lauantai 9. elokuuta 2008

Porvari Veljet & Köyhä Seppo - Nätti-EPPorvari Veljet & Köyhä Seppo - Nätti-EP
Omakustanne, 2008

Biisilista
01. Hyvä, paha ja ruma
02. Mikään ei oo ilmasta
03. Mut vai noi
04. Vapaapäivä
05. Kesäkalja
06. Elämää ilman paineita
07. Älä pitele kii
08. Uskallanko enää

"Nätti-EP" on kesäkuussa ilmestynyt esikoisjulkaisu kolmelta orivesiläiseltä artistilta. Porvari Veljet & Köyhä Seppo -kokoonpano on ollut kasassa vasta keväästä lähtien, kun samalla studiolla levyttäneet VeliKalevi, Henkkasaari ja Seppo päättivät kokeilla millaista musiikkia syntyisi yhteistyön tuloksena. Jotta homma olisi vähän sekavampaa, niin kolmikko kuuluu vielä Kotiviinikellari -nimiseen kollektiiviin, jossa heidän lisäkseen pyörivät räppäri Hoivis sekä tuottaja Inkki.

Levylle on saatu tuottajiksi kokoonpanon oma biittinikkari Henkkasaari sekä Jon (taustoja Opaalille & Jujulle) ja savonlinnalainen Vapaus. Se, mikä EP:tä kuunnellessa iskeekin ensimmäisenä päin kasvoja, on tuotannon tasokkuus. Henkkasaari osaa vääntää erittäin tuoreita, konemaisuutensa takia ajan hermolla rullaavia klubitaustoja. Taustat biiseissä kuten Mikään ei oo ilmasta, Vapaapäivä ja Älä pitele kii pistää nyökyttelemään ankarasti. Myös Vapauden väsäämä Kesäkalja-biitti on älyttömän kova - jopa niin kova, että se hukuttaa biisin räpit täysin alleen.

Tämän jälkeen huomio kiinnittyy siihen, että nuoret jätkät ovat käyttäneet levyllä isosti autotunea kertosäkeisiin ja erilaisiin väliosiin. Erikoista tässä vaan on se, että autotune tampereen murteella esitettynä kuulostaa vähintäänkin mielenkiintoiselta ja loppupeleissä koko äänenmuunninta käytetään biiseillä hieman liikaa. Silti täytyy antaa propsit rohkeudesta, kovin monella tuntemattomalla artistilla on tuskin pokkaa käyttää klubibängereitä ja autotunea esikoisjulkaisullaan.

Mistä levyllä sitten riimitellään? Niistä perinteisistä asioista, mistä parikymppiset miehenalut nyt yleensäkin. Räpätään naisista, kaljasta, kasvamisesta, vastuusta, työnteosta, irroittelemisesta sekä rahasta. Levyn kuitenkin avaa aika omituinen Hyvä, paha ja ruma -raita, jolla kolmikko ottaa kukin itselleen edellä mainitut (hyvä, paha, ruma) roolit ja räppää olemuksestaan. Mielenkiintoinen idea, mutta ei toimi tällä kertaa yhtään.

Muutenkin levyn alkupuolella sanoitukset menevät vähän toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Mikään ei oo ilmasta -biisillä yritetään esimerkiksi välillä leikkiä liian ovelia tai hienostuneita riimien kanssa, kun yksi ämseistä vetää turhanpäiväisiä yhtymäkohtia Leevi & The Leavingsiin sekä Rauli Baddingiin. Seuraavalla raidalla Mut vai noi koko konkkaronkka kuulostaa enemmän tai vähemmän Majakalta, tarinoidessaan naisen huomion voittamisesta.

Loppua kohden meininki kuitenkin paranee. Elämää ilman paineita on jo sanoituksiltaan hieman parempaa kamaa, mutta biitti ja autotunen liikakäyttö eivät ole kappaleelle eduksi. Älä pitele kii on erittäin tarttuva klubibiisi, ehkä jopa levyn parasta antia. "Nätti-EP:n" päättävä Uskallanko enää taas miellyttää siksi, että siinä ensimmäistä kertaa levyn aikana todella pohditaan biisin aihetta (kasvamista sekä valintoja) ja sanoitukset antavat toivoa paremmasta tulevaisuudesta kolmikolle myös kirjoituspuolella.

Esikoisjulkaisuksi "Nätti-EP" on vakuuttava teos ja ennen kaikkea hyvä alku, josta on hyvä lähteä rakentamaan tulevaisuutta uusille projekteille. Porvari Veljet & Köyhä Seppo eivät ole pelänneet tehdä kokeiluja debyytillään, mistä täytyy antaa vielä kerran kiitosta. Tuotantopuoli on hyvin hallussa ja tekniikat kolmikolla on suhteellisen perustasoa. Uusia aiheita, harjoitusta riimien kirjoittamisessa ja enemmän asennetta sylkemiseen, niin näistä Oriveden ihmeistä voidaan kuulla jatkossakin.

2½ / 5

LINKIT
Kolmikko Myspacessa

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset arvostelusta,ehkäpä ainot ihminen jolta on tullu kattavaa kommenttia.

-Seppo

Mikko kirjoitti...

Eipä mitään!

-Mikko