keskiviikko 6. elokuuta 2008

Redrum-187 -kokoelmaRedrum-187 -kokoelma
Omakustanne, 2008

Biisilista
01. Jodarok - Luodista päähän
02. OG Ikonen - Rikollinen Ikonen
03. LempiJoe - Yölasit
04. Julma-Henri & Syrjäytyneet - Julma-Henri
05. Laiska Leppone ft. Lasse K - Seteli verenpunainen
06. Pahat Viinit - Huslaa huslaa
07. Haittavaikutus - Syyntakeettomat
08. Roitown INK - Maksa velekasi
09. Stepa - Ympäri kaupunkii
10. Heikki Kuula - Nukkumatti korjaa
11. Tykopaatti - Säteilen
12. Notkea Rotta & Rohtori Laine - Idän astunta
13. Musta Perjantai - Läpi yön
14. Korpilaki - Sotakirves
15. Petos & Kuningas Pähkinä - Alibi-ainesta
16. Lommo & DJ Kridlokk - Pimeydes
17. Jontti, Shaka & Koivuniemen Herrat - Varkauksien kautta voittoon
BONUS TRACK
18. Muinaiset - Uhri on valmis

Jo reilut kaksi vuotta toiminut gangsta rap -sivusto Redrum-187 päätti ottaa askeleen eteenpäin ja kasata levyllisen verran sivujensa henkeen sopivaa suomalaista rap-musiikkia. Tuloksena syntyi heinäkuussa julkaistu omakustanne "Redrum-187 -kokoelma", jolla ääneen pääsevät niin isot nimet (Jodarok, Julma-Henri & Syrjäytyneet, Pahat Viinit, Stepa yms) kuin myös tuntemattomammatkin aktit (Laiska Leppone, Haittavaikutus, Musta Perjantai yms). Vaikka soundien ja läppien puolella pääosaa näytteleekin gangsta rap, kuullaan kokoelman biiseillä vivahteita myös funkista, rockista ja semisti myös grimestä/dubstepistä.

Alkuun on pakko todeta, että kyseessä on luultavasti rehellisin räppikokoelma, mitä Suomessa on tähän päivään mennessä kyhätty. Tummanpuhuvan levyn biisilistaa katsellessa voidaan todeta, että kappaleita valittaessa ei olla ajateltu yhtään sitä, mikä valtavirtaa VOISI kiinnostaa ja mikä olisi tarpeeksi uskottavaa päästäkseen levylle. Saman huomaa myös kokoelmaa varsinaisesti kuunnellessa, sillä jokaisella raidalla on konstailemattoman rehellinen meininki. Koska kaikkia tekijöitä yhdistää jokin, oli se sitten halu auttaa Redrum-187 -sivustoa tai gangsta rapin diggailu, kokoelma vaikuttaa myös yhtenäiseltä paketilta.

Kokoelman ehdoton huippu sijoittuu biisien 9-11 välille. Stepan Ympäri kaupunkii on upea fiilistelybiisi, jossa nuorukainen räppää erittäin hyvin etenevien sanoituksien voimin gangstaläppää Ilari Aution lungin biitin päälle. Tuttuun tyyliin hauskaa lyriikkaa, mutta tällä kertaa jotenkin paremmalla flowlla ja asenteella kuin kertaakaan Stepan biiseissä aiemmin. Tarinaträkin kruunaa (ilmeisesti) Ilarin taustalaulut. Hieman yllättäen kokoelmalta löytyvä Heikki Kuula jatkaa hyvää linjaa omilla synkistelyriimeillään biisillä Nukkumatti korjaa, johon Bleakk on väsännyt simppelin toimivan taustan.

Potin korjaa kuitenkin raita numero 11 eli tamperelaisen Tykopaatin Säteilen. Aivan älyttömän kova biitti ja kertsi! Kelatkaa kuinka ristiriitaista on kuunnella lähes hymyilevältä kuulostavaa Tykoa samalla, kun mies räppää: "en oo kuullu ennen susta, tulin henkes ottaan... T-A-P-P-A-J-A". Vielä kun tajuaisi, että mitä biisiä äijä oikein mukailee. Tyyli natsaa joka tapauksessa uniikkiin taustaan täydellisesti ja Säteilen lukeutuu myös tämän vuoden ehdottomasti parhaiden biisien joukkoon.

Muista huippukohdista mainittakoon Lommon ja DJ Kridlokkin taitavasti kasaria Memphis-gangstailuun yhdistävä Pimeydes, jonka kuuntelemiseen ei yksinkertaisesti kyllästy. LempiJoen Sunglasses at Night -henkinen Yölasit iskee, samoin kuin Pahojen Viinien hieman kokeilevampi Huslaa huslaa. Kansanperinne on gangstaa vuonna 2008. Petoksen verse hänen ja Kuningas Pähkinän kappaleessa Alibi-ainesta on hyvä, kuten saman miehen väsäämä biitti kyseiseen teokseen. Kuningas Pähkinä sen sijaan ei vakuuta.

Jodarokilla on levyn kenties parhaimmat sanoitukset kokoelman avaavalla Luodista päähän -raidalla ja taustakin toimii, mutta ns. radioteatteri on kiusallista kuunneltavaa. OG Ikonen loistaa tekniikkansa kanssa Rikollisella Ikosella, vaikka kappale jostain syystä meneekin enemmän taustamusana. Panama Rayon flow ja ääni on erittäin mukavaa kuunneltavaa Haittavaikutuksen biisillä, joka muilta osin joutuu skipattavien kappaleiden joukkoon. Panama Rayon tyyli muistuttaa paljon Julma-Henriä, mutta kumpi tässä kaksikossa on ottanut vaikutteita kummalta, on eri asia.

Musta Perjantai, Korpilaki ja Muinaiset ovat mukavia yllätyksiä, joiden biisit eivät ole mitään maailmaamullistavia kovuuksia, mutta huomattavasti parempia mitä ennakkoon odotin. Kruisailua ja horroria, melkoinen skaala. Ai niin, pakko vielä mainita positiivisessa mielessä Jontin läpät Varkauksien kautta voittoon -biisiltä, jolla mies räppää mm. edesmenneestä Monsusta.

Kokoelmalta ei oikeastaan löydy mitään suurempia pettymyksiä, mutta Notkean Rotan ja Rohtori Laineen Idän astuntaa en kestä kuunnella kauaa ennen skippaamista. Roitown INKin, sekä Laiska Lepposen ja Lasse K:n biisit ovat yksinkertaisesti mitäänsanomattomia, plus Stagnationin taustassa ärsyttää ihan saatanasti överikovalle laitetut "vingutukset" kertsissä. Julma-Henrin ja Syrjäytyneiden biisi ei ole varsinaisesti huono, mutta soitettu puhki ennen kokoelman ilmestymistä kämäisen radioripin takia.

Summa summarum: "Redrum-187 -kokoelma" tarjoaa tyylikkään tummanpuhuvan kokonaisuuden ostajalleen aina kansista levyn sisältöön asti. Kuten kaikilla kokoelmilla, myös tällä on ne heikommat biisit, mutta myös joitain aivan käsittämättömän kovia tapauksia, kuten jo edellä hehkutetut Tykopaatti, Stepa, Lommo & DJ Kridlokk sekä Pahat Viinit. Vertailussa tänä vuonna ilmestyneeseen toiseen kokoelmaan, "Syvällä Pelissä -kokoelma vol. 1:seen", Redrum-187 vie helposti voiton. Ihan jo sen takia, että sen kokoamisessa on käytetty järkeä.

3½/5

Oho!
Levyllä räpätään myös saameksi.

LINKIT
Redrum-187.com
Redrum-187 -kokoelma Myspacessa
Tilaa "Redrum-187 -kokoelma" The Funkiestista

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä arvio Mikko, pystyn keksii ns. oikeiden lehtien levyarvostelijoita, jotka jäbä pysty korvaamaan kevyesti. Ei mainita nimiä.

Keep on keepin on.

Roky Baljoda

Mikko kirjoitti...

Isot kiitokset kommentista!

-Mikko