torstai 30. heinäkuuta 2009

KIRJA: Matti Huhta - Aamunkoista tähtivyöhönMatti Huhta - Aamunkoista tähtivyöhön (Laululyriikan fraasikirja)
Ajatus kirjat, 2008

KIRJA

Matti Huhta tunnetaan tätä blogia lukevien keskuudessa paremmin Serenä. Vuosituhannen vaihteessa suurinta suosiotaan nauttineen Seremoniamestarin debyyttialbumi "Omin sanoin" oli ensimmäinen suuren levy-yhtiön julkaisema suomalainen rap-albumi. Lopulta mies ehti julkaista yhteensä neljä soololevyä, yhden kokoelman sekä yhteislevyn SP:n kanssa. Vuoden 2005 jälkeen hän on vaikuttanut lähinnä tuottajana ja viime vuodesta lähtien myös kirjailijana, kun Ajatus kirjat julkaisi hänen esikoisteoksensa "Aamunkoista tähtivyöhön - laululyriikan fraasikirja".

228 sivuinen teos käsittelee suomenkielisten laulutekstien käytetyimpiä ilmauksia lukuisten esimerkkien ja johdatustekstien kera. Suurin osa esimerkeistä on otettu iskelmämusiikin parista, koska kyseisen genren parissa toistuvat samat tekstien rakennuspalikat ylivoimaisesti useimmin, kuten Huhta mainitsee teoksen johdattelussa. Myös ns. nuorisomusiikkia on napattu mukaan riittävästi aina Chisusta Uniklubiin. Räppi on kirjassa karsittu aivan minimiin. Pikaisella muistelulla teoksen ainoiksi rap-musiikin esimerkeiksi on otettu Jonnan ja Elastisen Ei heru sekä kirjailijan itsensä klassikkobiisi Viesti.

"Aamunkoista tähtivyöhön" on jaoteltu selkeästi yhdeksään eri aihepiiriin, joiden käytetyimpiin heittoihin ja ilmaisuihin pureudutaan tarkemmin alakappaleissa. Huhta viljelee kirjassa teräviä piikkejä ja huomioita sanoituksista - tosin hyvin lämmihenkisesti. Varsinkin kirjan alkuvaiheilla tulee naurettua useaan otteeseen jopa ääneen. Myös sanoitusten upottaminen Huhdan ajatusvirran sekaan toimii. Pidemmän päälle kirjan kaavamaisuus ja viisastelu alkaa olla kuitenkin rasittavaa, joten tällaisen sanoituksista ei niin kiinnostuneen lukijan pitää nauttia kirjaa vain säännöllisin annoksin.

Matti Huhta on nähnyt älyttömän paljon vaivaa kirjan taustatyön kanssa, mutta kirjan perusteella tuntuu siltä kuin hänellä olisi ollut jopa hauskaa esimerkkejä etsiessä. "Aamunkoista tähtivyöhön" -teosta varten Huhta on käynyt läpi mm. äänitetietojen hakupalveluja, nuottijulkaisuja sekä muuta kirjallisuutta. Useat iskelmä-artistit saavat (kyseenalaisen?) kunnian esiintyä kirjan sivuilla kymmeniä kertoja - joko hyvinä esimerkkeinä tai hyvinä piikittelyn kohteina. Itse naurahdin erityisesti Heidi Kyrön tuotannosta otetuille esimerkeille, sillä niitä riittää p-a-l-j-o-n.

"Aamunkoista tähtivyöhön - laululyriikan fraasikirja" kannattaa tarkastaa, mikäli olet poikkeuksellisen kiinnostunut sanoituksista tai olet kenties itse sanoittaja. Aloitteleva sanoittaja löytää kirjasta varmasti paljon hyviä vinkkejä ja esimerkkejä, osaavampi sanoittaja saanee hyvät naurut tai tuntee kenties piston sydämessään. Itse en ole niin kiinnostunut sanoituksista, että jaksaisin kahlata tämän teoksen vapaaehtoisesti läpi. Taustatyön määrä, selkeä jaottelu ja sujuva kieli nostavat joka tapauksessa kirjan arvoa.

3 / 5

Oho!
Pyysin tästä teoksesta arvostelukappaleen viime syksynä, mutta en keksinyt arvostelulle lopulta hyvää julkaisupaikkaa ja koko arvion tekeminen unohtui kokonaan. Haluaisin myöhästymisen takia kiittää Ajatus kirjoja sekä erityisesti Mari Lääperiä arvostelukappaleesta, joka tällaisen amatöörin käsissä meni täysin hukkaan. Kiitos ja anteeksi!

LINKIT
Esittely: www.ajatuskirjat.fi/suomi/kirja.asp?KirjaID=4556
Kustantamo: www.ajatuskirjat.fi/
Matti Huhta: fi.wikipedia.org/wiki/Sere

Ei kommentteja: