maanantai 13. heinäkuuta 2009

ADK - Tää on mun showADK - Tää on mun show
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Superräppi ft. AK & Cheini
02. Ei kilpailua
03. Matkan varrella
04. Hello itkuräppi (Tcheep Instr)
05. Haluut olla
06. Nyt erillään ft. Sharon & Ele (2006)
07. Tää on mun show
08. Ole itsevarma
09. Kaikista kaikkein
10. Kiitollinen (Tcheep Instr)
11. A-Style Fo' Live ft. LC Nick
12. Matkan varrella (Radio edit)
13. Elämä on
14. Ole itsevarma ft. LC Nick
15. Big Brother 2008
16. Älä kysy (remix)
17. My Rap ft. LC Nick (Full Version)

"Kun sä lasket koulussa numeroita poika / niin mä lasken kotona buckseja poika! / Kaks vuotta meni ja nyt Kaucas imee / kaks vuotta sitten Avain piti vielä nimee / Nyt se on itkuräppii - paskasta valettu / ja Kehäkettunen... on suomiräpin kettu!"

Näin riimittelee 20-vuotias Andrei Koivumäki, artistinimeltään ADK, kappaleellaan Hello itkuräppi. Lappeenrannasta Lahteen muuttaneen räppärin biisi on saanut kyseenalaista mainetta lähinnä yhdellä keskustelufoorumilla, mutta muualla koko kaverista saati tästä raidasta ei puhuta yhtään mitään. Biisi löytyy kuitenkin ADK:n debyyttilevyltä "Tää on mun show", jonka sain hiljattain arvosteltavakseni.

"Tää on mun show" on tuntemattoman artistin esikoisjulkaisuksi aika pitkä teos, sillä se koostuu seitsemästätoista kokonaisesta kappaleesta. Ei skittejä, välisoittoja tai muitakaan lyhyitä rykäisyjä. Valitettavasti syy levyn pituudelle selviää hyvin pian albumia kuunnellessa. Tekstejä kierrätetään biisistä toiseen rankalla kädellä. ADK:n kappaleet rakentuvat siten, että ensin kerrotaan yhden riimiparin verran siitä kuinka hyvä hän itse on ja sen jälkeen aletaan keksiä nimettömästä vastahenkilöstä niin paljon disautettavaa kuin mahdollista. Kun mies ei keksi enää uusia loukkauksia, palataan takaisin lähtöpisteeseen kuvailemaan omaa paremmuutta ja sitä kautta jälleen toisten huonoutta. Kehää kiertävien lyriikoiden lisäksi levyltä löytyy myös useita omituisuuksia.

Levyn yhdeksäs raita Kaikista kaikkein on lähes täysin sama biisi kuin Haluut olla, ainoastaan kahdeksan sekuntia lyhyempänä. Matkan varrella -biisistä on tehty levylle radio edit, vaikka on selvää ettei alkuperäinen biisi tule soimaan edes yksityishenkilöiden pitämissä nettiradioissa. Kappaleesta Ole itsevarma on levyllä kaksi versiota. Ensimmäisessä versiossa ADK sylkee kaksi verseä, toisessa versiossa ADK:n toisen versen tilalla on LC Nickin riimittelyä. Miksi albumille ei olla voitu laittaa yksinkertaisesti versiota, jossa on kolme verseä? Biisistä olisi tullut vierailun myötä korkeintaan neliminuuttinen, mutta ilmeisesti tämä olisi ollut liikaa.

Pisimmän korren vetää "Tää on mun shown" yhdestoista raita. A-style fo' live, joka näin kuriositeettina on muuten kirjoitettu väärin, alkaa Lil' Jonin räyhäämisellä. Sen jälkeen kuullaan kuinka edellä mainittu LC Nick hehkuttaa mahtavassa versessään mm. aidosti innostuneena kuinka "muijat sheikkaa meille, hei tsekkaa, WOU!!" Ensimmäistä värssyä seuraa ADK:n omat läpät, jotka kuitenkin on feidattu jostain syystä kesken versen. Kappaleen loput kaksi minuuttia kuunnellaankin hiljaisuutta ja näin jälkikäteen mietittynä kyseisen kappaleen biittikin taitaa olla lainattu rapakon takaa.

Huvittavaa on myös se, että levyä mainostetaan kuin jonain likaisen katuräpin ylösnousemuksena ja "itkuräppäreitä" mollataan, mutta silti levylle on ängetty esimerkiksi vuosia vanha slovari kaiken machoilun väliin? Vuonna 2006 tehty Nyt erillään -biisi on nimittäin itkuräppiä sen puhtaimmassa muodossa - pianonpimputuksineen ja muijakertseineen. Kiitollinen -kappaleella herkistytään jopa niin paljon, että kuullaan röyhkeän artistin suusta sanat kiitos ja anteeksi.

ADK:n sanoitukset ovat käsittämättömiä. Vertauskuvat ovat naurettavan huonoja ja vailla pohjaa syljetyt disautukset muita artisteja kohtaan ei jaksa herättää edes vitutusta. Enemmän vituttaa koko ajan toistuva pojittelu. Ei oikein kiinnosta kuunnella levyä, jolla 20-vuotias jätkä pojittelee sua koko ajan. ADK:n ääni on ärsyttävä eikä asiaa auta se, että mies venyttää varsinkin "ää"-päätteisiä sanoja oikein urakalla. "Määäää, sääääää, tiiiäksääää, poika!" Flow on aloittelijamaisen katkonainen ja ADK tuntuu pysähtelevän koko ajan, jotta pysyisi biitissä kiinni. Useita biisejä leimaa myös epäselvä artikulointi sekä tarpeeton englanninkielisten sanojen käyttäminen.

Haluut olla -kappale tarjoaa hyviä esimerkkejä ADK:n tasosta sanoittajana:

"Mää voin yksinään raiskata teitä / rumia läskejä itkuräppäreitä"

"Adi on brändi, mikä maksaa / enemmän ku teidän kolme levyy yhteensä"

"Lataa mun kuva netistä, pistä seinälle ja kattele sitä (yeah)"

Hienoa, että joku myöntää olevansa a) raiskaaja b) noin 60 euron arvoinen ja c) tyydyttynyt, kun joku katselee hänen kuvaansa.

"Tää on mun show" on niin huono levy, että se pitäisi ehdottomasti museoida tai laittaa vaikka Wikipediaan kaikille aloitteleville rap-artisteille kuunneltavaksi. Kyseessä on malliesimerkki siitä kuinka ei tehdä räppiä. Juosten kustua ja ajattelematonta. Yleensä huonojen levyjen kohdalla voin hyvillä mielin kehua albumin tuotantoa, mutta tällä levyllä sekään ei vakuuta. Three Legs Luigi on tuottanut sentään muutamia hyviä taustoja tälle, mutta muuten todella halpaa ja muovista soundia.

Mitä tästä voi enää sanoa? Sanoitukset ovat huonoja. Ulosanti on huono. Taustat ovat suurimmaksi osaksi huonoja. Vierailijat ovat huonoja, mutta ovat siltikin parempia räppäämään kuin ADK. Liikaa biisejä. Levyn eteneminen ei ole pelkästään huonoa vaan myös epäjohdonmukaista. Positiivisenä voi pitää ainoastaan ADK:n asennetta, koska sinänsä on ihan mukavaa kuunnella kun kusipää riimittelee. Skandaalikin on ollut niin kauan poissa kuvioista, että mulkkuja kaivattaisiin suomiräppiin. Kunhan ne vaan olisivat Skandaalin tavoin oikeasti hyviä räppäämään. Ja Ole itsevarma -kappaleen sanomasta pitää antaa plussaa. Kyseessä on ehkä koko levyn paras biisi.

"Sulla menee viikko tehä yks biisi / ku mä teen viikos 35 biisii." Ja sen kyllä huomaa.

½ (0,5) / 5

LINKIT
Kotisivut: www.adkhiphop.com
MySpace: www.myspace.com/ad1hiphop
YouTube: www.youtube.com/user/adkhiphop

10 kommenttia:

mepuka kirjoitti...

Nauroin niin kovaa, että leipä meni väärään kurkkuun.
Muistat varmaan mitä sanoin tän jäbän musavideosta joku aika sit.. No more to it.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno arvostelu.

Larry kirjoitti...

Hahaha, päivän naurut.

hyvä etten tuoliltani pudonnut. Eipä tältä kaverilta kyllä mitään järkevää voinut odottaakkaan. ADK-tarroja ja muuta hypetyspaskaa on näkynyt lpr:ssä jo pitkään, lähinnä noi naurattaa, kun tulee vastaan.

Anonyymi kirjoitti...

viikon naurut sai. ekoista biisestä asti ties et ei voi tulla muutaku paskaa. mitä voi ottaa sellaselta kenen biisillä voi olla neljää erikieltä kappaleella?

Ville Seinä kirjoitti...

tän jäleen tää levy on pakko poisto huh varmasti upeeta kauraa,

Anonyymi kirjoitti...

Article writing is also a fun, if you be familiar with afterward you can write otherwise it
is difficult to write.

Look at my web blog; http://hook2it.com/

Anonyymi kirjoitti...

This is a topic that's near to my heart... Thank you! Where are your contact details though?

My blog Radio control hobbies

Anonyymi kirjoitti...

Innovative Gift Package Ideas: Gifts To get Men

Also visit my web site ... online video to mp3 converter

Anonyymi kirjoitti...

Skilled Av Installs Enhance Your company Presentations

Here is my webpage ... payday loans

Anonyymi kirjoitti...

Current Furniture Plus Contemporary German Designer European Furniture

Here is my blog post; generality