sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Huge L - LaatuaikaHuge L - Laatuaika (EP)
ILS, 2009

Biisilista
01. Alkusointu
02. Nai sen naisen
03. Mun muija
04. Mies vs nainen
05. Unelmavävy
06. Vuoronumero
07. Tulee yöks
08. Loppusoitto

No johan nyt on. Huge L on ehditty nimittämään suomalaisen rap-musiikin Leevi & The Leavingsiksi, sillä hän ei Gösta Sundqvistin ja kumppaneiden tyyliin esiinny yleisölle. Ystävänpäivänä mies kuitenkin repäisi vetämällä livekeikan vantaalaisessa ravintolassa. Eikä tässä vielä kaikki. Uudella "Laatuaika" EP:llä Hugea on mahdollista kuulla räppäämässä taustabändin säestyksellä kutsuvieraille - omissa häissään!

Edelleen kovaa julkaisutahtia pitävä Huge L riimittelee uudella levyllään lähes yksinomaan naisista. "Laatuajalla" kuvaillaan muutamia naistyyppejä yleisellä tasolla (Vuoronumero, Tulee yöks), verrataan miehen ja naisen eroja (Mies vs nainen) ja kerrotaan vielä tähän päälle kolme erilaista tarinaa. Kappaleella Nai sen naisen Huge himoitsee sanaleikittelyn ohessa naista, joka osoittautuu biseksuaaliksi. Mun muijalla tarinoidaan siitä, millaista on elää vähän rankemman mimmin tossun alla ja Unelmavävyllä puolestaan ehditään rakastumaan lohduttomasti sekä äitiin että tyttäreen.

Mikäli kauniimman sukupuolen edustajat pääsevät tähän levyyn käsiksi, saatetaan Huge L monessa taloudessa leimata "sovinistisiaksi". Naisia halventavilta Hugen lyriikat kieltämättä kuulostavatkin, mikäli EP:tä kuuntelee väärällä asenteella tai vaihtoehtoisesti valikoivalla kuulolla. Räpit syljetään nimittäin hugemaiseen tyyliin hyvin suorasukaisesti, mitään kaunistelematta. Todellisuudessa "huolimattomille naisille" kohdistetun vittuilun lomasta löytyy myös vastakkaisen sukupuolen kehumista.

Esimerkiksi EP:n kaksi ensimmäistä raitaahan ovat suoranaisia ylistyslauluja naisia kohtaan. Nai sen naisen -kappaleella löydetään intohimoinen hameväen edustaja, jota biisin "kertoja" kuvailee erikoislaatuiseksi tapaukseksi: "en oo tottunut, et ulos vien kaikkii / mut tää mimmi uskals myöntää / et vihas Barry Whitee." Naisen varjopuolena on ainoastaan kiinnostus samaa sukupuolta kohtaan. Samanlaista tykitystä on myös Mun muija. Biisi alkaa lupaavasti: "Mun muija on niin ghetto / et se pieksee sut tosta vaan, koska vaan / ja tulee seuraavana aamuna kostamaan." Tämänkin neidon pimeä puoli valottuu mitä pidemmälle raita etenee ja lopulta träkki päättyykin laineihin: "mun mustat silmät peittää nää pleksit / eukko löi ku en suostunu heittämään westit / meen nyt keittämään teflonil veden / parempi tossun alla ku ghetto heaven."

Vastaavasti EP:n parhaalla biisillä Vuoronumero riimitellään herkästi antavista jakorasia-naisista, mutta rivien välistä on luettavissa myös miehille suunnattua - joko tahatonta tai tahallista - kritiikkiä hyväksikäyttämisestä.

"Laatuaika" EP:n ensimmäinen näytebiisi, digisinglenäkin julkaistu Tulee yöks on ensimmäinen räppibiisi, mistä olen ostanut laillisen mp3-tiedoston netin kautta. Pidin sitä pienenä pettymyksenä ja ehkä vähän väsähtäneenäkin raitana, mutta onneksi se ei anna koko kuvaa tästä EP:stä. Tulee yöks -biisin lisäksi vain Unelmavävy on sellainen träkki, mikä ei oikein hauskuuta tai kiinnosta kuin taustansa takia. Äiti-tytär -asetelmasta olisi saanut mielestäni paljon enemmänkin irti. Mutta muut neljä pitkää kappaletta ovat taattua Huge-laatua.

Yhteenvetona: kaksoismerkitykset vilisevät sanoituksissa, biittien toteutuksessa on käytetty ihailtavan paljon mielikuvitusta ja EP:n kansitaide on legendaarisen karua. Periaatteessa mikään ei ole siis muuttunut, kun verrataan "Laatuaikaa" Huge L:n aiempiin julkaisuihin. Käytännössä tällä levyllä on kuitenkin persoonallisempia aiheita kuin aiemmilla omakustanteilla sekä ennen kaikkea yhtenäinen teema. "Laatuaika" on ehdottomasti vastinetta rahoille, mutta tuleeko se kestämään soittoa kauan? En usko. Ja kahdeksan raidan julkaisulla (määrään sisältyvät intro ja outro) kaksi mitäänsanomatonta biisiä on kuitenkin varsinaisista kappaleista jo yksi kolmasosa (1/3).

"Laatuaika" peittoaa syksyllä 2008 julkaistun "Huge Nro. 1:n" ja on Luciferilta hyvä aloitus tälle vuodelle. Parhaat biisit: Vuoronumero, Nai sen naisen sekä Mies vs nainen.

3½ / 5

Oho! (spoileri)
Levyn kansilehtiseen on tällä kertaa panostettu oikein kunnolla, mukana nimittäin tulevat kaikkien biisien sanoitukset. Lyriikat ovat vielä siinä muodossa, että niistä näkee mitä laineja tai mahdollisia "featteja" on jätetty kappaleilta pois. Todella positiivinen juttu, mistä isot propsit artistille!

LINKIT
Huge L
Huge L Myspacessa
Arvostelu: Huge L - Vintage
Arvostelu: Huge L - Huge Nro. 1
Arvostelu: Huge L - Touché
Arvostelu: Huge L - Supermania
Arvostelu: Huge & Mode - Seministit
Huge L:n haastattelu vuodelta 2008
Monsp Records
"Laatuaika" tulee aikanaan tilattavaksi The Funkiestiin

2 kommenttia:

spider_fani kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anonyymi kirjoitti...

täysin samaa mieltä!