keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Pyhimys & Timo Pieni Huijaus - Arvoitus koko ihminenPyhimys & Timo Pieni Huijaus - Arvoitus koko ihminen
Yellowmic Records, 2008

Biisilista
01. Intro
02. Vitun vapautunu
03. Kemikaalikyynel
04. Solmussa
05. Mies ja biitti
06. Tekonauruu
07. Jollekin
08. Pitkä kolmonen
09. Kehäkuvitelma
10. Ihmisestä apinaksi
11. Arvoitus ft. Heikki Kuula & Juno
12. Ihminen
13. Yömatelija
14. Lähtölaskenta
15. Ihminen (Ola remix)

Johdatus ja vertailu
Rähinä Recordsin Timo Pieni Huijaus ei pysty näemmä vieläkään kirjoittamaan kokonaisia biisejä. Vuosien varrella mieheltä ollaan kuultu kymmeniä feattiversejä ja yhteisträkkejä muiden räppäreiden kanssa. Ehtipä TPH väsätä levyn Elastisenkin kanssa, mutta kokonaan omia biisejä häneltä on kuultu erittäin harvakseltaan. "Arvoitus koko ihminen" -levylläkään Timon ei tarvitse kirjoittaa kokonaisia biisejä yksin, sillä vastuun kappaleista hänen kanssaan jakaa Monsp Recordsin Pyhimys.

Jo ennen Pyhimyksen ja Timo Pieni Huijauksen yhteistyötä kirjoitettiin paljon kommentteja, joiden mukaan kyseiset räppärit muistuttaisivat ainakin kirjoitustyyleiltään paljon toisiaan. Meikäläinenkin on kirjoittanut tällaisia ajatuksia varmasti jossain vaiheessa viimeiten vuosien aikana. Viimeistään levyä kuunnellessa kuitenkin huomaa, ettei heidän kirjoitus- saati räppäystyylinsä muistuta toisiaan juuri ollenkaan.

Molemmat ovat toki ns. normaaleihin suomiräppäreihin verrattuna paljon pohdiskelevempia artisteja, mutta kelailut esitetään toisistaan poikkeavilla tavoilla. Siinä missä Pyhimys tarttuu kappaleen teemaan runsaasti vertauskuvia käyttäen ja tietyllä tapaa johdonmukaisesti tekstiä kuljettaen, TPH tuntuu kirjoittavan sanoituksiaan katkonaisemmin ja suoremmin. Pyhimys räppää tässä kaksikossa usein objektiivisemmasta näkökulmasta, kun taas TPH lähtee esittämään enemmän subjektiivisa näkemyksiä aiheista.

Ulosanneiltaankin herrat poikkeavat toisistaan. Timo Pieni Huijaus kuulostaa siltä kuin räppäisi jokaisen säkeen täysin samalla flowlla. Matalaääninen, tiukka delivery iskee kuuntelijan tajuntaan kiitettävällä auktoriteetillä, mutta silloin tällöin kaipaisi jotain pientä piristystä tuohon perinteiseen tyyliin. Pyhimys koittaa tuoda räppeihinsä paljon enemmän ilmeikkyyttä mm. erilaisilla painotuksilla ja välillä mies intoutuu myös kikkailemaan flown kanssa oikein kunnolla. Erityisesti muutamalla tämän albumin kappaleella Pyhi on hakenut tyyliinsä vaikutteita ja kokeillut toimisiko uudet tuulet hänen riimittelyssään.

Tuotanto
Kaksikko toimii eroavaisuuksistaan huolimatta ihan mukavasti yhteen. Tosin silloin kun alla on huono biitti, tuntuu kappaleet latistuvan samoin tein todella tylsiksi kokonaisuuksiksi. Biitit ovatkin yksi "Arvoitus koko ihminen" -platan kulmakiviä, joden takia joko kaadutaan tai noustaan uudelle tasolle. Levyltä löytyy suhteellisen paljon ajatonta, sielukkaalta kuulostavaa soundia, mutta joukkoon on eksynyt myös muutama elektrovaikutteisempi rilluttelu. Taustojen taso vaihtelee meikäläisen korviin aika rajustikin läpi levyn.

Esimerkiksi joku Kehäkuvitelma ei uppoa sitten yhtään, jo hirveä voksusample takaa sen ettei koko biisiä jaksaisi kuunnella ollenkaan. Lupaavasta alusta huolimatta myös Arvoitus, Vitun vapautunu -sekasikiö sekä kuulemma Pelle Miljoonaa samplaava Yömatelija ovat suorastaan ärsyttäviä renkutuksia. Vastaavasti esim. Kemikaalikyynel, Mies ja biitti sekä Pitkä kolmonen ovat niin kovia taustoja, että välillä tekee mieli itkeä mielihyvästä niitä kuunnellessaan. Levyllä esiintyy sen verran paljon eri tuottajia, että en lähde tässä namedroppaamaan niitä ketkä ovat tehneet paskaa ja ketkä hyvää, tarkastakaa levynkansista.

Lyriikat
Ja niistä teksteistä. Välillä Pyhi ja TPH pureutuvat räppärinä olemiseen, toisena hetkenä yleismaailmallisempiin asioihin haaveista motiiveihin sekä muihin ihmisyyden saloihin. Kehäkuvitelmalla erityisesti Pyhimys tavoittaa jotain todella oleellista juuri edellä mainituista haaveista ja unelmista. Suorastaan upeasti kirjoitettua pohdiskelua aiheesta, jota on tullut itsekin pyöriteltyä unettomina öinä ja näin ollen tekstiin pystyy samaistumaan. Huomatkaa seuraavasta pätkästä kuinka räppäri voi tehdä vaikka minkälaisia "multi-taidonnäytteitä" menettämättä sanoituksien merkitystä: "Mä vertaan aina ylöspäin et on kai taso nolla / omas skaalas hunningolla, polla rappiolla / vastatuules vaikee aina olla optimisti-jolla".

Timo Pieni Huijaus taas on elementissään räpätessään ihmismieltä huijaavista hetkellisistä nautinnoista sekä kivunpoistajista Kemikaalikyyneleellä. "Jos oon ees hetken hiljaa, kuulen huutavan tarpeen / mä tarviin jotain, joka irrottaa mut arjest / Kadut saa taas kiillon, hyvällä tai pahal / tunnen, hengitän, kosketan itseni kavaltajan". Huh huh, paremmin ei voisi biisiä aloittaa ja kuunnelkaa erityisesti kuinka loistavasti tyyli natsaa biittiin!

Vaikka Vitun vapautunu on yksi levyn väsyneimmistä raidoista erityisesti ärsyttävän kertosäkeen sekä biittinsä takia, niin se sisältää silti ihan hauskaa lyriikkaa taiteelliseksi heittäytyvistä artisteista. Näin loppuvuodesta kuunneltuna tuntuu siltä, kuin koko biisi olisi omistettu Kanye Westille, hahah. Pyhimys on selvästi kokeillut Saurus-yhtyeen vokalistin Keskenin tajunnanvirtamaista kirjoitustyyliä ja laulumaista ulosantia ko. raidalla, mikä tuo hymyn kasvoille.

Tekonauruu on kokonaisuudessaan yksi iso puukko myös allekirjoittaneen lihaan, osuvaa tekstiä ja kärjistämistä. Jollekin taas on ehkä koko "Arvoitus koko ihminen" -kiekon suosikkibiisini lyriikoidensa sekä biittinsä puolesta. Ei näitä tyyppejä voi juurikaan mennä lyriikoiden takia osoittelemaan, sillä molemmat hoitavat ruutunsa sanoituksien osalta mallikkaasti aina. Niin tälläkin pitkäsoitolla.

Yhteenveto
Hyvistä teksteistä huolimatta "Arvoitus koko ihminen" ei anna allekirjoittaneelle levynä ja musiikkina aivan sellaista nautintoa, mitä siltä odotin. Tuotannon taso heittelehtii voimakkaasti ja siinä sivussa tuntuu, että samoin tekee kertosäkeetkin. Välillä meininki käy ylitsepääsemättömän tylsäksi. "AKI" toimii parhaiten niinä hetkinä, jolloin on aikaa vain istua nojatuolissa ja oikeasti kuunnella lyriikoita. Paljon soittoa kestävänä musiikkina tämä kokopitkä ei sen sijaan olisi ainakaan omalla listallani korkealla.

3½ / 5

PS. Pakko sanoa, että levyn kansilehtistä on kuvituksensa takia erittäin hämmentävää selata.

LINKIT
Pyhimyksen kotisivut
Pyhimys Myspacessa
Timo Pieni Huijaus Myspacessa
Pyhimyksen haastattelu alkuvuodelta 2008
Pyhimyksen kolmiosainen haastattelu vuodelta 2007
Timo Pieni Huijauksen haastattelu kesältä 2006
Pyhimyksen haastattelu vuodelta 2006
Arvostelu Pyhimyksen "Tulvasta" (2008)
Arvostelu Pyhimyksen "Salaisesta maailmasta" (2007)
Yellowmic Records
Monsp Records
Rähinä Records
Tilaa "Arvoitus koko ihminen" The Funkiestista

Ei kommentteja: