maanantai 4. toukokuuta 2009

Ideaali & Jay Who? - Piste.Ideaali & Jay Who? - Piste.
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Piste
02. Älä särje sitä
03. Ongelmii
04. Ei vielä
05. Pysähdy
06. Jos kuljet siellä
07. Noidankehä ft. Iisakki
08. Niin pienii ft. Iisakki
09. Hengittää ft. Jannew & Ralphe
10. Tän kerran
11. Ohi
12. Yhtä täs
13. Lähtöjä
14. Täältä ft. Iisakki

Näkökulma ei ole ainoa suomalainen veljeskaksikko, joka räppää. Huhtikuussa yhteisen albumin julkaisivat myös Jokelan veljekset, tuttavallisemmin Ideaali sekä Jay Who?. Idea projektiin syntyi tiedotteen mukaan viime syksynä, kun kaksikko menestyi YleX:n demokilpailussa yhteisellä biisillään. Talven aikana työstetystä materiaalista syntyi lopulta "Piste." -nimeä kantava omakustanne.

Veljeksillä on takanaan toisistaan poikkeava musiikillinen historia: kun Ideaali on julkaissut jo neljä sooloalbumia, on Jay Who?ta kuultu lähinnä vierailijana muiden artistien biiseillä. Lisäksi jälkimmäisenä mainittu on siirtynyt suomenkielisen materiaalin tekemiseen vasta viimeisten vuosien saatossa, sillä uran alkupuolella esityskielenä toimi englanti. Erilainen menneisyys on tehnyt kaksikon välille pienen tasoeron, joka on helposti kuultavissa varsinkin heidän presenssistään. Ideaalin räpeissä on painokkuutta, kun taas Jay Who?n riimittelyt jäävät yrityksestä huolimatta kovin ponnettomiksi.

Sanoituspuolella yhtä suuria eroja ei löydy. Molemmat kirjoittavat yhtä sujuvaa lyriikkaa. Kirjoitustyyleiltään Jay Who? tuntuu kaksikosta pohdiskelevan aiheita yleismaailmallisemmin, kun taas Ideaali ammentaa tekstiä enemmän omista kokemuksistaan. Hyvänä esimerkkinä tästä lienee omakustanteen kuudes raita Jos kuljet siellä, jolla muistutellaan Don P:n nostalgisen biitin voimin kotikulmien merkityksestä identiteettiin. Ideaali mainitsee omassa versessään paljon lahtelaisten paikkojen nimiä ja tekee biisistä näin henkilökohtaisemman. Sen sijaan Jay Who? katsoo asioita laajemmassa perspektiivissä eikä niinkään tiputtele nuoruudelleen merkittävien mestojen nimiä eetteriin.

Valitettavasti "Piste."-levyn sanoitukset pyörivät liialti samojen aiheiden ympärillä. Albumin keskivaiheilla Pysähdy-kappaleesta alkaa suoranainen itseään toistavien kappaleiden putki, jonka aikana muistetaan toistuvasti päivitellä vuosien vierimistä, kritisoida koulujärjestelmää sekä kyseenalaistaa nykyaikaista elämänrytmiä. Ideaali ja Jay Who? ovat kyllä täysin oikealla asialla ottaessaan kantaa esimerkiksi nuoriin kohdistuviin paineisiin ja ainaiseen pyrkimiseen, mutta toisaalta tällaisista ongelmista on helppoa lähteä räppäämään. Tällaisia semi-yhteiskuntakriittisiä biisejä on tehty p-a-l-j-o-n ja siksi niihin on vaikeaa tuoda mitään uutta sisältöä. Veljesten sanoitukset eivät siis sinällään ole huonoja, vähän vaan liian kuultuja.

Albumin anti ei kuitenkaan jää hienoon kansitaiteeseen, sillä julkaisu on täynnä hyviä kertosäkeitä ja etenkin tuoreita biittejä. Aivan ensimmäisenä täytyy nostaa pinnalle Salosen eli S-Productionsin säveltämä Niin pienii -biitti, mikä kuulostaa heti ensimmäisiltä sekunneiltaan lähtien aivan vanhalta Fintelligensiltä! Kyllä lämmittää sydäntä huomata, että niinkin ajatonta soundia vielä tehdään jossain päin Suomea. Tämän myötä ei liene epäselvyyttä siitä, kuka tuottaa Fintelligensin seuraavan pitkäsoiton... Timo Pieni Huijaus taasen käyttää Täältä-raidan biitillä samaa samplea kuin Haukka & Pualinelssoni Opaalin Fakta-biisillä pari vuotta sitten, tosin nopeutettuna.

Muutoin "Piste." on muutamia poikkeuksia lukuunottamatta hyvin mutkatonta ja electro-vaikutteista jytää. Tätä kuppikuntaa edustaa esimerkiksi MGI:n säveltämät kaksi raitaa Lähtöjä ja Ei vielä, joka on samalla kertosäkeensä ansiosta levyn ehdottomasti tarttuvin biisi. Jay Who?n tuottamalla Hengittää-raidalla taas kohtaavat kasari ja 2000-luku muodostaen hienon electropop-vaikutteisen taustan. Kappaleella, jolla fiilistellään yön suomaa vapauden tunnetta kaupunkien ja motarien tyhjillä teillä, on mukana myös Kymppilinjan Ralphe ja Jannew. Erityisesti Ralphen karisma ja flow piristävätkin levyä ennen albumin loppupuolta.

Pitkäsoiton alkupuolelta löytyvä Ongelmii pitänee myös nostaa blogin lukijoita varten esille erikseen. TK:n tuottama biitti nimittäin suorastaan hehkuu 1990-luvun Bad Boy -soundia ja itse biisillä käsitelläänkin biittiin sopivasti rahaa sekä naisia. Tällä kertaa ei niinkään ylistävässä tarkoituksessa, vaan ongelmien aiheuttajina. Lyriikoihin on mahdutettu myös viittauksia muihin rap-kappaleisiin, kuten esimerkiksi Jay-Z:n 99 Problems, Biggien Mo' Money Mo' Problems sekä Flegmaatikkojen Mutsin luona.

Hyvä biittikorva kaksikolta siis löytyy, mutta kehujen vastapainoksi on ihmeteltävä minkä ihmeen takia Iisakki-niminen "laulaja" on otettu kolmen kappaleen kertosäkeisiin mukaan? Mies kun kuulostaa esimerkiksi Noidankehällä Lord Estiä Piippolan vaari -aksentilla matkivalta kylähullulta. Oikeasti, persoonallisuus on aina hyvästä, mutta Iisakin tilalle olisi kyllä löytynyt paljon parempiakin mieslaulajia. Muutoin kertosäkeet ovat aika lailla autotune-painotteisia. Autotunessa ei ole mitään vikaa, varsinkin kun sitä käytetään niin tyylikkäästi kuin tällä levyllä, mutta sen liiallinen tunkeminen joka paikkaan hieman puuduttaa albumin loppupuolelle mentäessä.

"Piste." ansaitsee huomiota tuoreen soundinsa ja muutamien kovien biisien takia. Levyn huippukohtiin lukeutuvat kappaleet Älä särje sitä, Ongelmii, Ei vielä, Hengittää ja Yhtä täs. Ideaali & Jay Who? -kaksikko osaa parhaimmillaan tehdä hyväntuulisia tanssibiisejä, mutta tällä levyllä niitä vakavempia pohdiskeluja on vähän liikaa. Jos levyn keskivaiheilta ottaisi muutamia raitoja pois kokonaan, saattaisi kokonaisuudesta tulla paljon yhtenäisempi ja ei-niin-itseään-toistava kuin nyt. Joka tapauksessa tarkastamisen arvoinen omakustanne kaikille vähänkään kiinnostuneille.

3½ / 5

LINKIT
Ideaali & Jay Who? MySpacessa
Ideaalin kotisivut
Ideaali MySpacessa
Jay Who? MySpacessa
Tilaa "Piste." The Funkiestista

Ei kommentteja: