perjantai 17. heinäkuuta 2009

Ameba - Once SaidAmeba - Once Said
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Morning Glory
02. Travellin' Man
03. Delivered to the World ft. Iwere & Nadasdi
04. Friends
05. Sudden Changes
06. Ups and Downs
07. Could You Be
08. Can't Help It (Interlude)
09. Back Against the World
10. Pain
11. My Blues
12. Wheels of Fortune
13. Just Another Page of a Daydreamer's Diary (Ameba remix)
14. Grasp the Moment

Tuntuu huvittavalta, kun Suomen kokoisessa maassa rap-artisteja jaotellaan mainstreamiin ja undergroundiin. Piirit kun ovat niin pienet, että useimmiten tarkan rajan vetäminen näiden lokeroiden välille muodostuu mahdottomaksi. Ameban kohdalla voitaneen kuitenkin puhua ug-artistista ilman syyllisyyden tunnetta. 28-vuotias räppäri, tuottaja ja rullalautailija on vaikuttanut mm. Syvä Vesi -projekteissa ja julkaissut läjän kassuja vuosien varrella. Ameba ei kuitenkaan soi radiossa, komeile lehtien palstoilla tai herätä kiivasta keskustelua edes foorumeilla. Moni tietää nimen, mutta harva on kuullut materiaalia.

Alkuvuodesta CD-formaatissa ilmestynyt "Once Said" -pitkäsoitto oli meikäläisellekin ensimmäinen kerta, kun Ameban musiikkiin on tullut perehdyttyä oikein ajan kanssa. Platta ei todellakaan sisällä ns. hifistelyä, sillä pelkästään vokaalien kuulemiseksi ääntä saa kääntää puolet isommalle kuin normaalien suomirap-julkaisujen parissa. Mutta toisaalta 14 raitaa sisältävä levy ei ole myöskään mitään suhinaa tai rosoisemman äänenlaadun itsetarkoituksellista ihannointia. Itse asiassa musiikki on yllättävän kliinistä, kun huomioi Ameban menneisyyden kassujen parissa.

"Once Said" on kasattu kokoelmamaisesti vuosien 2004 - 2009 välillä syntyneestä materiaalista. Englanninkieliset riimittelyt pohtivat huomattavan usein elämää ja sen monimuotoisuutta. Erityisesti elämän hämmästyttävät käänteet ja niistä aiheutuvat reaktiot tuntuvat olleen pääinspiraationa Ameban teksteille. Sanoitukset ovat välillä liiankin itsestäänselviä ja lopulta aika harvat biisit aiheuttavat riimiensä puolesta minkäänlaisia "ahaa!" -elämyksiä. Tällä levyllä tekstejä tärkeämpää lienee tunnelma, joka kohoaa välillä jopa aika uskonnollisiin sfääreihin.

Ameban räppääminen on persoonallista ja hyvin kiireetöntä. Flow kuulostaa välillä hieman hapuilevalta, mutta se ei kumma kyllä haittaa, vaikka yleensä arvostan teknistä osaamista korkealle. Ameban ääni on törkeän hyvä tällaiseen fiilistelyräppiin, missä pohditaan elämän koukeroita minimalististen biittien päälle. Koska kyseessä ei ole mitään uhmakasta doubletime-räppiä kovine iskulinjoineen, moni voi pitää tätä levyä homona runoilijapoika-räppinä. Välillä itsellekin tulee vähän epäilyttävä fiilis. Esimerkiksi kuunnellessa Friends-biisiä, jossa riimitellään honottavasti kuinka "We can have an open joke about the good and bad times, because we know that it's not a friendship - if we just hide."

Totuus on kuitenkin se, että tällainen suhtautuminen kertoo enemmän musiikin kuuntelijasta kuin sen tehneestä artistista. Kokeellinen rap on tyylilaji muiden joukossa ja sen pitäminen "homona" alkaa olla jo viime vuosituhatta. Kaikista tärkeintä kun kuitenkin on se, että sanoitukset ja räppääminen ei kuulosta teennäiseltä. Ainakin Ameban rehelliset lainit tai vilpitön ulosanti on kaukana siitä.

Omaan makuuni liian lässyä Friends-biisiä lukuunottamatta "Once Said" ei notkahtele juuri mistään kohdilta. Pitkä levy etenee jollain tapaa yllättävän johdonmukaisesti, kun muistetaan kiekon olevan kuitenkin kokoelma biisejä viideltä eri vuodelta. Vahvuuksia sen sijaan on helppo poimia muiden biisien joukosta.

Koko pitkäsoiton paras biisi lienee Could You Be, jolle on luotu käsittämättömän hieno tunnelma. Riisutun taustan päällä kuullaan Ameban tunnelmointia hänen tavoittelemalleen naiselle, joka huipentuu todella smootheihin kertosäkeisiin. Flowauskin on kunnioitettavan luonnollinen. Could You Be:ltä löytyy sitä fiilistä ja sielua. Myös Kaliyuga Pro:n tuottama Pain ja Travellin Man' ovat hienoja stygejä - molemmissa toimii sekä räpit, sanat että biitit. Mainittakoon myös, että Iweren vierailu Delivered to the Worldilla lämmittää.

"Once Said" on omassa tyylilajissaan hyvä kokonaisuus. Plattaa leimaa toiveikkuus ja positiivinen elämänasenne. Hienoa, että taantumasta huolimatta useammat suomalaiset räppärit ovat päätyneet julkaisemaan juuri toivoa antavia levyjä. Kaikki puristit, jotka eivät siedä rauhallisempaa ja runollisempaa "Hyviä juttuja -räppiä", pysykää kaukana. Itselle Ameban persoonallinen ote putoaa.

(HUOM! Jostain syystä kansikuva muuntautuu Bloggerissa ihmeellisen haaleaksi. Oikea kansi on paljon tummasävyisempi ja näyttävämpi)

3½ / 5

LINKIT
Equal Dreams: fi.equaldreams.com/ameba
MySpace: www.myspace.com/amebatunes
Tilaa "Once Said" The Funkiestista

Ei kommentteja: