lauantai 1. marraskuuta 2008

Konvehdinmussuttajat - Älä mussuta!Konvehdinmussuttajat - Älä mussuta!
Monsp Records, 2007

Biisilista
01. Jäykkä
02. Mussuta konvehti
03. Älä lyö naamaan
04. Katumuss ft. Shaka, Jodarok & Ville Kalliosta
05. Menetetyt konvehdit
06. A.S.T.E. ft. Kilari Audio
07. Puhdistava jogurtti (deep in there)
08. Mozartin kuulat
09. Idän yhdistetty ft. Notkea Rotta
10. Reilun kaupan konvehdit ft. Asa & Steen1
11. Yhen imun ilta ft. Stig Dogg
12. Pintahiki mayhem

Kun Monsp Recordsin legendaarinen Memmy Posse jäi tauolle, päätti kaksi sen jäsenistä jatkaa musiikin työstämistä yhdessä. Näin syntyi lyhykäisyydessään Aaveen ja Säkin muodostama Konvehdinmussuttajat, jonka ensimmäinen pitkäsoitto "Älä mussuta!" ilmestyi niin ikään Monspin julkaisemana syksyllä 2007.

Kaksikon debyytillä biiteistä vastaavat erityisesti Locc Nezz sekä Imatran Voimasta tuttu Fresh'O'Lexx, mutta myös Joku Roti Recordsin hovituottaja Kilari Audio sekä 3rd Rail Musicin vastaava Stig Dogg ovat väsänneet yhdet taustat mieheen. "Älä mussuta!" onkin tuotannollisesti erittäin kova julkaisu: taustat ovat innovatiivisia ja vaihtelevia, mutta silti Pintahiki mayhemia lukuunottamatta yhtä laadukkaita kaikki. Skwee-suuntaus yhdistyy taustoihin mutkattoman oloisesti ja piristää jo introbiisi Jäykän ensi sekunneilta lähtien levyn soundimaailmaa. Levyn keskivaiheilla Locc Nezzin instruraita Puhdistava jogurtti tasapainottaa meininkiä ihan kivasti ja Antti-Skaten raaputukset ko. träkillä on taakit.

Valitettavasti räpit jäävät korkealaatuisesta tuotannosta pahasti jälkeen. Aaveen ja Säkin flowt ovat muutamia kappaleita lukuunottamatta todella kankeat ja varsinkin Aaveen vuoristoratamainen räppäystyyli, jossa lähes joka-vitun-ikisen lainin jälkeen äänenkorkeus nousee innostuneeseen huudahdukseen, ärsyttää isolla kädellä. Kun siellä täällä kuulee puolihuolimattomasti vedettyjä tuplauksia ja muutenkin tekniikat tuntuvat olevan hukassa, niin itse sanoituksista tulee entistä vaikeampia vastaanottaa. Kaiken lisäksi itse läpät eivät naurata (jälleen kerran muutamia poikkeuksia lukuunottamatta), vaikka sellaisiksi ne ovat selvästi tarkoitettu.

Biisin rakenteissa ei olla jaksettu ottaa huomioon räppäreiden vuorottelun sujuvuutta ja siirtymistä verseistä kertosäkeisiin. Otetaan esimerkiksi Katumuss, jossa vierailevilla räppäreillä (Shaka, Jodarok, Ville Kalliosta) sekä poikkeuksellisesti Säkillä on myös teknisesti mallikelpoiset värssyt. Tiukan versen jälkeen biitti jätetään soimaan samanlaisena jumputuksena taustalle vähäksi aikaa, kunnes lasketun tauon jälkeen seuraava räppäri aloittaa kuin robottina seuraavan versen. Tunnelma latistuu väkisinkin ilman minkäänlaisia bridgejä, jotka helpottaisivat siirtymävaihetta versestä toiseen tai versestä kertsiin.

Katumuksen lisäksi meikäläisen makuun olevia läppiä löytyy biiseistä Menetetyt konvehdit sekä Idän yhdistetty, jolla tunnelmoi myös Notkea Rotta. Muilla kappaleilla edes häivähdykset hymystä ovat kovin kaukana. A.S.T.E.-biisillä Aave ja Säkki tekee euroja Kilari Audion ajattoman biitin tahtiin, mikä miellyttää korvia. Kertsikin on kova. Siihen ne positiivisest puolet tuotannon lisäksi julkaisusta jäävätkin.

Konvehdinmussuttajien "Älä mussuta!" -debyytti voisi parhaimmillaan olla hyvää piilovittuilua persoonallisella tyylillä innovatiivisiin biitteihin, mutta nyt koko projekti jää vaan väsähtäneiksi läpiksi huonoilla räpeillä koviin biitteihin. Levyllistä tällaista ei pysty kuuntelemaan kovin montaa kertaa kokonaan, joten parhaiten Konvehdinmussuttajat toimivatkin yksittäisinä annoksina kohtuullisin väliajoin. Biisit kuten Älä lyö naamaan, A.S.T.E., Idän yhdistetty ja Katumuss kuuluvat omiin annostuksiini, loput ovat yhdentekeviä raitoja. Kaksi pistettä tulee melkeinpä kokonaan tuotannosta ja fiiteistä.

2 / 5

LINKIT
Konvehdinmussuttajat
Mussuttajat Myspacessa
Monsp Records
Tilaa "Älä mussuta" The Funkiestista

Ei kommentteja: