sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Saurus - Neon SaurusSaurus - Neon Saurus
Karma Musiikki, 2009

Biisilista
01. Huuda
02. Saurusoundii
03. Shokkii
04. Luonnonvoima
05. Tältä planeetalta
06. Steet sen
07. Son hyvyyttä ft. HZÄ
08. Uuteen maailmaan
09. Ranteet yhteen ft. Majakka
10. Aina ft. Sara Sayed
11. Tartu kii (aika rientää) ft. Loost Koos
12. Suuri räpsota ft. Pyhimys
13. Mun avaruusalus
14. Viimeiseen rantaan

Saurus ylsi vuonna 2007 ilmestyneellä "Son dynyy" -albumillaan jonkinasteiseen läpimurtoon. Kiekon julkaistuaan kaksikko - eli räppäri Kesken sekä tuottaja Pik3 - alkoi saada nimeä, radiosoittoa ja keikkoja aivan eri tavalla kuin aiemmin. Lopulta heitä siunattiin vielä levytyssopimuksella uudelle Karma Musiikki -lafkalle. Yhtyeen ensi viikolla julkaistava neljäs pitkäsoitto "Neon Saurus" määritteleekin heidän "musiikkiuransa" tulevan suunnan. Löytääkö Saurus paikkansa valtavirrasta? Onko duo muuttanut linjaansa menestyksen toivossa?

Uudelta albumilta julkaistut singlet Uuteen maailmaan ja Luonnonvoima ovat olleet taustoiltaan toivoa antavia, siitäkin huolimatta että jälkimmäinen niistä käsittelee maailmanlopun hetkiä. Siksi onkin yllättävää, että "Neon Sauruksen" avausraita Huuda on sävyltään hyvinkin uhkaava. Synkän biitin päällä kuullaan Kesken vittuilemassa räpin tekijöille ja osittain myös kuuntelijoille. Vertauskuvia satelee (liiaksikin) ja kaiken keskellä muistetaan esitellä Sauruksen jäsenet sekä heidän tehtävänsä.

Puun takaa pamahtavan avausbiisin jälkeen levy jatkuu kappaleella Saurusoundii. Raidalla esitetään ensin Saurukselle tullut kuvitteellinen palautekirje, johon Kesken vastaa toisessa versessään. Vaikka träkin idea ei ole mitenkään mullistava tai uusi, niin kappaleen avulla yhtyeen esittely hoidetaan uusia kuuntelijoita silmällä pitäen kivuttomasti. Kun muodollisuudet on saatu pois alta, levy lähtee kolmannella kappaleella Shokkii kunnolla käyntiin ja päättyy vasta Viimeiseen rantaan.

"Neon Saurus" ei ole lopulta aivan niin avaruushenkinen kokonaisuus mitä sen kansitaide tai singlet antavat ymmärtää. Toki kappaleilla esiintyy runsaasti erilaista avaruus- sekä sci-fi-termistöä ja suurin osa Pik3n tekemistä biiteistä kulkee suorastaan uusissa ulottuvuuksissa. Pinnan alta löytyy kuitenkin ihan normaaleja biisien aiheita aina dokausreissuista musiikintekoon. Ja, luojan kiitos, levyllä riimitellään myös rakkaudesta.

Kesken on nimittäin aina ollut parhaimmillaan kirjoittaessaan tai räpätessään mistä tahansa rakkauteen liittyvästä. Oli kyseessä sitten ero tai ihastus, mies heittäytyy täysin ajatustensa vietäväksi. "Neon Sauruksella" tätä osastoa edustavat vahvimmin Steet sen sekä Aina, jolla Sara Sayed laulaa vaikuttavan kertosäkeen. Keskenin lyriikat ovat erittäin rehellisiä. Oman kullan ylistäminen menee välillä niin suorasukaiseksi, ettei monikaan räppäri kehtaisi kirjoittaa saati räpätä vastaavaa tekstiä ilman naisia alistavaa muotoa tai machoilua.

Moni pitää miehen riimejä varmasti jopa lapsellisina ja sitä ne ovat meikäläisenkin mielestä ajoittain. Mutta teksteistä välittyy ihailtava vilpittömyys. Ja ne puutteet mitä Keskenillä on kirjoittajana paikkaantuvat loistavan ulosannin myötä. Esimerkiksi Shokkii on oiva näyte ko. räppärin poikkeuksellisesta lahjakkuudesta. Kappaleella Keskenin flow ei kunnioita mitään raja-aitoja, vaan elää täysin Pik3n timanttisen biitin mukaan. Äänenkäyttö on monipuolista, artikulaatio harvinaisen selkeää flown nopeuteen nähden ja riimikikkailua riittää enemmän kuin tarpeeksi.

Tunnustusta täytyy antaa myös Pik3lle, joka on aiemmilla levyillä jäänyt jotenkin Keskenin varjoon. "Neon Saurus" todistaa, että Pik3 on nero. Miestä voisi verrata säveltäjä Yann Tierseniin, joka on puhaltanut soundtrackeillaan hengen ranskalaisiin elokuviin. Pik3 tekee saman Sauruksen musiikille monipuolisilla biiteillään. "Neon Sauruksella" on ainoastaan yksi keskinkertainen biitti (ärsyttävä Son hyvyyttä). Synabiitit, mahtipontiset fanfaarit, eurodance-vaikutteiset flipautukset, samplepohjaiset ajattomuudet, sarjakuvamaiset synkistelyt... Kaikki näyttää luonnistuvan tältä suomituottajien todelliselta kameleontilta.

Uuden Saurus-albumin kolme parasta biisiä lienevät aiemmin mainitut Shokkii, Steet sen ja Aina. Shokkii on parantunut vanhasta demoraidasta aivan uuteen uskoon koneellisin keinoin ja kappale päättyy kaiken hyvän lisäksi Ludacris-viittaukseen. Varsinaisia huonoja vetoja löytyy vain yksi: mitäänsanomaton Son hyvyyttä -renkutus. Käsittämätöntä kuinka tylsän versen HZÄ pystyy rakentamaan ko. träkille. Eikä Majakan vierailukaan Ranteet yhteen -raidalla täytä odotuksia, sillä vaikka verse on sci-fi -namedroppailuineen kirjoitettu hauskasti, ei enää jaksaisi kuunnella tamperelaiselta sitä samaa "nonii likka ny mää laukeen naamalles ku (sijoita tähän hauska vertauskuva)."

Muuten "Neon Saurus" on tasainen kokonaisuus keskitasoa parempaa materiaalia. Jäljelle jäävistä biiseistä Tartu kii on huoleton kesäanthem. Vaikka biisillä ei sanoituksellisesti mitään hienouksia kuullakaan, niin Loost Koosin Väiski aka Suomen Ron Browz heittää kuitenkin lungin kertosäkeen purkkiin ja biisillä on messissä myös voksusample Ceebrolisticsien Hyviä juttuja -klassikosta. Kolmannessa versessä räppärin vaihto Keskenistä MC Särreen on myös melkoisen tipauttava.

Toisena kappaleena voisi nostaa esille eeppisen Suuri räpsota -raidan, mikä tuntuu aluksi etenevän ilman "piilomerkityksiä". Hetken päästä Kesken ja biisillä vieraileva Pyhimys kritisoivat kuitenkin jo täyttä häkää suomiräpin isoja nimiä, pioneerejä, musiikkimediaa sekä räppiä ylipäätään. Sellaisen vaikutelman läpistä ainakin saa. Esimerkiksi Pyhimys heittää kappaleen loppupuolella: "Niiden voitto alkaa aivopesusta, biitti kiinalaista vesikidutusta / uskon menettäny, taakkaa keventäny, oon alkanu jo kelaan luovutusta."

Saurus ei ole lähtenyt muokkaamaan linjaansa, vaikka onkin päivittänyt soundimaailmaansa ja lähestymistapaansa sitten viime levyn. Kolme kovaa raitaa ja timantinkova tuotanto ei kuitenkaan nosta "Neon Saurusta" klassikoksi. Tuntuu siltä, että tasainen levy saattaa kaikesta huolimatta hävitä pitkäikäisyydessä "Son dynyy" -kiekolle.

4 / 5

LINKIT
Saurus MySpacessa
Kesken MySpacessa
Pik3 MySpacessa
Arvio: Saurus - Son dynyy
Tilaa "Neon Saurus" The Funkiestista

Ei kommentteja: