torstai 22. tammikuuta 2009

Tuoreet platat vuonna 2009

Normaalista kaavasta poiketen kirjoitan tähän väliin yhden merkinnän tästä blogista ylipäätään. Tuoreet platat -blogin tarkoituksena on esitellä suomalaisia rap-musiikin julkaisuja laidasta laitaan. Arvioitaviksi pääsevät ainoastaan ne levyt, mitä mulle lähetetään promomielessä ilmaiseksi postissa ja ne nettijulkaisut, joita artistit erikseen osoittavat mulle arvosteltaviksi. Blogi on nyt pyörinyt lokakuusta 2007 lähtien ja tähän päivään mennessä olen ehtinyt arvioida 65 erilaista julkaisua saman katon alle. Kiitokset siis levy-yhtiöille ja artisteille blogin tukemisesta sekä lukijoille erityiskiitokset kommenteistanne.

Koska blogit ja Internet ylipäätään mahdollistavat pidempien juttujen väsäämisen mitä paperilehdet, olen hyödyntänyt tilaa ja pyrkinyt arvioimaan albumeita normaalia pidemmän kaavan mukaan. Tämän takia blogissa esiintyy varmasti myös toistoa ja turhaa jaarittelua, samojen adjektiivien käytöltä kun on pidempien arvioiden yhteydessä vaikea välttyä. Pidän kuitenkin siitä, että voin kirjata levystä saatuja fiiliksiä vapaammin tänne. Pitkät arviot ovat kaksiteräinen miekka, mutta kuitenkin persoonallisempia tekstejä kuin muutamiin lauseisiin typistetyt "ammattilaisten arviot", joita voi käytännössä tehdä kuuntelematta levyä ollenkaan.

Nyt kun päästiin alkuun, niin on hyvä korjata muutama väärinkäsitys. Jotkut ovat ihmetelleet sivuston oikeassa reunassa sijaitsevaa Hall of Fame -listaa ja kyselleet, onko tuossa todella kymmenen kaikkien aikojen suosikkilevyäni. Korjataan oletus viimeistään nyt: ei ole. Hall of Fame -listasta löytyy kymmenen parasta levyä, jotka minulle on tähän blogiin lähetetty arvioitavaksi. Arvosteluasteikossa en muuten käytä plussaa tai miinusta ollenkaan, ainoastaan kokonaisia ja puolikkaita numeroita välillä 0-5.

Toinen joukko taas on ihmetellyt hidasta päivitystahtia ja sitä, miksi en arvioi albumia X, joka ilmestyi juuri. Heille vastattakoon, että kirjoitan merkintöjä siis vain levyistä, joita meikäläiselle lähetetään. Myös päivitystahti kulkee promolevyjen saapumisen ehdoilla. Tietysti on olemassa poikkeustapauksia, jotka vaativat pidempää mietintää ja arvion tekeminen viivästyy tällöinen ihan allekirjoittaneen jumittamisen seurauksena.

Isot muutokset eivät ole mieleeni, jos löydän jonkun toimivan systeemin. Haluan usein pitäytyä tutuissa ja turvallisissa ratkaisuissa, joten sen vuoksi Tuoreiden plattojen ulkoasu tuskin vuosien varrella muuttuu mitenkään radikaalisti. Pahoittelut siitä kaikille kaavamaisuuteen ja paikoilleen jäämiseen kyllästyneille. Jotain todella pieniä uudistuksia on kuitenkin tulossa vuodelle 2009.

Ensinnäkin, otan tästä lähtien joka kuukausi syyniin myös jonkun vanhan levyn omasta hyllystä. Kyseessä voi olla jokin klassikkoalbumi, vähälle huomiolle jäänyt julkaisu tai muuten vaan mielenkiintoinen kiekko, mikä sattuu käsiin osumaan. Tämä levysarja tulee kulkemaan nimellä "Vanhat platat" ja en anna kyseisille levyille arvosanoja. Kirjoitan niistä vaan fiiliksiä ja omia muistoja sekä esittelen teoksia jonkun verran lukijoille. Sana "vanha" tarkoittaa tässä tapauksessa mitä tahansa kirjoitushetkeä aiempaa vuotta, käytännössä esittelyssä voisi olla tällä hetkellä esimerkiksi joku julkaisu viime vuodelta.

Toinen simppeli ja hyvin vaatimaton uudistus liittyy tunnisteisiin. Olette ehkä saattaneet huomata, että blogia alaspäin scrollatessa oikeassa reunassa on hirveä määrä numeroita ja sanoja, joilla on helppo hakea jonkun tietyn artistin levyä. Niitä käyttämällä voitte katsoa esimerkiksi tiettynä vuotena julkaistujen levyjen arviot, tietyn levy-yhtiön julkaisemien levyjen arviot, tiettyjen yhtyeiden levyjen arviot ja tietyn arvosanan saaneiden levyjen arviot. Nyt pyrin lisäämään tunnistelinkkejä myös arvioiden leipätekstiin. Esimerkiksi jos jollakin levyllä vierailee räppäri, jonka omia levyjä on arvosteltu Tuoreissa platoissa, lisään nimen kohdalle linkin kyseisiin arvioihin.

Saatan kirjoittaa myös joitakin erikoisarvioita. Nykyään räppärit tekevät musiikin lisäksi paljon muutakin - kirjoja, runoja, DVD:eitä yms. Siksipä ainakin muutama kirja-arvostelu on tulossa viimeistään ensi kuun aikana.

Mukavia lukuhetkiä Tuoreiden plattojen parissa ja jos pidätte sivun palveluista, muistakaa vinkata tästä myös kavereillenne. Kehitysehdotuksia, palautteita, promohommia ja muita kyselyitä voitte kirjoittaa joko sähköpostilla (mikko@syvallapelissa.com) tai merkintöjen kommentteihin, joita pyrin tsekkailemaan aktiivisesti.

Hyvää levyvuotta 2009 kaikille!

Ei kommentteja: