sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Huge L - TouchéHuge L - Touché
Monsp Records, 2008

Biisilista
01. Intro
02. 23 tuntia
03. Maailmanlaidallaan
04. Touché
05. Se menee näin (kuuntele)
06. Ns. tyly
07. Ränsistynyt talo
08. Matka mun kengissä
09. Vaik ois
10. Muut oksia
11. Pystyä voi ft. Asa & Davo
12. Tekotaidetta
13. Lakoninen
14. Jos mul ois milj000000na
15. Pelinappuloita ft. Pyhimys
16. Luontoäiti
17. Ristiriita
18. Varmageddon ft. Pyhimys, Tommishock & Armo Murha
19. Sävyjä ft. Tommishock
20. Oon nähnyt
21. Kielimuuri

Huge L:n ensimmäinen levy-yhtiön kautta julkaistu pitkäsoitto on ollut jo yli puoli vuotta ulkona. Monsp Recordsin julkaisema "Touché" on vain niin ristiriitainen julkaisu, ettei siitä osaa sanoa oikeastaan mitään. Monet kerrat olen jo aloittanut arvostelun kirjoittamisen vain todetakseni, etten pysty jatkamaan yhtä kappaletta pidemälle sanojen puutteessa. Silti kiekko on soinut kaikki kuusi kuukautta soittimessani ilman, että sen kuunneltavuus olisi laskenut tippaakaan. Päinvastoin.

Yrittäessäni aluksi päästä levyn sanoituksiin ja ajatusmaailmoihin sisälle, ajattelin biisien "hajoamisen" johtuvan siitä etten kuunnellut riimejä tarpeeksi huolellisesti tai käsittänyt kaikkia päälaelleen käännettyjä vertauskuvia. Hugella kun on tapana räpätä pelkästään kertosäkeen aikana enemmän asiaa kuin moni suomiräppäri tarinoi koko biisin aikana. Voitte kuvitella minkälaista on, kun pysähtymättömän informaatiotulvan aikana jää ihmettelemään esimerkiksi tällaista lainia: "huomenna mieti eilist / ja eilen mieti huomist peilist". Biisihän sujahtaa ohi niin nopeasti, että kuuntelija ei ehdi edes tajuamaan asiaa. Varsinkin kun kyseessä on paikoitellen erittäin sulavasti yhteen miksattu kokonaisuus.

Myöhemmin kuitenkin ymmärsin, että monilla kappaleilla tunnutaan vaan yhdisteltävän hyviä läppiä ilman sen suurempaa punaisempaa lankaa. Kertosäkeet kuulostavat aina järkeviltä, mutta versejen aikana eksytään aiheesta aivan muualle ennemmin tai myöhemmin. Niin sanottuja quotable-läppiä löytyy kyllä jokaisesta "Touchén" kappaleesta, mutta yksittäinen biisi ei sanoituksiltaan paljoa lämmitä mikäli se on täynnä hyviä, mutta toisistaan irrallisia rivejä.

On helppoa ymmärtää biisejä kuten nimikkoraita Touché, Se menee näin tai Ns. tyly, joilla vittuillaan varsinkin muille räppäreille olan takaa. Sen sijaan esimerkiksi 23 tuntia - mikä aluksi kuulostaa kertovan siitä kuinka elämä on 90% ajasta pelkkää paskaa, mutta riimien tullessa kuvioihin biisissä ei ole enää oikein mitään päätä eikä häntää - on hyvin vaikeasti hahmotettavissa. Tai ajatellaan vaikka levyn seitsemättä träkkiä Ränsistynyt talo: välillä sen vertauskuvat ovat osuvia, mutta välillä aivan liian kaukaa haettuja.

Ei sillä, kyllä "Touchélta" löytyy tietysti myös tarpeeksi biisejä, joissa idea säilyy läpi keston. Platasta voisi tulla vaikka klassikko, mikäli siltä karsisi hieman kappaleita pois. Missään muussa ei nimittäin ole vikaa, kuin hieman liian pitkässä kestossa sekä harhailevissa lyriikoissa. Huge L räppää intohimoisella otteella sen enempää miettimättä meneekö tuplaukset kohdilleen. Normaalisti tällainen vituttaa, mutta Hugella on sen verran pudottavia läppiä ja munaa kantaa rosoisen räppärin viittaa päällään, että raaka riimittely kuulostaa alottelijamaisuuden sijaan kunnon räpiltä. Huge ei pahemmin levyllä laulele, vaan keskittyy olennaiseen: räppäämiseen.

Biitit ovat kauttaaltaan ainutlaatuisia yksilöitä. Varsinkin levyn alkupuolella kuultava mahtipontisuus, joka myöhemmin kääntyy melankolisemmaksi soundiksi, on aivan mahtavaa kuunneltavaa. Tällaisia biittejä ei työstä kukaan, missään. Vaikka biiteissä käytetäänkin samoja tuotantomenetelmiä joidenkin elementtien (kuten rumpujen) suhteen, niin erilaiset samplet sävyttävät upeasti "Touchén" äänimaailmaa. Taustojen kehittyminen, monipuolisuus, värikkyys... Päräyttävää.

Ankeahkosta äänestään huolimatta Hugen räppäystä jaksaa kuunnella uudestaan ja uudestaan. Jotain koukuttavaa tässä albumissa on, kun siihen aina tasaisin väliajoin tarttuu ja laittaa soimaan. Vierailijoista en mene sanomaan tällä kertaa juuri mitään, sillä Huge L on 21 raidan albumilla pääasia. Oli sanoitukset kaukaa haettuja tai ei, niin takuuvarmaa on, että Huge saa kuuntelijansa sekä nauramaan että ajattelemaan. Levyltä suosikkibiiseikseni ovat nousseet ainakin Touché, Tekotaidetta, Ristiriita, Oon nähnyt sekä Varmageddon.

Hyvä levylafka-debyytti. Vaikka järki yrittää laskea "Touchén" arvosanaa, haluaa hyvästä musiikista pitävä tunteeni antaa levylle:

4 / 5

LINKIT
Huge L:n kotisivut
Huge Myspacessa
Kuuntele remix kappaleesta Vaik ois
Hugen haastattelu vuodelta 2008
Hugen ja Moden haastattelu vuodelta 2007
Huge L - Huge Nro. 1 (arvostelu)
Huge L - Supermania (arvostelu)
Huge & Mode - Seministit (arvostelu)
Monsp Records
Tilaa "Touché" The Funkiestista

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yo, noi rummuthan tais olla itse asiassa ihan samat joka biisissä mut vaan eri tyyliin miksattuna tai chopattuna. Musta toi levy yhistää mielenkiintosesti periaatteessa Summa Summarumin vittuiluräpin (levyn eka puolisko) ja Supermanian kriittisemmät äänenpainot (loppuosa levystä). "Oon nähny" kuulostaa musta ihan törkeän ilmaisuvoimaiselta, johtuen just ehkä Hugen väsyneestä äänestä. Hyvä arvio!

Mikko kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta kommentista!

Toi sun näkökulma on nimittäin siisti, että "Touché" yhdistelisi miehen aiempien soolojen puolia. Itse asiassa erittäin osuva kommentti. Täytyypä kuunnella levy uudestaan tämän takia...

Anonyymi kirjoitti...

What Is better 35mm Tumble Scanner

Feel free to visit my webpage fowl