yhtäkään huonoa biittiä. Erityisesti Niksan tekemä tausta Concreteflowers pt. II:een ja W. Kemptonin biitti Think (Back In Time):ssa ansaitsevat jopa ison kiitoksen. Molemmissa sävellyksissä on käytetty aivan upeasti voksusampleja. Varsinkin ensimmäisenä mainitun Harold Melvin & Sharon Paige -herkistely on parasta vähään aikaan.

Todella kesäinen levy, joka on kuorrutettu epäselvillä, mutta rehellisillä räpeillä. Suosikkibiiseiksi nousevat arkiviikkoa ja oravanpyörää kuvaileva Rottaralli, No Time; Low Time, Off My Heart sekä tärkeitä asioita liukuhihnalta luetteleva Soft Values. Erinomaisten biittien takia en halua sanoa yhtäkään kappaletta huonoksi, mutta ehkä mitäänsanomattominta osastoa edustaa Phones On / Close Off. Toivottavasti Minorfictionia kuullaan jatkossa suomeksi, mutta yhtä kovien biittien päällä ja samalla asenteella.

3 / 5

LINKIT
MySpace: www.myspace.com/minoluv
Tilaa "Dry Asphalt... Now Walk" The Funkiestista

Ei kommentteja: