sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Niko & Tapsa - Parhaita päiviäNiko & Tapsa - Parhaita päiviä
Rutilus Records, 2009

Biisilista
01. Pari sanaa
02. Aamusumpit
03. Mitä sä teet ft. Kesken
04. Tahti kiihtyy
05. Luottojäbiä ft. Stepa
06. Upee
07. Eteenpäin
08. Talviunii ft. Puppa J
09. Tyttöi, räppii & lenkkareita ft. Särre
10. Viimestä päivää
11. Parhaita päivii

Osa lukijoista saattaa muistaa parin vuoden takaisen "Tässä kaupungissa tuulee aina" -albumin Nikolta ja Tapsalta. Hetken hiljaiselon jälkeen samainen kaksikko on palannut uuden levyn kera ja vaihtaneet samalla julkaisijaa Fjuu Recordsista uuteen Rutilus Records -levymerkkiin. Herrojen toinen pitkäsoitto kantaa nimeä "Parhaita päiviä". Tuoretta albumia on harvinaisen helppoa tarkastella kahtena eri osana: levyn alkupuolena ja levyn loppupuolena.

Levyn alkupuoli tarkoittaa tässä tapauksessa albumikokonaisuuden viittä ensimmäistä kappaletta. Nämä raidat kulkevat niin taustoiltaan kuin sanoituksiltaankin samoja polkuja. Biisit keskittyvät huolettomaan sanailuun kiireettömistä hetkistä, hyvästä olosta ja ystävistä. Tuntemuksien kuvailut räpätään soulia ja funkia hehkuvien kesäisten biittien päälle, joista ovat läpi levyn olleet vastuussa Niko sekä kaksikon dj:nä toimiva Mikko.

En tiedä johtuuko se omasta perisuomalaisesta asenteestani, mutta jonkinlainen luontainen vastustuskyky nousee heti takajaloilleen avausbiisin (Pari sanaa) edettyä ensimmäisen kertosäkeensä ohi. Yltiöpositiivinen innokkuus ei tartu meikäläiseen. Ennemmin tekee mieli vaihtaa raitaa kuin keitellä Aamusumppeja. Levyn alkupuolella jokainen raita kuulostaa fiilispohjalta tehdyltä maailmanparannus-räpiltä ja valitettavasti juuri negatiivisessa mielessä.

Riimit etenevät kyllä johdonmukaisemmin ja jouhevammin kuin Nikon & Tapsan edellisellä levyllä, mutta kummankaan räppärin flow ei uppoa. Liian tylsää tyylittelyä vailla hienouksia. En ole myöskään ollut koskaan yhteislaulujen ystävä, joten en diggaa platalla esiintyvistä kertosäkeistä, joilla huudetaan yhteen ääneen esimerkiksi Luottojäbien merkityksestä.

Onneksi kiekon kuudennen biisin (Upee) kohdalla suunta muuttuu huomattavasti parempaan suuntaan. Sanoitukset paranevat niin, että summittaisten läppien sijaan on mahdollisuus fiilistellä kokonaisia versejä ja ulosannillisestikin duo tuntuu nostavan tasoaan. Moneen kertaan kuullun "jee aurinko paistaa ja mul on hyvä olo" -jauhannan sijaan lohdutellaankin naisia, koitetaan jatkaa elämässä Eteenpäin ja vältetään nukkumasta Talviunii. Sekä sokerina pohjalla, räpätään tietynlaisesta pyhästä kolminaisuudesta Loost Koosin Särren kanssa (Tyttöi, räppii & lenkkareita).

Näistä biiseistä eniten säväyttää Eteenpäin, joka kertoo pitkälti elämän mielekkyydestä erilaisten ehtojen ja "pakkojen" alla. Sekä Nikolta että Tapsalta kovat värssyt, jotka ovat oikeastaan kokonaan quotable-kamaa. Biitti erottuu levyn muusta soundista edukseen. Myös kaksikon ulosanti tuntuu paranevan temmon vaihtuessa edes hieman erilaiseksi. Kun ei ole tavallaan mahdollisuutta räpätä laiskasti ja ponnettomasti, tulee räpeistä heti määrätietoisemman kuuloiset.

Vierailijoista kaikki täyttävät paikkansa. Kesken sopii kuvailemaan kesäfiiliksiä tajunnanvirtamaisella tyylillään, Stepa iskee monia kivuliaan lujaa vyön alle eritellessään oikeita ystäviä sekä "naamakirja-frendejä" ja Puppa J nostaa tunteikkaalla esiintymisellään Talviunii-biisin tunnelmaa. Oma lukunsa on MC Särren semihärski verse, joka Opaali-mukailuineen tuo kyllä hymyn meikäläisen kaltaisen tosikonkin huulille kappaleella Tyttöi, räppii & lenkkareita.

Särren vaikutus Nikon & Tapsan musiikkiin on tainnut muutenkin olla suurta, sillä koko Mitä sä teet -biisi voisi aivan hyvin olla Loost Koosin kappale. Kuulostaa nimittäin siltä kuin Särki vetäisi ko. kappaleen kertosäkeen eikä biitin kosketinosuudetkaan paljoa eroa Dj Arsin sekä Väiskin vääntämästä smootheilusta.

Oikeastaan kaikki biisit Upeesta aina lopetusraitaan Parhaita päivii ovat hyvin onnistuneita. Poikkeuksena ehkä Viimestä päivää, joka tylsän biittinsä ja aiheensa vuoksi palaa levyn alkupuolen tunnelmiin. Niko & Tapsa ovat kehittyneet paljon lyriikoiden saralla ja pienen tuottajaringin takia soundikin on levyllä hyvin yhtenäistä. "Parhaita päiviä" ilmestyy hyvään saumaan näin kesää ajatellen, harmi vain että kiekon alku ei vakuuta ponnettomuudessaan yhtään.

3½ / 5

LINKIT
Niko & Tapsa MySpacessa
Video: Niko & Tapsa - Parhaita päivii
Arvio: Niko & Tapsa - Tässä kaupungissa tuulee aina
Rutilus Records
Tilaa "Parhaita päiviä" The Funkiestista

Ei kommentteja: