keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Redelisko - Sydäntalvi EPRedelisko - Sydäntalvi EP
Omakustanne, 2008

Biisilista
01. Lumo
02. Sinimorfus
03. Elävät vedet ft. Maagi
04. Pandora ft. Kalevi
05. Odessa

Ennen Redfox -nimellä esiintynyt Redelisko julkaisi marraskuussa ilmaiseen nettilevitykseen oman EP:n. "Sydäntalveksi" ristitty kokonaisuus sisältää viisi kappaletta, joilla artistin itsensä lisäksi ovat mukana yhden versen verran myös Maagi sekä tässäkin blogissa tiuhaan esiintynyt Kalevi. Raitoihin 2-4 Redelisko on tehnyt itse biitit, loppuihin kahteen taustat on värkännyt ysärisoundistaan tuttu Maramice. Ja hienoista kansista puolestaan on vastannut Marko Tynninen.

Kuten aloituskappaleesta voi päätellä, "Sydäntalvi" ei todellakaan ole mikään yhdessä yössä huitaistu nettipläjäys, jolle on lainattu biittejä rapakon takaa ja räpätty jotain vasemmalla kädellä kirjoitettua riimittelyä. "Sydäntalvi" on talkoovoimin kasattu julkaisu, mihin projektissa artistia auttaneet tekijät ovat selvästi panostaneet normaalia enemmän. Tynninen on suunnitellut muutamia kansia, muttei koskaan näin hienoja. Vierailevat räppärit yrittävät antaa verseissä kaikkensa niin tyylillisesti kuin lyrikaalisestikin. Maramicen taustat kuuluvat hänen tuotantonsa laadukkaimpiin teoksiin. Ja sitten on kaiken kapellimestari - Redelisko.

Reden räpeistä huokuu itsevarmuus. Hän on sinut sanoituksiensa kanssa ja tietää tarkalleen, millä tapaa haluaa lyriikkansa tulkita. Räppääminen kuulostaa harvinaisen määrätietoiselta eikä ollenkaan siltä, että artisti räppäisi paperista lukien riimejä tiukassa järjestyksessä. En ole kertaakaan aiemmin kuullut 18-vuotiasta räppäriä, jolla olisi näin voimakas ääni. Redelisko räppää säkeensä samanlaisella äänenpainolla, mikä kieltämättä tuntuu ainakin aluksi aneemiselta ja tylsältä, mutta tekee kuitenkin kuuntelijaansa vaikutuksen persoonallisuudellaan. Elastisella on valovoimaista mikkipresenssiä, mutta Redelisko ei välttämättä edes tarvitse sellaista tuolla äänellä.

Nuoren artistin tyyliin kuuluu kunnioitusta herättävän äänen ja määrätietoisuuden lisäksi mystinen kirjoitustapa. Kuuntelijalle annetaan työkalut, joiden avulla on ensin avattava yksittäisten lainien tarkoitus auki ja myöhemmin oivallettava koko biisin punainen lanka. Tässä kuuntelijaa auttavat hyvin kirjoitetut kertosäkeet, joista on hieman helpompi saada tolkkua kylmiltään kuin itse versejen sanoituksista. Lisäksi ne myös kuvaavat kappaleita parhaiten. Lyriikoita avatessa täytyy yhdistellä sitä Wikipedia-tietoutta ja mielikuvitusta sopivassa suhteessa keskenään, löytääkseen oman tulkintansa sanoituksista.

Kaikki kappaleet eivät myöskään etene samalla tapaa. Levyn avaava raita Lumo on ikään kuin iskulinja-räppiä, mutta vaan paljon kryptisempään muotoon pakattuna kuin yleensä on totuttu. Jo seuraava kappale Sinimorfus taas etenee enemmän tarinamaisesti kuin Lumo. Levyn sanoituksia on vaikea lähteä availemaan ja vaikka monet julkaisua kommentoineet tuntuvat kuvailevan lyriikoita, ei kukaan uskalla tarkastella niitä syvemmin. Itsekään en ymmärrä edes puolia levyn sanoituksista enkä näin ollen halua niitä kovin syvällisesti ruotia.

Kuvaavaa on, että luin Lumon sanoituksia ja yritin yhdistellä laineista jotain punaista lankaa Googlen, Wikipedian sekä Tietojätti-sanakirjan avulla, kunnes kärsivällisyys loppui ensimmäisen versen jälkeen. Myöhemmin ymmärsin, että verset ei ehkä tässä biisissä olekaan mikään jatkuva tarina, vaan juuri iskulinjan tapaista riimittelyä omasta valveutuneisuudesta, sensuurista ja yhteiskunnan tietynlaisesta vinoutuneisuudesta.

Levyn soundimaailmat ovat jänniä. Lumo on lämmin ja odottava. Vedenalaisissa tunnelmissa uiskenteleva Sinimorfus on arvaamaton. Elävät vedet on samantyyppistä meininkiä - yhtä tummanpuhuva ja kutkuttava kuin Sinimorfuskin. Pandora etenee aggreessiivisella voimalla kohtalokkaasti eteenpäin, kunnes Odessa palaa taas lämpimiin ja seesteisiin tunnelmiin. Jokainen biitti natsaa teemaan todella hyvin ja olen yllättynyt siitä, kuinka hyvää soundia Redelisko itsekin on julkaisulleen työstänyt.

Ilmeisesti vesi ei ole allekirjoittaneelle rakkaimpia elementtejä, sillä pidän "Sydäntalven" huippukohtina avausbiisi Lumoa sekä loppupään Pandoraa ja Odessaa. Näissä lyriikoiden ja soundimaailmojen kohtaaminen on jotenkin vaan kiehtovaa + tuntuu siltä, että välillä pääsen kärryillekin sanoituksista. Kertosäkeet ei ole pelkästään kirjoitettu hyvin, vaan myös esitetty mahtavalla tyylillä. Täytyy myös antaa tunnustusta Pandorassa vierailevalla Kaleville, joka rytmittää flownsa feattiversessä hyvin!

Mitään suuria miinuksia tästä julkaisusta ei voi antaa. Kuuntelijoiden kannalta voisi olla jatkossa parempi, että tekstit olisivat edes himpun verran maanläheisempiä ja artikulointiin panostettaisiin vähän enemmän. Mystisissä teksteissä on kuitenkin se hyvä puoli, että niiden ansiosta biisit pysyvät todella pitkäikäisinä. Ellei kuuntelija sitten suhtaudu liian vakavasti lyriikoiden vaikeuteen ja jätä levyä kokonaan kuuntelematta turhautuessaan. On hassua antaa arvosanaa musiikille, minkä sanomasta ei ole välttämättä pienintäkään hajua. Koen silti kuunnelleeni ja pohtineeni näitä biisejä sen verran, että olen saanut niistä omat käsitykseni. Taitavaa työtä joka suhteessa.

4 / 5

LINKIT
Redelisko Mikseri.netissä
Lataa "Sydäntalvi EP" ilmaiseksi tästä
Tue artistia ja lataa "Sydäntalvi EP" maksullisena tästä

Ei kommentteja: