lauantai 1. marraskuuta 2008

Notkea Rotta - Kontula - Koh Phangan All Night LongNotkea Rotta - Kontula - Koh Phangan All Night Long
Monsp Records, 2007

Biisilista
01. Täältä tullaan Bangkok
02. Mielenterveyden timpuri
03. Pattaya pomppii
04. Mä fanitan fakkia
05. Sadistiset fabiot
06. Pakaroiden planetaario
07. Pamppua jakaukseen
08. Vitun pulteissa
09. Lomalla
10. Hipat
11. Lämmin kalkkuna
12. Mulkio halkio selkiö
13. Virtapiirijatkot / Kääntöpiirikatkot

Jo kahdella edellisellä pitkäsoitollaan crossover-suosiota saavuttanut Notkea Rotta pöhisee jälleen ja tällä kertaa genresekoittelu on viety vieläkin pidemmälle. Viime vuonna Monsp Recordsin kautta julkaistulla "Kontula - Koh Phangan All Night Long" -platalla Notkis nimittäin suuntaa Thaikkuihin Liekehtivät torsionit -nimisen rock-pumpun säestämänä. Mukana menossa ovat myös vanhat tutut Rautis, Komisario Jyrkkä sekä Rohtori.

En ole hirveämmin ennen tätä teosta Notkean Rotan materiaaliin tutustunut ja täytyy sanoa, että meininki kyllä yllättää positiivisesti. Raivokas räppääminen ja rock toimii hyvin yhdessä, kun Notkis lataa nopealla flowlla verbaaliakrobatiaa tuhtien rumpujen sekä särökitaroiden päälle. Samplet, Dj Anni-Helenan raaputukset ja spessusoittimet on saatu pelaamaan hyvin yhteen Liekehtivien torsionien mättämisen lomaan, jonka seurauksena hektiset taustat kuulostavat poikkeuksellisen hyviltä.

Vaikka räppäreiden tyylit eivät todellakaan ole mitään Suomen parhaimpia, niin silti erityisesti Notkiksen vuodattaminen kuulostaa hyvältä. Läpät menevät levyn aikana useasti yli hilseen, mutta silloin kun samalle aaltopituudelle pääsee, saa hauskoista sanoituksista hyvät naurut irti. Erityisesti jätkien vertauskuvat ovat railakkaissa biiseissä repeilyttäviä, esimerkkinä Rautiksen lyriikat Mielenterveyden timpurissa. Komisario Jyrkän esiintyminen kahdella biisillä ei oikein vakuuta, mutta Rohtori puolestaan heittää suhteellisen timanttista riimiä perussuomalaisesta etelänlomasta kappaleella Lomalla.

Kiekon nopeatempoinen alkupuolisko on sen verran kovaa tykitystä, että se lämmittää allekirjoittaneen sydäntä loppupuoliskoa paljon enemmän. Täältä tullaan Bangkokin kostea lentomatka, Mielenterveyden timpurin vertauskuvat, Pattaya pomppii -biisin juonenkäänteet ja svengaava tausta, Mä fanitan fakkia -kertosäe sekä koko Sadistiset fabiot jaksaa pitää mielenkiintoa hyvin yllä.

Myöhemmin paketti vähän hajoaa, kun Komisario Jyrkkä tulee antamaan Pamppua jakaukseen ja on Vitun pulteissa. Erityisesti jälkimmäinen raidoista on suht hirveää kuraa. Lomalla ja Hipat kolahtaa taas välissä hyvin, mutta sitten jo Lämmin kalkkuna jättää nimestään huolimatta kylmäksi. Loppulevyn aikana ei saa enää samanlaisia fiiliksiä, kuin alussa. Soundimaailmoissa mennään monesti jopa aikamoisen psykedelian puolelle, mikä tuo omaa lisäänsä kokopitkän tunnelmaan.

Konstailemattomat, härskit ja vallattomat tarinat ovat pääosin jees, vaikka joidenkien biisien aikana tuntuukin, että verset ovat pelkkää nostatusta isoa kertosäettä odotellessa (Mä fanitan fakkia). Kertseihin on tosiaan panostettu läpi levyn todella paljon ja niissä piileekin iso voimavara, minkä takia kappaleet jäävät soimaan päähän ja miksi levyn kaivaa uudestaan soittimeen. Erityispropsit vielä Hipat-biisin taustalle, jossa kohtaavat mielenkiintoinen sample (tulee kovasti mieleen erään sarjan semipelottava musiikki) ja väliosuuksien mandoliini.

"Kontula - Koh Phangan All Night Long" on noin 50 minuutin kestonsa ajan mielenkiintoinen trippi, jolta hyvät ja huonot biisit erottuu nopeasti toisistaan.

3½ / 5

LINKIT
Notkea Rotta
Notkea Rotta Myspacessa
Monsp Records
Tilaa "Kontula - Koh Phangan All Night Long" The Funkiestista

Ei kommentteja: