tiistai 12. toukokuuta 2009

Suhinators - SuhinatorsSuhinators - Suhinators
Studio Red, 2009

Biisilista
01. Nestori - Safe and Sound
02. Puppa J - Burn Them Bold
03. Papa Zai - Keep It Clean
04. Crosby - Lion of Judah
05. Vuorilla (intro)
06. Nestori - Vuorilla on maa
07. Prezident Brown - Groundsound
08. Papa Zai - Gimme Di Music
09. Gimme Di Dub
10. Teba Shumba - Atmosphere
11. Party Dub
12. Renegade - Vampire Style
13. Puppa J - Streets Burning
14. Politics (intro)
15. Paleface - Politics of Politkovskaya
16. Puppa J - All Ova Di Place
17. Kari Kosmos - Healer Has Come

Pitkän linjan reggae-orkesteri Suhinators julkaisi kauan odotetun debyyttilevynsä toukokuun alussa. Helsinkiläispumppu koostuu kuudesta jäsenestä: A-Roy (rummut), Melodinho (Melodica / koskettimet), Micho Dread (kitara), Mikey (koskettimet), Rootzilla (basso) ja U-Sticks (perkat) ovast vastuussa levyn äänimaailmoista. Heidän rytmiensä päällä kuullaan niin suomalaisia kuin ulkomaisiakin reggae-artisteja sekä enemmän rap-artistina tunnettua Palefacea.

Mielenkiintoisen paketin ns. kynnyskysymykset koskevat levyllä esiintyviä versiointeja sekä kappaleiden sävellyksiä. Kuinka laadukkaita ulkomaisten vokalistivieraiden tekemät kappaleet ovat, kun niistä 2/3 on tehty nopeasti sessiopohjalta? Ja millä tapaa meikäläisen kaltainen räppidiggari, joka innostui esimerkiksi Nopsajalan ja Svengalin tekemistä moderneistä reggae-taustoista, fiilistelee Suhinatorsin taustoja? Luonnollisesti myös pitkäsoiton kokoelmamaisuus arveluttaa ennakkoon: onko levyllä minkäänlaista punaista lankaa vai onko se vaan hajanainen kokonaisuus vuosien varrella tehtyjä biisejä?

Kysymystulvaan löytyy nopeasti vastauksia levyä kuunnellessa. Epäilyni ulkomaalaisten artistien huonosta panostuksesta osoittautuu ainakin vääräksi. Kapkaupungista lähtöisin olevan Crosbyn pehmeä tulkinta Papa Zaille tarkoitettuun Keep it Clean -riddimiin on erittäin onnistunut. En tiedä saako reggae-kulttuurissa näitä versiointeja edes vertailla keskenään, mutta Crosbyn Lion of Judah peittoaa kyllä tunnelmaltaan Keep it Cleanin. Myös jamaikalaisen Prezident Brownin levytys Vuorilla-riddimiin on itseääntoistavuudestaan huolimatta kelpo ralli. Erilaisia versiointeja sekä dubeja on levyllä muutenkin niin hillitysti, etteivät ne onneksi pilaa levyn kokonaisuutta millään tavalla tai aiheuta automaattista skippaus-refleksiä.

Jos sitten puututaan levyn taustoihin, niin ei Suhinatorsia voi niidenkään osalta lähteä kivittämään. Herrojen soitanta tuntuu pelaavan todella hyvin yhteen ja niinpä levy onkin pullollaan toinen toistaan tarttuvampia sävellyksiä. Rytmit kuulostavat meikäläisen korvaan aika perinteisiltä, varmasti juuria kunnioittavilta teoksilta, mutta tylsiä niistä ei saa yrittämälläkään. Vuorilla-riddim on puhallinsoittimineen aivan huikea veto! Isoa ja sielukasta soundia. Kaihoisan sävellystyön vastapainona on letkeämpiä jamitteluja (Gimme Di Music) sekä levyn loppupuolella hieman hektisempiä rytmejä (Politics of Politkovskaya). Ainoa mistä voi pientä kritiikinpoikasta kirjoittaa, on semitylsät ja -ärsyttävät kosketinosuudet, joiden kanssa olisi voinut käyttää enemmänkin mielikuvitusta.

Levyn biisit on tulkittu lähes järjestäen englanniksi, ainoana poikkeuksena Nestorin Vuorilla on maa -raita. Kyseinen kappale on kuitenkin ehdottomasti levyn kohokohta. Hieno tausta asettaa jo isot odotukset vokalistille, mutta Nestorin tunteikas laulu ja kappaleen hyvät sanoitukset eivät jätä kuulijaansa kylmäksi. Kaikin puolin mahtava styge. Puppa J esiintyy platalla yhteensä kolmella soolobiisillä, joista kaikki kolahtaa. Jopa All Ova Di Place, vaikka se ensikuulemalta vaikuttaakin ihan kuin Turkin männävuosien Euroviisu-kappaleilta. Pupan ja Palefacen muutaman raidan mittainen "riot-putki" tuo myös mukavaa vaihtelua pitkäsoiton linjaan kiekon loppupuolella.

Toisen kapkaupunkilaisen, Teba Shumban, laiska toastaus Atmospherellä ei sen sijaan iske. Kappale kuuluu levyn heikoimpiin vetoihin yhdessä Kari Kosmoksen Healer Has Comen kanssa.

Suhinatorsin debyyttilevy on yllättävän tasainen paketti ja pysyy ennakko-odotuksista huolimatta hyvin kasassa. Hyviä rytmejä, hyviä vokalisteja ja tarpeeksi vaihtelevat aiheet. Ehdottomasti yksi kevään kovimmista levyistä, joita olen kuunneltavakseni saanut. En silti lämpene kiekolle ihan täysin. Syytä en osaa sanoa, ehkä olisin odottanut joiltakin vokalisteilta (kuten Papa Zai) hieman enemmän.

4 / 5

LINKIT
Suhinators MySpacessa

Ei kommentteja: