keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Vieläki Lepposaa - TKU808Vieläki Lepposaa - TKU808
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. TKU808
02. Se oli sillon
03. 1000 km ft. Haamu
04. Moni kysyy
05. Räppinörtin elämää
06. Naurettavaa, itkettävää
07. 22-04
08. Sano
09. Viimeinen
10. Vainoharhat päällä
11. Mä pysyn skarppina ft. Kosola

Suomalaiset räppipiirit saavat jatkuvasti lisäystä uusien artistien sekä julkaisujen muodossa. Uusista nimistä tuorein lienee kolmihenkinen Vieläki Lepposaa, jonka debyyttilevy julkaistiin äskettäin omakustanteena. Dj Behan, Makken sekä Murkun muodostaman yhtyeen nimi herättää välittömästi mielikuvia ja kuvastaa samalla kokoonpanoa osuvasti. Vuosituhannen vaihteessa suomiräppiin tutustuneille on varmasti piirtynyt pääkoppaan Päästä parhaasta -possebiisi, jolla Lempijoe lopettaa Ritarikunnan osuuden sanoihin: "TKU10 - taatusti lepposaa."

Niin, myös Vieläki Lepposaa vaikuttaa tätä nykyä Turussa. Kokoonpanon materiaalista huokuu esimerkiksi Kemmurun tai Loost Koosin tyylinen huoleton elämänasenne. Sanoituksissa viljellään paljon huumoria, mutta tarvittaessa osataan ottaa myös hieman vakavempi linja aiheen niin vaatiessa. Ja omaa kieltään kertoo myös se, että ainoastaan levyn masteroinnin ja kannen kuvan osalta ollaan jouduttu pyytämään apua muilta. Sen sijaan räpeistä, biiteistä, raaputuksista ja varsinaisesta kansitaiteesta kiitos kuuluu yhtyeelle itselleen. Kaikesta päätellen Vieläki Lepposaa on omaksunut linjan, jonka avainsanoja ovat rehtiys, hauskanpito ja huolettomuus.

"TKU808" -pitkäsoiton ja koko Vieläki Lepposaa -yhtyeen suurimmaksi ongelmaksi muodostuukin se, miten erottautua muista samanhenkisistä artisteista/kokoonpanoista. On vaikeaa olla kuulostamatta jonkin kopiolta, kun jengi "pohjoisesta etelään" on vääntänyt biisejä samoista aiheista samalla tyylillä ja pahimmassa tapauksessa jopa samalla soundilla. Kolmikon kappaleista kuuluukin, jos nyt ei kopiointi, niin ainakin vahvat vaikutteet muualta. Kun räppäreiden suorituksia muistelee levyn kokonaisuudessaan kuunneltuaan, niin mieleen ei valitettavasti jää päällimmäisenä persoonallisuus.

Murkku kuulostaa useilla biiseillä aivan Tykopaatilta. Vahvimmin asia tulee ilmi kappaleella Moni kysyy, jolla laiska, välillä nopeammin etenevä flow ja äänenkäyttö tuovat mieleen "Luopioisten lujan". Pelottavinta on se, että Murkku on jo niin valmis mc, että mies kuulostaa suorastaan parannellulta versiolta Tykopaatista. Makkesta taasen jää mieleen päällimmäisenä vain r-vika, joka välillä särähtelee korviin raidoilla. Kummallakaan ei siis voi sanoa olevan kovin uniikkia räppäystyyliä. Ulosanti on kyllä muuten oikein hyvällä mallilla. Räppejä on mukava kuunnella, kun molempien ämseiden äänet soveltuvat mikkimiehen hommiin ja teknisestikin homma etenee hyvin.

Vieläki Lepposaa -yhtyeen vahvuus on keskitasoa paremmat sanoitukset. Levyn aiheet vaihtelevat nostalgisoinnista kruisailemiseen ja mielialan vaihteluista päihteiden käyttöön. Periaatteessa siis ihan perinteisiä aiheita räppilevylle. Biisit on kuitenkin kirjoitettu ajatuksella. Murkku ja Makke eivät juurikaan viljele kliseitä sanoituksissaan. Pilke silmäkulmassa tehdyssä musiikissa vertauskuvien onnistuminen on tärkeää ja niidenkään osalta ei tällä levyllä löydy valittamista. Verset etenevät johdonmukaisesti ja siellä täällä tulee vastaan hyviä huulia. Muutamia mieleen jääneitä lainauksia antamaan kuvaa läppien tasosta:

"Pöydän äärest löydät sipsii ja limukupin / sä tiiät meikän juoman - sen kuuluu kuplii" (Murkku saa nörtin elämän kuulostamaan yhtä aikaa hohdokkaalta ja säälittävältä + heittää Tykopaatti/UGK-viittauksen @ Räppinörtin elämää)

"Usko pois mä tiedän mistä puhun / näillä kulmilla itkevä mies ei oo pelkkä katuhuhu / nääkin kielikuvat kyynelillä ylös sivelsin / Aurajoki syntys kun mä kuulin Cry Me A Riverin" (Makke @ Naurettavaa, itkettävää)

"Polliisimies haluu nähä takakonttia / ja mitä se sisältää? se on laitonta / enkä kerro, en harrasta piilomainontaa" (vieraileva räppäri Haamu @ 1000 km)

Kaiken kaikkiaan "TKU808" jättää positiivisen kuvan Vieläki Lepposaa -yhtyeen meiningistä. Debyyttilevyksi meininki on sekä tuotannollisesti että ulosannillisesti vakuuttavaa. Murkku ja Makke ovat räppäreinä tasainen parivaljakko. Jos heitä välttämättä haluaa vertailla, niin ehkä Makke on parempi kirjoittajana ja Murkku taas on kovempi tekijä itse räppäämisen suhteen. Herrat esittävät parastaan pirteillä samplepohjaisilla rykäisyillä, sen sijaan Sano-kappaleen kaltaiset haikeilut ei iske ihan niin paljoa. Dj Beha tuo raaputuksillaan eloa biiseille.

Platan kaksi parasta biisiä löytyy levyn keskivaiheilta eli Räppinörtin elämää ja hyvin pumppaava huudatus Naurettavaa, itkettävää. Sano ja Mä pysyn skarppina edustavat kiekon heikointa antia. Kunhan yhtyeelle kertyy kokemuksen myötä persoonallisuutta, niin tässä on kyllä oikein tervetullut tulokas suomirap-rintamalle.

3 / 5

LINKIT
Vieläki Lepposaa MySpacessa
Vieläki Lepposaa -haastattelu syvallapelissa.comissa
Tilaa "TKU808" The Funkiestista

Ei kommentteja: