torstai 22. tammikuuta 2009

Tammikuun wanha: Kesken - JäiKesken - Jäi
Omakustanne, 2006

Biisilista
01. Klikktro
02. 1n kotona
03. Päätit
04. Paskana
05. Musiikki
06. Upea
07. Ei pysty etenemään
08. Pimeää
09. Mitähä
10. Kynttilä

Vuosina 2005 ja 2006 tutustuin netin välityksellä moniin hyviin tyyppeihin, jotka pyrkivät tekemään omaa juttuaan määrätietoisesti. Joku suunnitteli vaatteita, toinen puuhasteli omakustanne-meiningillä paperilehteä. Ajauduin myös kuuntelemaan kahta netissä toiminutta radiokanavaa, Basement Soundsia sekä myöhemmin toimintansa aloittanutta Beat Goes Onia.

Nykyään molemmat ovat syystä tai toisesta lopettaneet. Ehkä lupa-asiat tulivat vastaan tai mielenkiintoa vapaa-ajan puuhasteluun ei enää löytynyt. Beat Goes On -lähetyksiä kuunnellessa löysin kuitenkin Kesken -nimisen artistin syksyllä 2006. Miehen Myspace oli sekava ja erityisesti miehen "Jäi"-levyn kansista tuli jostain syystä mieleen tekotaiteellisuus, jota siihen aikaan kammoksuin. Ja kammoksun luonnollisesti edelleen. Voit tsekata kannet tämän merkinnän alusta - huomautettakoon, että kuvassa on siis sekä pahvitaskun etu- että takakansi.

Jäin kuitenkin pidemmäksi toviksi selailemaan Keskenin profiilia ja havahduin siihen, kun Myspacen soittimesta lähti pyörimään raita nimeltä Ei pysty etenemään. Andy Gymhillin luoma tausta kyseiseen biisiin kuulosti jotenkin todella päräyttävältä. Ensimmäisestä kuuntelukerrasta tulee myös mieleen se, kun biisi lähti käyntiin ja Kesken alkoi räpätä. Wau. En ollut ikinä aiemmin kuullut suomalaiselta räppäriltä noin hienoa tyylittelyä. Fiilis on varmasti verrattavissa niihin hetkiin, kun suomalaisissa kansakouluissa esiteltiin tummaihoisia ihmisiä täysille saleille kuin he olisivat maailman kahdeksansia ihmeitä.

Keskenin flow mullisti mun käsityksen räpistä. Mies sylki riimejä suustaan aivan helvetinmoisella nopeudella, mutta osasi silti artikuloida täysin selkeästi ja pystyi missä kohtaa tahansa vaihtamaan räppäämisen lauluksi, jos halusi. Se ääni ja se laulaminen... Ei kuulostanut hassummalta, itse asiassa todella hyvältä. Vauhdikastempoinen biitti erikoisine pörinöineen oli kuin tahtipuikko, mikä vauhditti Keskenin räppejä. Vasta monien kuuntelukertojen jälkeen pystyin ensimmäistä kertaa keskittymään flown sijasta myös sanoituksiin ja huomasin, että Keskenin tajunnanvirtamainen kirjoitustyyli on myös jokseenkin ainutlaatuista.

Muutamien päivien tehosoiton jälkeen aloin selaamaan lisää tietoa tästä artistista ja huomasin, että häneltä oli ilmestynyt puoli vuotta kyseisestä hetkestä taaksepäin soololevy "Jäi", jolta löytyisi myös suurenmoinen Ei pysty etenemään. Levyä oli painettu vain sata kappaletta ja se oli ehditty myydä loppuun lähtiessäni metsästämään tätä, joten jouduin pulittamaan tästä kymmenen raidan paketista lähes triplahinnan saadakseni sen käytettynä.

Levy itse asiassa pölyttyi hyllyssä aika pitkään, kunnes kuuntelin sen eräänä yönä ajatuksella läpi. "Jäi" on teemalevy ja sillä keskitytään pääsemään yli juuri hajonneesta parisuhteesta. Biisien kirjoitusprosessi on toiminut Keskenille terapiana ja osittain tästä syystä mies ei taida haluta muistella tätä sooloa kovinkaan paljoa. Siksi myös painosmäärä oli pieni. On kuitenkin turhaa jättää näin erinomainen julkaisu vailla huomiota. "Jäi" on täynnä toinen toistaan kovempia tilitysbiisejä, joihin kaikki kotiovensa kynnyksen joskus ylittäneet voivat samaistua.

Platan paras biisi on ehkä Musiikki, jolla Kesken muistelee mennyttä suhdettaan musiikin kauta Gymhillin loistavan taustan päälle. Tunnetilat vaihtelee biisillä lämpimistä muisteluista raastavaan kaipaukseen, mutta kuten kertosäkeessä mainitaan: "musiikki jatkaa soimistaan". Musiikki on oikeasti niitä harvoja ikivihreitä räppibiisejä, joita ei voi kuluttaa liiallisella soitolla puhki. Kipale ei periaatteessa poikkea Keskenin freestylenomaisesta kirjoitustyylistä, mutta pysyy läpi kestonsa selvästi paremmin kasassa kuin mikään muu hänen tekemänsä biisi tähän päivään mennessä. Musiikki välittää kuuntelijalleen jotain ainutlaatuista ja jotain todella henkilökohtaista artistin omasta elämästä.

"Yhessä monilla keikoilla käytiin / kun laitettiin himas ruokaa, kuunneltiin Jamie Cullumii, Egotrippii... / Näit biisei kun kuuntelet, niin ajattele mua / Parhaimpii hetkii oli kun lauloit mulle hellästi ja kauniisti Saden By Your Sidee / Kun sä lähit mä kuuntelin The Streetsin Dry Your Eyesii"

Seuraava raita, Overmen tuottama Upea jatkaa sympaattista linjaa kuvailemalla entistä rakasta erilaisin adjektiivein. Yli kuusiminuuttinen kunnianosoitus on myös niin hieno tekele, että lupasin joskus aikoinaan mielessäni soittaa tämän seuraavalle naiselle, johon ihastun. En lopulta soittanut, vaan soitinkin sen sijasta Musiikin. Mä ymmärrän, että esimerkiksi tämän biisin lyriikat voivat näin jälkikäteen tuntua kiusallisilta artistin itsensä näkökulmasta, mutta siihen ei oikeasti ole mitään aihetta. Ihailtavan rehellistä tekstiä. Rakkauden ilotulitusta, johon juuri kukaan muu suomiräppäri ei todellakaan pysty.

Kun "Jäi" -levyä alkaa kuuntelemaan pitkästä aikaa, sen kuuntelua on todella vaikea lopettaa. Tätä tekstiä kirjoittaessa olen kuunnellut levyä läpi neljä kertaa. Tässä on joku ainutlaatuinen fiilis. En tiedä johtuuko se Keskenin eläytymisestä biitteihin, soundimaailman persoonallisuudesta vai biisien yhtenäisyydestä. Kun mua ahdistaa, mä odotan niin kauan, että koko kaupunki nukkuu ja mä kaivan tän levyn esiin. Kuuntelen tätä kuulokkeilla uudestaan ja uudestaan, kunnes tunne menee ohi. "Jäi" on uskomattoman tärkeä levy mulle.

Andy Gymhillin ja Overmen lisäksi levyä ovat olleet tuottamassa Pik3, Nektaryn Seq ja Tuukka. Tästä ei oikesti löydä mitään pahaa sanottavaa. Päätit, Musiikki, Upea, Ei pysty etenemään, Pimeää... Aivan tajuttoman kovia biisejä. Täytyy vielä nostaa esille erikseen yksi huippukohta levyltä. Pik3 samplaa Päätit-biisin kertosäkeeseen The Zombiesin Maybe After He's Gone -kappaletta vuodelta 1968 ja huh huh kuinka hyvin se sopii tuohon! Kylmät väreet kulki selkäpiitä pitkin kuullessani biisin ensimmäistä kertaa.

Jouduin vähän aikaa sitten laittamaan lähes koko levykokoelmani myyntiin rahapulan takia. En kuitenkaan laittanut tätä pitkäsoittoa myytävien joukkoon. "Jäi" on ylivoimaisesti mun kaikkien aikojen suosikkilevy suomalaisen räpin saralta.

Tämä blogimerkintä on osa kuukausittaista Vanhat platat -kirjoitussarjaa, jonka muita merkintöjä pääset katsomaan täältä.

LINKIT
Kesken Myspacessa
Arvostelu: Saurus - Son dynyy
Kesken haastattelussa syvallapelissa.comissa 2006

Ei kommentteja: