keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Nopsajalka - 5 sormeeNopsajalka - 5 sormee
Monsp Records, 2009

Biisilista
01. Valmiina
02. Ihmees
03. Jäljillä
04. Koko illan
05. Näin mä näin
06. Ring Tone
07. Lanteilla
08. Villiks
09. Jano
10. Se juttu
11. Tunteet

Legendaarisen Soul Captain Bandin sekä Kapteeni Ä-ni -projektin vokalistina tunnetuksi tullut Nopsajalka aloitti varsinaisen soolouransa ryminällä vuonna 2006. Miehen debyyttialbumi "Tontilla taas" oli intohimoisine julistuksineen parasta mitä suomalainen reggae tai dancehall oli saanut kokea vähään aikaan. Muista reggae-levyistä sen erotti erityisesti tuotantopuolen modernit rytmit, joiden päällä Nopsajalka oli kuin kotonaan. Maaliskuussa esikoinen saa seuraajan, kun Monsp Records julkaisee Nopsan toisen pitkäsoiton "5 sormee" 11.3.

Tuotanto on tälläkin levyllä enemmän kuin kunnossa. Taustat sisältävät elementtejä tai vähintäänkin vaikutteita reggaen lisäksi ainakin soulista, hip hopista, iskelmästä, dancesta ja ska-musiikista. Tuotantopuolesta ovat vastanneet pääasiallisesti Ghettoblaster Soundin jätkät eli Dj Svengali ja Nopsajalka itse, mutta mukana on myös Dj Polarsoulin sekä Dub Ridersin tuottamat rytmit ja Dj Ässämixin antamat lisämausteet.

Kokeelliseen suuntaan viety soundimaailma toimii yllättävän hyvin kappaleesta toiseen. Hämmästyttävintä on, että laaja-alaisista vaikutteista huolimatta koko "5 sormee" -albumi kuulostaa tuotannollisesti yhtenäiseltä. Saman levyn alle mahtuvat niin reggaetonia ja dancea sekoitteleva Villiks kuin myös modernilta iskelmäbiisiltä kuulostava single Koko illan. Jälkimmäisenä mainittu on ilmeisesti soitettu sisään Nopsajalan levykiertueellakin nähtävän Sound Explosion Bandin toimesta. SEB:n Antti Kana nostaa muutaman pitkäsoiton taustoista aivan uudelle tasolle mahtavilla saksofoni-kuorrutuksillaan. Singlen lisäksi esimerkiksi Ihmees ja Näin mä näin kuulostavat ilahduttavan autenttisilta livebändin takia.

Nopsajalka itse tuntuu hieman löysänneen julistamistaan viime albumiin verrattuna. Siinä missä joku Mäsäks oli hyvin aggressiivinen veto Nopsalta, on suurin osaa "5 sormee" -pitkäsoiton kappaleista enemmänkin leppoisaa fiilistelyä. Vokalistina mies tulkitsee lyriikoita rytmien päälle niin kuin ennenkin - älyttömän taitavasti. Hymy nousee väkisinkin huulille, kun kuulee Nopsajalan aloituksen levyn avaavalla raidalla Valmiina: "terveiset joka puolelle ympäri Suomee / Arabiasta Karibiaan, kaikki hyvää huoment / se on iso pomo, se on capitano / woo-oou." Lahjakkaan laulajan tuoretta materiaalia on mukava kuulla pitkästä aikaa.

Valitettavasti kappaleiden sanoitukset jäävät vain harmittavan köykäisiksi. Biiseillä ladataan liian paljon energiaa vain kertosäkeiden toisteluun. Varsinaiset lyriikat kuulostavat tyhjänpäiväisiltä eikä niistä saa samalla tavalla irti kuin Nopsajalan debyyttilevyllä. Toisaalta niin kauan kuin biisejä jaksaa kuunnella, voi "5 sormee" nakata levysoittimeen lähes missä mielentilassa tahansa ja jättää murheiden kelailemisen sikseen. Nopsajalan tanssittava meininki saa hyvälle tuulelle.

Levyä kuunnellessa tulee toistuvasti mieleen, että osa biiseistä on varmasti tehty livekeikkoja silmällä pitäen. Livenä "5 sormee" todennäköisesti räjäyttääkin klubin kuin klubin palasiksi, mutta himakuunteluun albumi on vähän liian tyhjänpäiväinen. Tasaisen levyn parhaiksi kappaleiksi nousevat single Koko illan, nostalginen Ihmees, discolattiat täyttävä Lanteilla ja hypnoottisen kova Villiks. Huonoimpiin biiseihin lukeutuu puolestaan ärsyttävä renkutus Se juttu sekä mitäänsanomaton Ring Tone.

Nopsajalan Tampereen keikkaa odotellessa.

3/5

LINKIT
Nopsajalka
Nopsajalka Myspacessa
Arvio: Nopsajalka - Tontilla taas
Nopsajalan haastattelu syvallapelissa.comissa vuodelta 2006
Monsp Records
Tilaa "5 sormee" ennakkoon Monspin nettikaupasta

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Evaluating Hdmi Cable connections - The Engineers Past experiences

Stop by my web site Payday