tiistai 26. toukokuuta 2009

Haamu - Melkein miesHaamu - Melkein mies
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Intro
02. Maailmat aukee ft. Chydeone
03. Alla kaupungin valojen
04. Lepposaa
05. Levyt reppuun ft. Vieläki Lepposaa
06. Sitä on ilmassa
07. Melkein mies ft. Rttu
08. Idästä länteen ft. Sofia Thurén
09. Tarinoita
10. Alla kaupungin valojen (remix)

Kuulin Haamun biisejä ensimmäistä kertaa vuonna 2006, jolloin miehen sielukas Rantakylän Babylon -kappale teki ison vaikutuksen meikäläiseen. Nykyään ko. räppäri asustaa Joensuun sijaan Turussa ja on saanut julkaistua uuden omakustanteen, joka kantaa nimeä "Melkein mies". En tiedä voiko vielä tätäkään albumia kutsua Haamun viralliseksi debyyttisooloksi, sillä kymmenen raidan joukosta löytyy yksi lainabiittiinkin tehty kappale (Sitä on ilmassa). Tasoltaan levy on kuitenkin jo paljon enemmän kuin pelkkä harrastelijamaiselta kuulostava esikoinen.

Ensimmäisillä kuuntelukerroilla "Melkein mies" antaa itsestään tylsän vaikutelman. Hyvän alkutykityksen jälkeen levy tuntuu lässähtävän yhtä harmaaksi kuin mitä sen takakansikin on (mustavalkoinen). Tähän osasyyllinen on yllättävästi Haamun persoonallinen, poikkeuksellisen smooth ääni. Niin uskomatonta kuin se onkin, jotenkin se kuuntelijaystävällinen ja rauhallinen ääni vaan saa kuuntelijansa uneliaaksi. Ääni lieneekin Haamun kohdalla yksi niistä asioista, joita voi kutsua samanaikaisesti sekä lahjaksi että kiroukseksi.

Albumin taustat eivät myöskään ihan vastaa odotuksia. Biitit etenevät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta verkkaiseen tahtiin eivätkä juuri tarjoa mitään mullistavaa. Samanlaista ajatonta peruskamaa kuin monen muunkin biittinikkarin tuotokset. Maramice ei kuitenkaan petä Maailmat aukee -träkin biitillään. "Suomalaisen ysärimeiningin kuningas" tietää, että yksinkertainen on kaunista: sampleilla, raaputuksilla ja nasevilla clapeilla & rummuilla saa aikaan ihmeitä. Kyseisellä kappaleella vieraileva Chydeonekin vaikuttaa kaikesta tekemisestä päätellen fiilistelevän loistavasti rytmitettyä biittiä.

Jos "Melkein miestä" kuunnellessa onnistuu kuitenkin pysymään valveilla, niin kyllä se suoritus sitten palkitaankin vaivattoman kuuloisella räppäämisellä ja hyvillä sanoituksilla. Lyriikat käsittelevät lähinnä sitä monien muidenkin hokemaa huolettomuutta ja oman tiensä kulkemista. Siinä missä nämä monet muut sortuvat pelkälle "tänää ei oo huolen häivää ku meitsi dallaa paljai jaloin nurtsilla yo" tai "ayo meikä on niinku ihan pa ja ei oo massii vuokraan, mut onneks on niinku kamut joiden kaa voi hengaa ja juosta ulosottomiehii karkuu" -linjalle, Haamu kirjoittaa aiheista hieman syvemmällä otteella.

Haamun tuorein platta on ajatonta räppiä sanan todellisessa merkityksessä. Räpit eivät kangertele pätkääkään, tyyli on ainutlaatuinen ja vierailijatkin vetävät kaikki roolinsa hyvin. Biiteiltä olisi odottanut hieman enemmän.

4 / 5

LINKIT
Haamu MySpacessa
Haamun haastattelu syvallapelissa.comissa
Tilaa "Melkein mies" The Funkiestista

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

What to take into consideration When Choosing a Home Live theater
Projector

My webpage; euro casino