lauantai 17. tammikuuta 2009

Kalevi - 2aks0olla1ks2aksKalevi - 2aks0olla1ks2aks
Omakustanne, 2008

Biisilista
01. Alkulauseet
02. Rikon rajoja
03. Täynnä vihaa
04. 29. marraskuuta
05. Lucifer (välisoitto)
06. 2012

Äärimmäisen ärsyttävästi nimetty "2aks0olla1ks2aks" on rap-artisti Kalevin kolmas nettijulkaisu vuoden sisään. Molemmat aiemmista lyhyistä julkaisuista ovat olleet ihan potentiaalisia tapauksia, mutta kumpikaan ei ole lupaavasta otteestaan huolimatta noussut laadultaan vakuuttavaksi. Kun aiempaa rumemmat kannetkaan ei varsinaisesti houkuttele teosta lataamaan on selvää, että tuntemattoman artistin julkaistessa ilmaislevyjä liian nopeaan tahtiin, nousee kynnys niiden tarkastamiselle kovin korkeaksi. Kalevin onneksi miehen vierailu Redeliskon "Sydäntalvi" EP:llä oli hyvä ja lisäksi mies on saanut uudelle julkaisulleen tuotantotyötä Sonny Blastilta, mikä sai meikäläisen jälleen imuroimaan uuden "omakustanteen" koneelle.

Kuten jokainen vähänkin uutisia seurannut osaa arvata, Kalevin uutukaisen nimi viittaa maailmanloppuun. Levyhän julkaistiin netissä 21.12.2008 ja jos tiettyihin mayojen, kiinalaisten ja egyptiläisten ennustuksiin on uskominen, koittaisi maailmanloppu täsmälleen neljä vuotta tuosta päivästä eteenpäin. Jo levyn Alkulauseissa aletaankin nähdä merkkejä jostain lähestyvästä uhkasta. "Lumihiutaleet ku kamikaze-lentäjii", "millää ei oo välii, tänään töistä tulee potkuu" ja "kato pihalle, siel on pelkkää pimeetä / Jumalasi nukkuu unta pirullisen sikeetä" kertovat kaiken oleellisen tilanteesta.

Rauhallisten, ehkä hieman järkyttyneidenkin toteamusten jälkeen seuraavat biisit ovatkin täynnä hämmennystä, sekavuutta ja vihaa. Näiden kappaleiden - Rikon rajoja sekä Täynnä vihaa - on kaiketi tarkoitus kuvastaa ihmisten ensimmäisiä reaktioita siitä kuinka he näkevät lopun todella tulevan. Ok, epäuskoiset fiilikset tulee kyllä esiin sanoituksissa, mutta kumpikaan biisi ei onnistu välittämään maailmanloppua pelkäävien ihmisten tunteita kuuntelijalle niin hyvin kuin voisi odottaa. Täynnä vihaa -raidan pelkkä biittivalinta on tähän tarkoitukseen aivan liian pirteä, vaikka läpät ja tyyli aggressiivisuudessaan natsaa aiheeseen hyvin.

Rikon rajoja -kappaleen taustan olen kuullut aiemmin ilman räppejä ja silloin pidin siitä. Nyt haitsumeiningit kuulostavat räppien kanssa liian hyökkääviltä ja yksinkertaisesti ärsyttäviltä, vaikka biitin melodia onkin hyvä. Lisäksi taustan alkunostatuksesta leikatut sekunnit olisi saanut jättää ennalleen, jotta biisin tunnelmaan pystyisi virittäytymään paremmin. Samaisen kappaleen sanoituksetkaan ei oikein sytytä millään tasolla, toisin kuin Täynnä vihaa -lyriikat. Voi tietysti olla, ettei artisti ole kelannutkaan sijoittaa levyn alkupuolelle mitään kuvailemiani tunteita, mutta se tuntuisi kokonaisuuden kannalta järkevältä ratkaisulta.

Neljäs raita 29. marraskuuta on edellisistä biiseistä poiketen mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu. Sillä Kalevi leikittelee päivän uutisaiheilla, jotka vaihtelevat vakavista onnettomuuksista aina typeriin laihdutusvinkkeihin asti. Biisillä on ideaa ja Alkulauseita lukuunottamatta ensimmäinen räppeihin hyvin sopiva biitti. Sonny Blastin tausta jättää Kaleville sopivasti tilaa toimia uutistenlukijana ja tämän tilan Kalevi myös käyttää edukseen. Mainittakoon, että kerrankin räppibiisillä on mukana myös hyvä "ääninäyttelijä", mikäli alussa juonnon heittävä sälli tällainen on.

Lyhyen, vähän ehkä turhankin välisoiton jälkeen kajahtaa ilmoille levyn päätösraita ja samalla koko julkaisun tärkein biisi. Sonny Blastin biitillä ei kuulla mahtipontisia jyrähtelyjä eikä hätääntyneitä voksusampleja, vaan seesteistä tunnelmaa. Jo pelkkä biitti herättää mielikuvan rauhasta ja valkoisesta väristä eli aivan kuin maailmanloppu voisikin olla kaunis tapahtuma. Myös Kalevi itsee herättää hienosti kirjoitetuilla lyriikoillaan jatkuvasti mielikuvia kuuntelijalle, pystyn kuvittelemaan lähes koko biisin sana sanalta päässäni. Aiemmin tällä julkaisulla hieman väkinäinen räppäystyyli vaihtuu päätösraidalla hyvin hallituksi ja selkeäksi kuvailuksi, tarinankerronnaksi. Kerrassaan hieno lopetus nettijulkaisulle! Yksi lainaus, joskaan ei ehkä edes paras mahdollinen, ko. biisistä:

Perhoset tippuu ja kukat lakkaa kukkimasta
taivas palaa, puut teitä tukkimassa
Verta kadulla niin paljon, et me hukutaan siihen
kaikki pysähtyy, kellään ei oo mihinkään kiire
Ollaan hiljaa, kuunnellaan ku elämä pois virtaa

Pakko kuitenkin edelleen kritisoida biisien rakenteita. Näillä kappaleilla kikkailua on se, että biitti pysäytetään hetkeksi. Muuten mennään ilman kertosäkeitä todella kaavamaisesti. Mun mielestä kannattaa panostaa niihin erilaisiin siltoihin, joilla yhdistää versejä ja kertsiä. Silloin tietää onnistuneensa, kun kuuntelija ei enää huomaa, että "jaahas, nyt loppui verse ja tässä nyt kuunnellaan vähän aikaa biittiä kunnes verse taas alkaa". Tällöin kappaleesta todella tulee kappale. Eli lisää erilaisia osia biiseihin tai edes jotain väliläppiä, kiitos.

Muuten "2aks0olla1ks2aks" on kyllä parempi julkaisu kuin muutaman kuukauden takainen "Sanoja biiteille". 2012 on Kalevin ns. uran paras kappale ja 29. marraskuutakin menee. Levyn konsepti on mielenkiintoinen, mutta sitä ei olla osattu hyödyntää tarpeeksi. Julkaisun alkupuolen heikkous laskee myös pisteitä. Jos käyttäisin plus ja miinus -asteikoita, "2aks0olla1ks2aks" olisi selvästi 3-. En kuitenkaan käytä, joten on puntaroitava jättääkö julkaisu vielä kahteen ja puoleen vai olisiko tämä jo kolmosen luokkaa?

2½ / 5

LINKIT
Kalevi Myspacessa
Arvostelu: Kalevi - Sanoja biiteille EP
Arvostelu: Kalevi - Lika EP
Lataa 2aks0olla1ks2aks tästä

Ei kommentteja: