lauantai 25. lokakuuta 2008

Kalevi - Sanoja biiteilleKalevi - Sanoja biiteille
Omakustanne, 2008

Biisilista
01. Intro
02. Adrenaliini
03. Ohi
04. Huoleton
05. Unelma

Viime jouluna suomalaiset saivat joululahjan Kalevi-nimiseltä räppäriltä, kun mies julkaisi aaton kunniaksi netissä ensimmäisen EP:nsä "Lika". Nyt samainen artisti on palannut lähes vuoden kokeneempana ja uuden netti-EP:n, "Sanoja biiteille", kera. Tällä kertaa levyllä on myös oma hovituottajansa eikä biittejä ole näin ollen tarvinnut lainata edellisen julkaisun tapaan rapakon takaa. Taustoista vastaa tuottaja nimeltä Olpek.

Uudella EP:llä meininki ei ole läheskään niin kireä kuin mitä se oli Kalevin ns. debyytillä. Räppien kanssa ei stressata, vaan riimit heitetään ilmoille huolettomasti. Kappaleiden normaaleja kaavojakaan ei juuri kumarrella, sillä raidoilla saattaa olla hyvinkin pitkiä jaksoja pelkkää instrumentaalin fiilistelyä ja lisäksi biisien pituudet jäävät kovin lyhyiksi.

Edelliseen julkaisuun verrattuna Kalevin äänenkäyttö on parantunut huomattavasti, mutta katkonaiselle tyylilleen hän pysyy silti edelleen uskollisena. Katkonaisuudella tarkoitan sitä, että Kalevi saattaa pitää yhden versen aikana useita taukoja lainien jälkeen, mikä pidemmän päälle alkaa hieman ärsyttämään kuuntelijaa. Vaikka äänenkäyttö onkin parantunut, niin suurimmalla osalla biiseistä presenssi hipoo nollaa. Kalevin läsnäolo ei siis välity kuuntelijalle tarpeeksi voimakkaasti, mikä johtuu osittain katkonaisesta tyylistä.

Tyylin takia on vaikea saada tarttumapintaa nuoren miehen flowhun ja sitä kautta sanoituksiin, mikä tekee lyriikoista hyvin mitäänsanomattomia. Kappaleet kuten Adrenaliini ja Huoleton menevätkin riimiensä puolesta aika lailla ohi korvien, koska sanat eivät tee minkäänlaista vaikutusta.

Positiivisina puolina mainittakoon biisi Ohi, jolla esitetty nopeatempoinen taiturointi uppoaa todella hyvin. Tausta on teemaan sopivasti hektinen ja sen melodia tarttuva. Biisillä Kalevi tarinoi nopeasti ohi vilahtavasta elämästä, jonka aikana pitää yhteiskunnan painostamana suoriutua erilaisista koettelemuksista nopeasti ja käyttää aikansa maapallolla jollain tapaa hyödyllisesti. Varsinkin kappaleen ensimmäinen verse on timanttista flown ja näppärien sanoitusten parittelua!

EP:n mukana tulevaan bonusbiisiin (Koti) pystyy jollain tavalla samaistumaan, vaikka onkin pituudeltaan hirveän lyhyt. Tällä träkillä Kalevilla on myös sopivasti sitä peräänkuulutettua presenssiä. Kolmas EP:n keskitasoa paremmaksi biisiksi laskettava raita on Unelma, jolla kuvaillaan maanläheisesti unelmien naista. Kertosäkeenä käytetään voksusamplea jotenkin todella tönkösti, mikä vähän latistaa kappaleen tunnelmaa. Muuten Olpekin tuotantotyössä ei ole juuri valittamista. Ihan kivoja biittejä persoonallisella vivahteella. Sopii hyvin Kalevin kaltaiselle artistille, joka etsii persoonallisempia soundimaailmoja ja kokeilee vielä eri reittejä löytääkseen sen omimman tien.

"Sanoja biiteille" on lyhyesti sanottuna pakkaus, mikä lähinnä kertoo vain Kalevin kehityksestä ämseenä eikä tarjoa kuuntelijalleen sen suurempia musiikillisia nautintoja. Kolmesta vähän paremmasta biisistä ainoastaan Ohi on sellainen träkki, jonka vuoksi EP kannattaisi oikeasti ladata. Tulevaisuudessa Kalevilla tulee olemaan haasteita mm. sen suhteen, kuinka mies saa pidettyä kokopitkän biisin kasassa loppuun asti, kuinka kirjoittaa vaikkapa kolmen versen verran samasta aiheesta, kuinka kasata kokopitkä soolo ja miten löytää oma vahva tyyli.

Kalevin artistiura on vasta alkutekijöissään, vaikka Internet-julkaisuja onkin kertynyt taskuun jo kaksin kappalein. Siinä vaiheessa, kun herra saa virallisen debyyttisoolonsa kasaan, uskon, että kynä on jo paljon terävämpi ja Kalevissa piilevä potentiaali pääsee pinnalle. Silloin voidaan muistella nettijulkaisuja ja päivitellä, kuinka paljon mies on lyhyessä ajassa kehittynyt eteenpäin. Suomi tarvitsee laajasta tarjonnasta huolimatta persoonallisia räppäreitä ja Kalevissa on toivoa.

2 / 5

LINKIT
Kalevi Myspacessa
Kalevin edellisen EP:n arvostelu
Lataa "Sanoja biiteille" tästä

Ei kommentteja: