torstai 4. joulukuuta 2008

Uniikki - Nuor Tolppanen vol. 1Uniikki - Nuor Tolppanen vol. 1 (mixtape)
Rähinä Records, 2008

Biisilista
01. Däni
02. Milli ft. Timo Pieni Huijaus & Aspekti
03. Nuor Tolppanen
04. Silloin ja nyt ft. MG
05. Sä et enää rakasta mua ft. Cheek, Tasis, Brädi & Timo Pieni Huijaus (kuuntele)
06. Ekstaasiin
07. Siitähän sä tykkäät ft. Andu & Tasis
08. Vaik mitä tekis
09. Money ft. Tjes Boogie & D-Sign
10. Savu ft. Henrika

Kapasiteettiyksikön jäsenenä tunnetuksi tullut Uniikki lähti luomaan ns. soolouraa jo vuonna 2005, kun mieheltä ilmestyi debyytti "Aika ei venaa ketään". Nyt kun KY lopetti (eli mitä todennäköisimmin jäi vain tauolle), niin Uniikilla on jälleen aikaa soolomateriaalin työstämiseen. Tästä todisteena herra julkaisi uuden "Nuor Tolppanen vol. 1" -mixtapen, joka toimii samalla pienenä maistiaisena ämseen ensi kesänä ilmestyvästä toisesta levystä. Mixtapella on mukana biittejä Sakelta, Coach Beatsilta, OP Beatsilta, Boy Mikelta ja Millionaire Meniltä. Pari Rähinän lanseeraamaa "streetstyleäkin" löytyy, kun Uniikki sylkee Lil' Waynen sekä Jim Jonesin käyttämien taustojen päälle. Eikä vierailevien räppäreiden listakaan jätä kylmäksi: harvalla mixtapella nimittäin riimittelevät mm. Timo Pieni Huijaus, Aspekti (Trilogia), Cheek, Tasis, Brädi, Andu, tanskalainen Tjes Boogie sekä D-Sign (niin ikään tanskalaisen N.O.B.L.E. -kaksikon toinen jäsen).

Tähän väliin on huomautettava, että Uniikki on tosiaan nauhoitellut räppiä osana Kapasiteettiyksikköä jo 1990-luvun lopusta lähtien, ollen myös koko Rähinä Records -lafkan perustajajäseniä. Kymmenen vuoden kokemusta ei kuitenkaan kuule Uniikin otteista tällä mixtapella. Way backit, chicksit, bitchit, check itit ja shitit kohtaavat räpeissä suomenkieliset slangisanat sekä välillä jopa kirjakielen. Jokainen voi miettiä, kuulostaako tällainen sekasoppa sitten yhdistettynä hyvältä. Pidemmän päälle hyvin rasittava nenä-ääni ja töksähtelevän tylsä flow eivät myöskään paranna Uniikin ulosantia millään tavalla. Ja vaikka seuraava saattaakin olla tökerösti ilmaistu eikä artisti asialle mitään voikaan, niin harvoin r-vikaista räppäriä on oikeasti miellyttävä kuunnella.

Lyriikoita voi sitten jo vähän kehuakin, sillä sanoituspuolella Uniikki väläyttelee jopa yllättävän hyviä laineja/riimipareja silloin tällöin. Harmi vaan, että huono ulosanti syö monilta läpiltä niiden uskottavuuden kokonaan pois. Esimerkki: tanskalaisten räppäreiden kanssa tehdyllä Moneyllä on suht hyvä riimipari, missä onnistutaan lainaamaan Biggietä sekä Kapasiteettiyksikköä ja vielä tiivistämään kaikki olennainen rikkaudesta/julkisuudesta: "Lisää rahaa, lisää ongelmii / lisää jengi puhuu pahaa, lisää chicksei helmii". Valitettavasti Uniikin esittämänä ko. lainit aiheuttavat lähinnä naurua, jos jotain.

Mixtapen avaava Däni on sanoituksiensa puolesta aika lailla täydellinen introraita, sillä biisillä kerrotaan onnistuneesti kuinka Snoop Doggia ja Nasia fiilistellyt perussälli aloitti räppäämisen hupaisien mc-nimien kautta ja päätyi lopulta supersuosittuun Kapasiteettiyksikköön. Muistellaan yhtyeen vaikeita aikoja sekä huippukohtia aina Japanissa vedetystä keikasta lähtien. Ja lopetetaan nykyhetkeen. Tämä kaikki kolmessa versessä, hyvin kasassa pidettynä.

Uniikki voisikin jatkossa keskittyä enemmän tarinamaisten kappaleiden tekemiseen, sillä jo seuraavalla biisillä kuullaan "Dänin" toista ääripäätä sanoittajana. Vertauskuvien keksiminen ei nimittäin näytä olevan hänelle SE juttu. Vaikka Milli onkin vähemmän vakavemmalla asenteella tehty streetstyle, niin myötähäpeä-kerroin kohoaa silti huippuunsa kuuntelijan havaitessa seuraavankaltaisia laineja: "Uuuh ma', sä oot kuuma ku sähkötuoli". Tai Nuor Tolppanen -raidalla: "Käy hankkiin sun Pampersit, tää on sitä paskaa". Ja kaikista kingein, MG:n kanssa tehdyltä Silloin ja nyt -biisiltä: "Ayo mieti Dänii teinin, sillon iha hukas / no ehkä hukas, muttei koskaa kusi sukas!" Mitä helvettiä?

Tuotannollisesta näkökulmasta "Nuor Tolppanen vol. 1" -mixtape on ihan jees. Enemmän olisin silti kaivannut Vaik mitä tekis -tyylisiä bängereitä kuin vakavia pimputtelubiittejä väsyneillä cläpeillä (Silloin ja nyt). Jos alla vaan on hyvä biitti, niin kyllä Uniikkikin toimii räppärinä ihan hyvin. Edellä mainitulla Vaik mitä tekis -pumppauksella Uniikki ainakin saa pidettyä biisin meininkiä hyvin yllä ja flowauskin tuntuu sujuvan paremmin kuin levyn muilla raidoilla yhteensä.

Tällaisella mixtapella vierailijat on se juttu, jonka takia biisejä jaksaa myöhemmin kuunnella. Trilogiasta tuttu Aspekti on teknisesti helvetin hyvä Millillä. Pitkästä aikaa todella mukava kuulla äijää mikissä. En tiedä onko Tasiksen vetämät kertosäkeet myös hänen sanoittamiaan, mutta aivan idioottimaisista lyriikoista huolimatta Tasis kerää lauluillaan pointsit himaan. Poikkeuksellisen siisti tyyli. Cheekin verse ei ole kummoinen, mutta tyyli lopettaa värssy on sanalla sanoen jäätävä. Henrika kuulostaa hyvältä mixtapen viimeisen biisin rallatteluissa. Muiden vierailut eivät jääneet syystä tai toisesta mieleen.

Summa summarum: "Nuor Tolppanen vol. 1" -mixtape ei viihdytä meikäläistä tarpeeksi. Kuten todettua, Uniikin ulosanti ei lämmitä millään tasolla ja se on suurin syy, miksi tätä julkaisua ei jaksa kuunnella. Väläytyksistä huolimatta lyriikat eivät naurata, kosketa tai tarjoa muutakaan sellaista, mitä sanoituksilta musiikkia kuunnellessa haen. Uniikin debyyttisoololla oli pari hyvää raitaa ja uskon, että niitä tulee löytymään myös seuraavalta levyltä. Uniikki on sille päälle sattuessaan kelpo kirjoittaja, mutta hyväksi tulkitsijaksi hänestä ei koskaan ole. On itse asiassa aika hassua, että näin huono mc on ollut mukana yhdessä Suomen suosituimmista rap-yhtyeistä.

1½ / 5

LINKIT
Uniikki Myspacessa
Rähinä Records

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärrä et toi on vaan sun mielipide Ja oon silllinjal et KY:s uniikki oli lositava, ja nykyään paljon huonompi Mutta kirjottaa ja ilmasta tää jättkä osaa, ja ärrä vika on se juttu, joka sen erottaa. "tän ärränki sanon näin vain vittuillakseni".