torstai 19. maaliskuuta 2009

Ambizionz - Chapter OneAmbizionz - Chapter One
Helsinki Freedom Records, 2009

Biisilista
01. Follow The Light
02. Skit
03. Beginning
04. Lickle Bwoy ft. Ras Henry
05. Remember ft. Carl Finer
06. We Came To Ride
07. Ridin N Grindin ft. Carl Finer
08. Dramatize
09. From Tha Hood
10. Fastlane ft. Carl Finer
11. I'm a Ridah ft. Nermin
12. Stay Real ft. Ras Henry
13. How I Met Ya ft. Nermin
14. Heavy ft. Carl Finer & Ras Henry

Edesmennyt Tupac Shakur avasi menestyksekkäimmän studioalbuminsa "All Eyez On Me" kappaleella, jolla mies korosti kunnianhimoista elämänasennettaan muiden kunnioittamana gangstana. Kuten nimestäkin voi jo päätellä, kunnianhimoisuus ja Tupacin vaikutus ovat läsnä myös kolmesta helsinkiläisestä koostuvan Ambizionzin musiikissa. Kolmikon jäsenet Kareem, Lucky ja Mo' saivat vihdoin kahdeksan vuoden yhdessäolon jälkeen debyyttilevynsä valmiiksi Helsinki Freedom Recordsin avustuksella.

"Chapter One" lähtee käyntiin odotusten vastaisesti. Avausbiisillä Follow The Light paasataan paikkansa löytämisestä vähän liian vakavalla otteella. Tylsää raitaa seuraa naurettava skit, jossa Lucky vapautuu vankilasta. Reilun minuutin mittaiseen pätkään tiivistyy kaikki mahdolliset kliseet: Joe Pesciltä kuulostava jäbä inisemässä "SAY HELLO TO MY COUSIN" ja itse Lucky huokailemassa vankilan porttien ulkopuolella kaikkea myötähävettävää. Lopuksi on tietenkin tehtävä legendaarinen puhelinsoitto Ambizionzin jätkille, pyytäen kamuilta kyytiä kotona odottavan naisen ja lapsen luokse. Tyh-jen-tä-vää!

No, onneksi rimaa nostetaan tämän jälkeen korkeammalle ja loput julkaisusta on tasaisen hyvää thuggailumeininkiä niille, jotka sellaisesta pitävät. Mitään kovin omaperäistä "Chapter Onesta" on hankala löytää. Lyriikat vievät kuuntelijan Ambizionzin karuille kotikulmille, missä eletään vaaran vyöhykkeellä ja naureskellaan entisille kavereille, joista on ajan myötä tullut keinotekoisia gangstoja. Kuten Mo' sanoisi: oma clicki on se kovin juttu ja muiden kannattaa perääntyä pois tieltä. Siinä sivussa Lucky jaksaa muistutella istumastaan kakusta ja Kareem toistelee tasaisin väliajoin kuinka hän on "thuggin', huggin' & fuckin'". Tarinoita värittelevät myös Helsinki Freedom Recordsin lahjakas kultakurkku Carl Finer, reggaemaisella julistusmeiningillä räppäävä Ras Henry sekä laulaja Nermin.

Vaikka sanoitukset eivät ole kaikkein omaperäisimpiä, niin tuotannollisesti katsottuna "Chapter One" on oikein onnistunut paketti. Pääosin Mats Takilan työstämät taustat luovat biiseille uskottavuutta ja risteilevät mielenkiintoisesti ns. mainstreamin klubisoundin sekä raffimpien katubiittien välillä. Kaikki kolme räppäriä erottuvat toisistaan tarpeeksi hyvin omilla tyyleillään ja hyvästä asenteestakin on annettava plussaa. Kyllä sen kuulee, ettei yksikään näistä jätkistä ole ensimmäistä kertaa sylkemässä. Omaksi suosikikseni muodostuu ehkä Lucky vahvalla ulosannillaan.

Tasaisen pitkäsoiton parhaiksi biiseiksi voisi nostaa ainakin videobiisi Ridin N Grindinin, jolla on yllättävän tarttuva meininki. Mukaansa tempaavat myös Lickle Bwoy, Fastlane ja Stay Real. Hyvät biitit ja viihdyttävät räpit miellyttävät aina, vaikka lyriikat olisivatkin pelkkää vanhojen aiheiden toistelua. Vaisuinta osastoa edutavat sen sijaan pliisut herkistelyt kuten jo aiemmin mainittu Follow The Light tai vaikkapa Remember.

Hyvä yritys. Ansaitsisi tuotannollisesti katsoen korkeamman arvosanan.

2½ / 5

LINKIT
Ambizionz Myspacessa
Katso: Ambizionz ft. Carl Finer - Ridin N Grindin (musavideo)
Katso: Ambizionz - Beginning (musavideo)
Helsinki Freedom Records
Tilaa "Chapter One" The Funkiestista

Ei kommentteja: