keskiviikko 29. huhtikuuta 2009

Porvari Veljet & Köyhä Seppo - Yhtä suurta teatteriaPorvari Veljet & Köyhä Seppo - Yhtä suurta teatteria
Omakustanne, 2009

Biisilista
01. Avaus
02. Kuvitelmaharhaa
03. Jos sä sattusit tietää
04. Sateessa
05. Ymmärrys laajenee
06. Kiitolliset rikolliset
07. Pelkotila ft. Juju
08. Nxtileveli
09. Naapurit vituttaa ft. TommiPerkele
10. Viha pinnassa ft. Hoivis
11. Pintaliitoja
12. Muistois ne pysyy
13. Yksinäisyys

Kotiviinikellarista ponnistavat VeliKalevi, Henkka Saari ja Köyhä Seppo eli tuttavallisemmin Porvari Veljet & Köyhä Seppo tulivat blogin lukijoille tutuksi viime kesänä. Tällöin kolmikolta ilmestyi heidän ensimmäinen omakustanteensa, kahdeksan biisiä kattanut "Nätti-EP". Nyt trio on jälleen täällä. Pirkanmaalaisten räppäreiden ensimmäinen kokopitkä levy kantaa nimeä "Yhtä suurta teatteria".

Porvari Veljet & Köyhä Seppo erottuivat viime kesänä muista nuorista kilpailijoistaan ennakkoluulottomuudella. He eivät pelänneet käyttää autotunea tai räpätä klubitaustojen päälle. Uudella albumilla autotunen käyttöä on onneksi rajoitettu voimakkaasti. Sen sijaan tuotannon taso on pysynyt laadukkaana ja levy on taustojensa puolesta hyvin yhtenäinen paketti. Levyn biiteistä suurin osa on lähtöisin Henkka Saaren tietokoneelta, mutta myös VeliKalevi ja Inkki ovat osallistuneet soundimaailman luomiseen.

Albumin yleisilmettä kuvataan tiedotteessa synkäksi ja ainakin taustojen osalta voin yhtyä mielipiteeseen. Muutamat biitit äityvät jopa ihailtavan nyrjähtäneiksi sävellyksiksi. Tummanpuhuvat biitit asettavat kuitenkin räppäreille haasteen: kuinka pitää kuuntelija tyytyväisenä läpi levyn, kun levyn lähes kaikki kolmetoista raitaa liikkuvat yhtä syvissä vesissä? Kuinka elävöittää räppejä niin, että kappaleet eivät kuulosta samanlaisilta?

Valitettavasti vielä tässä vaiheessa kehitystään Porvari Veljet & Köyhä Seppo ei onnistu viihdyttämään kuuntelijoitaan läpi levyn keston. Kaikilla kolmella räppärillä artikulointi sujuu ja flow rullaa tyydyttävästi. Mutta se jokin vaan puuttuu, mikä saisi meikäläisen innostumaan tästä projektista tai kuuntelemaan trioa herkeämättä. Yksi päällimmäisistä syistä tähän on se, ettei räppäreitä erota toisistaan. Periaatteessa kaikki kolme tyyppiä kuulostavat samalta ilman mitään kummempia poikkeavuuksia.

Toiseksi, kappaleet kuulostavat jotenkin kaavamaisilta. Kappaleiden rakenne pysyy samanlaisena, kertosäkeissä käytetään paljon samoja koukkuja ja ne räppäystyylit eivät juurikaan muutu levyn keston aikana. Vaihtelua tuovat vain vierailevat räppärit Juju, TommiPerkele sekä Hoivis. Ehkä välillä tulee myös mieleen, että herrojen räppäämisessä saisi olla enemmän tunnetta mukana. Virkamiesmäistä rimmailua ei jaksa kuunnella kovin kauaa.

Saattaa myös olla, että yksi syy biisien tylsyyteen voi olla sanoitukset. Kenties kolmikko on rustannut huonosti etenevää tai irrallista lyriikkaa. Sanoituspuoli jää rehellisesti sanottuna meikäläiselle hieman arvoitukseksi, sillä en useiden kuuntelukertojen aikana jaksanut keskittyä kappaleiden sanomiin paljoakaan tylsän räppäämisen vuoksi. No, ainakin erilaisia tunteita käsitellään aina vihasta yksinäisyyteen ja pelkotiloihin.

Yritystä miehillä kuitenkin riittää ja se tuottaa tällä levyllä negatiivisen palautteen lisäksi myös hedelmää. "Yhtä suurta teatteria" -levyn parhaimmistoon kuuluu ehdottomasti biisi Naapurit vituttaa, jolla erityisesti TommiPerkele heittää yhden oman artistiuransa parhaista verseistä. Kiitolliset rikolliset miellyttää myös kokonaisuutena: hyvä kertosäe, muhkea biitti lehmänkelloineen ja osuvat räpit. Erikseen voisi vielä mainita Pintaliitoja-biisin, jolla nimensä mukaisesti disautetaan näyttäytyjiä ja onnenonkijoita. Tarttuva träkki. Huonompia biisejä ovat ärsyttävä Jos sä sattusit tietää -renkutus, kasarihenkinen Muistois ne pysyy ja Hoiviksen kanssa tehty Viha pinnassa.

"Yhtä suurta teatteria" kannattaa tarkastaa, mikäli haluat kuulla hyviä konemaisia biittejä ja teknisesti kunnossa olevaa riimittelyä nuorilta lupauksilta. Muussa tapauksessa kannattaa antaa Porvari Veljet & Köyhä Seppo -trion vielä kypsyä. Levy on kuitenkin harppaus eteenpäin edellisestä EP:stä.

3 / 5

LINKIT
Kotiviinikellari Ent
Arvostelu: Porvari Veljet & Köyhä Seppo - Nätti-EP
Tilaa "Yhtä suurta teatteria" The Funkiestista

Ei kommentteja: