lauantai 1. marraskuuta 2008

Steen1 - AjatusrikoksiaSteen1 - Ajatusrikoksia
Monsp Records, 2007

Biisilista
01. Teille kaikille ft. Julma-Henri
02. Marssi ft. Iso H & Redrama
03. Sydän
04. Ajat on kovat ft. Diami, Asa, Jontti, Shaka, Ville Kalliosta, Pyhimys, Heikki Kuula, Pikkupiru & Akli Käärme
05. Bängeri ft. Ville Kalliosta, Syöpä & Sampsa Nuotio
06. Stikkaa lamppuun eldis ft. Ville Kalliosta
07. Ilmestyskirja
08. Tästä sä flippaat
09. Varoitus ft. Jontti
10. Terapiaa
11. Taipan Circle - Things Crumble
12. Ei ruokaa, ei aseita ft. Akli Käärme
13. Valkoinen jänis
14. Samaa uudestaan ft. Saimaa
15. Se tunne jolla ei ole nimeä
16. Yhtenä iltana humalssa ft. Illi
17. Taipan Circle - Ladiladidida
18. Katkase sähköt
19. Viimeinen hidas ft. Kaucas
20. Iltasatu

Mikseristä Monsp Recordsille 2000-luvun alussa ponnahtanut Steen1 on ehtinyt olla monessa mukana. Hän on esiintynyt televisiossa niin keskusteluohjelmien vieraana kuin tv-toimittajanakin. Hän on julkaissut kirjan "Hullu Klovni". Hän on valmistunut nuoriso-ohjaajaksi ja avustanut monia aloittelevia artisteja alkuun Hattutehdas-studiolla Helsingissä. Mies on ollut ehdolla niin eduskunta- kuin kunnallisvaaleissakin, joista jälkimmäisessä hän päätyi SKP:n listoilla varasijalle. Hän toimii laulajana punk-yhtye Spürmassa. Hän on perheenisä. Tuottajana mies on väsännyt biittejä yli kymmenen vuotta erinäisille artisteille, joista mainittakoon mm. Pyhimys. Räppärinä Stenkka on lukuisten fiittiensä lisäksi julkaissut ainakin kaksi kokopitkää, kaksi omakustannetta sekä vuonna 2007 Monsp Recordsilta ilmestyneen kokoelman, "Ajatusrikoksia".

On siis ilmiselvää, että Steen1 ei pelkää uusia haasteita. Ennakkoluuloton itä-helsinkiläinen osaa aina yllättää kokeilunhaluisuudellaan, vaikka hänet tupataan yleensä lokeroida pelkästään vihaiseksi yhteiskuntakriitikoksi tai jopa gangsta räppäriksi. Ennakkoluulottomuus näkyy paitsi "ammattivalinnoissa", myös "Ajatusrikoksia" -kokoelmaa kuunnellessa. Levyllä uskalletaan tarinoida monipuolisesti erilaisista aiheista, tehdä yhteistyötä toisistaan poikkeavien artistien kanssa sekä tuoda taustoihin ja näin ollen kappaleiden yleisilmeisiin paljon erilaisia vivahteita. Kokoelmalla musiikkiin sekoittuu sulavasti niin rock (Samaa uudestaan), reggae (Valkoinen jänis) kuin elektronisempikin tyylisuunta (Viimeinen hidas). Ja tietysti soundimaailmoissa kuuluu myös rehellinen räppi.

Ei tule ihan heti mieleen artistia, joka on tehnyt yhteistyötä sekä Ähky Recordsin supersuositun Julma-Henrin että Rähinä Recordsin alamerkillä vaikuttavan Illin kanssa. "Ajatusrikoksia"-levyllä kuullaan näiden nimien lisäksi mm. Asaa, Syöpää, Redramaa, Pikkupirua, Iso H:ta, Jonttia & Shakaa, Heikki Kuulaa sekä Kaucasta. Vilahteleepa mukana myös Tehosekoittimen jätkiä, Ville Kalliosta, jo aiemmin mainittu Pyhimys sekä ulkomaalaisia artisteja. Levyllä on bonuksena myös kaksi biisiä Taipan Circle -kollektiivilta, johon Stenkka kuuluu.

"Ajatusrikoksia" ei ole tavallinen rahastuskokoelma. Sillä ei kuulla Stenkan läpimurtohittiä Jarden träkki. Sillä ei kuulla Carosol Kidiä, josta on kuvattu musiikkivideokin. Sillä ei kuulla Asan kanssa tehtyä Terroristi-kappaletta, mikä nousi Suomen viralliselle singlelistalle. Sen sijaan kaikki fanit saavat mahdollisuuden kuulla sinkkujen b-puolia, loppuunmyytyjen omakustanteiden parhaat biisit sekä mielenkiintoisia featteja, joita Steen1 on muiden levyille tehnyt. "Ajatusrikoksia" onnistuu siinä, mitä varten kokoelmia pitäisi tehdä: se tuo artistista esiin uuden puolen. Kuten edellä on käynyt ilmi, tämä aivan liian vähälle huomiolle jäänyt kokonaisuus osoittaa kuinka monipuolinen artisti Stenkka todella on ja kuinka paljon kunnioitusta hän nauttii kaikkien artistien keskuudessa.

78 minuuttia "Ajatusrikoksia" toimii itseasiassa kokonaisuutenakin oikein hyvin. Sen voi heittää soimaa milloin tahansa ja äkkiä sitä huomaa kuunnelleensa lätyn kuin vahingossa kokonaan läpi. Levyllä on toki ylä- ja alamäkensä. Niiden analysointiin menisi kappaleiden monipuolisuuden takia hirveä määrä palstatilaa, joten kiekon molemmat puolet tiivistettynä lyhyesti kahteen kappaleeseen:

HUONOA
Massiivisen possebiisin, Ajat on kovat, tausta on minimalistisuudessaan ja akustisuudessaan hirveää kuunneltavaa yli seitsemän minuutin ajan. Kaupalliselle räpille ivaileva Bängeri ei hyvistä tarkoitusperistään ja muutamista hassuista läpistään huolimatta lämmitä yhtään, vaan päinvastoin ärsyttää ihan saatanasti. Se on varmaan tarkoituskin, mutta silti. Tästä sä flippaat ei herättelystään huolimatta tarjoa varsinkaan lyriikoidan osalta mulle juuri mitään, vaan tylsistyttää.

HYVÄÄ
Aivan loistava kertsi kappaleessa Samaa uudestaan ja saman kappaleen ristiriitaisuus. Lainabiittiin tehdyn Terapiaa-raidan siisti tyyli ja aiheen kuvailu sanoituksissa. Valkoisen jäniksen läski biitti ja jälleen kerran kova flow. Kokoelmalla voi muuten seurata myös Stenkan tekniikan kehittymistä. DJPP:n törkeän kova tausta biisissä Katkase sähköt. Sydän -träkin lyriikat. Koko Stikkaa lamppuun eldis. Hoon ja Sepon vuorottelu Marssissa.

En olisi uskonut, että vasta kahden virallisen soolon jälkeen tehty kokoelma voisi toimia näin hyvin. Kaikkien Stenkan musiikkiin vihkiytymättömien kannattaa tarkastaa "Ajatusrikoksia", koska siitä saa totuudenmukaisen kuvan ko. herran materiaalista ja muuntautumiskyvystä. Totta kai pakkohankinta myös faneille, jotka eivät ole pystyneet omakustanteita ja sinkkuja tsekkaamaan.

4 / 5

LINKIT
Steen1.com
Steen1 Myspacessa
Monsp Records
Steen1 syvallapelissa.comin haastattelussa vuonna 2006
Tilaa "Ajatusrikoksia" The Funkiestista

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Aaron Speiser Working Studio Performing Technique
Class Suits All Personalities

Visit my web page ... forgery