perjantai 27. helmikuuta 2009

Mikael Gabriel - 5 miljoonaa muutaMikael Gabriel - 5 miljoonaa muuta
Helsinki Freedom Records, 2009

Biisilista
01. Riku Rikas (Money)
02. Valheet ft. Eddie B
03. Tuodaan ulos ft. Kofi & Pyhimys
04. Silloin ja nyt ft. Uniikki
05. 5 miljoonaa muuta
06. Viiltoja
07. Juna kulkee
08. Tyylil
09. Tuulee tuulee ft. Greedy
10. Johda mua harhaan ft. Pyhimys
11. Älä jätä mua ft. Chase
12. Musta

Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen perustama levy-yhteisö Helsinki Freedom Records antaa pääkaupunkiseudun nuorille mahdollisuuden tutustua musiikinteon saloihin. Mikäli potentiaalinen artisti osoittaa musiikkia kohtaan peräänantamattomuutta ja kehittyneisyyttä pelkän harrastelun sijaan, on hänellä mahdollisuus päästä tekemään jopa oma soololevy, jonka julkaisee ja kustantaa HFR. 19-vuotias Mikael Sohlman alias Mikael "MG" Gabriel on yksi esimerkki artistista, joka on kulkenut tällaisen reitin onnistuneesti ja saanut palkinnoksi oman soolodebyyttinsä "5 miljoonaa muuta".

En ihmettele yhtään, että Mikael Gabrielille on nuoresta iästään huolimatta suotu mahdollisuus levyttää kahdentoista kappaleen verran musiikkia albumiksi asti. MG on nimittäin ulosannillisesti varsin etevä kaveri ikäisekseen. Flow ei takkua, artikulointi on hyvin selkeää, asenne sylkemiseen on sopivan itsevarma ja ääni on kaiken kruununa tarpeeksi persoonallinen. Vaikutteita räppäämiseen on otettu monelta suunnalta. Etenkin Huge L:n sekä levyn vastaavana tuottajanakin toimineen Pyhimyksen vaikutus nuoren artistin musiikkiin kuuluu pitkäsoitolla voimakkaimmin. Jo albumin toinen kappale Valheet osoittaa tämän niin kirjoitustyylin kuin flowailunkin suhteen.

MG tekee levyllään selväksi useaan otteeseen, että "5 miljoonaa muuta" kertoo hänen omasta elämästään ja hänen tärkeiksi kokemista asioistaan. Niinpä pitkäsoiton yleinen linja onkin yllättävän vakavahenkinen eikä varsinaisia klubihassutteluja kuulla levyllä kuin yhden biisin verran (Tuodaan ulos). Monet raidat äityvät varsinkin kertosäkeissä melko angstisiksi tilityksiksi ja niillä tuodaan levyn henkilökohtaisuutta ehkä turhankin paljon esille. Välillä tuntuu jopa siltä, että muutamat "systeemin" kritisointia tai nuorten ongelmia käsittelevät biisit on kirjoitettu vain siksi, koska niin kuuluu tehdä. Tai siksi, että saa enemmän uskottavuutta artistina.

Lievästä teennäisyydestä huolimatta on kuitenkin todettava, ettei levyn sanoitukset kuitenkaan sisällä pelkkiä kliseitä toistensa perään. Kyllä Mikael Gabrielilla on ollut sydänkin mukana sanoituksia tehdessä ja mies on selvästi myös kelaillut kulloisenkin aihepiirin asioita ihan kunnolla. Allekirjoittaneelle ei vaan oikein enää uppoa nimikkobiisin tai Greedyn kanssa tehdyn Tuulee tuulee -raidan kaltainen tylsä avunhuutaminen. Pitkäsoiton ehdottomasti heikoin lenkki ei ole kuitenkaan kumpikaan edellä mainituista träkeistä, vaan Uniikin sävyttämä Silloin ja nyt, jolla päivitellään aikojen muuttumista paskan biitin päälle. Pakko skipata joka kerta.

Parasta MG:tä kuullaan ehdottomasti albumin kahdeksannella raidalla Tyylil, jolla mies leikittelee seminokkelasti sanoilla ja siinä sivussa vittuilee artisteille sekä ilmiöille. Ronnie Creedin tekemä tausta on hyvä ja Mikael Gabriel osaa olla yllättävän suorasukainen. "Muotii on räppää, niinku joku muu räppää / tai muija Facebook-viestillä jättää / tyylii on olla hiljaa, jos ei oo asiaa / vaik vietäs Maijalla kuulusteluun Pasilaan." Myös platan varsinainen single Älä jätä mua on alkuspiikkiä lukuunottamatta onnistunut veto. Yleensä vieroksun "monikielisiä" biisejä, mutta jotenkin Chasen laulama englanninkielinen kertsi sopii tähän raitaan. Positiivisiin yllätyksiin kuuluvat myös Viiltoja sekä hauska Tuodaan ulos.

"5 miljoonaa muuta" sisältää jopa seitsemän taustaa Cheekiäkin tuottaneelta OP Beatsilta eikä tämänkään levyn kohdalla voi näin ollen valittaa tuotannon huonosta tasosta. Parhaiten jäävät mieleen lehmänkello-bängeri Viiltoja, voksusamplen kanssa eteenpäin rullaava Johda mua harhaan sekä nopeatempoinen Tuodaan ulos. Johnboyn tuottama Valheet on myös kappaleen teeman huomioiden sopivan veikeä. Väsyneet pianopimputtelut sen sijaan eivät juurikaan nappaa.

MG:n debyytti on parempi kuin Silloin ja nyt -näytebiisi antaa ymmärtää, mutta jättää silti aika lailla kylmäksi. "5 miljoonaa muuta" kuulostaa yllättävän ammattimaiselta levyltä ja etenee biisi biisiltä mutkattomasti. Jopa niin mutkattomasti, että albumi jää täysin huomaamatta pelkäksi taustamusiikiksi. Tämä ei ehkä ole vielä se nappisuoritus nuorelta artistilta, mutta kyllä "5 miljoonaa muuta" osoittaa, että Mikael Gabrielille löytyy paikkansa suomalaisen rap-musiikin saralla. Miehen musiikillinen identiteetti on vielä kadoksissa, mutta oma tyyli ja artistille itselleen mieluisimmat aihepiirit löytyvät kyllä aikanaan.

3 / 5

LINKIT
Mikael Gabriel Myspacessa
Tilaa "5 miljoonaa muuta" The Funkiestista

3 kommenttia:

RonnieCreed kirjoitti...

oon suht blogi riippuvainen ja tämä sattu vahingossa silmään.. kiitti mainitsemisesta:)

Juorupoika kirjoitti...

Mikael Gabrielin haastattelu:

http://www.juorut.com/nouseva-tahti-mikael-gabriel-kertoo-urastaan/

Anonyymi kirjoitti...

joo hugelta vaikutteita :D:D :D:D