lauantai 9. elokuuta 2008

Loost Koos - Ei väistetä jos ei tunnetaLoost Koos - Ei väistetä jos ei tunneta
Monsp Records, 2008

Biisilista
01. Muusshia
02. Taivas kattona
03. Kotibileet
04. Valmis maailma ft. Jodarok
05. Näin me tunnelmoidaan
06. Pakkasta (kräkkräk) ft. HZÄ
07. Syntymäpäivät ft. Stepa & Aksim
08. Ei kantsi käydä mitään leijuu
09. Ikävästi moottorin tiellä
10. Kukkia kotiin ft. Super-Janne
11. Helsinkii
12. Tartun tavaraa
13. Kotkan päälle ft. Edu Kehäfaija

Loost Koos on palannut ja vahvistunut viime albumiin nähden yhdellä uudella jäsenellä, Väiskillä. Osaksi tämän takia uusi "Ei väistetä jos ei tunneta" albumi onkin piristynyt soundimaailmaltaan edeltäjäänsä nähden, kun Väiski on yhdessä Dj Arsin kanssa pähkäillyt taustoja kuntoon. Yksi allekirjoittanutta edellisen Loost Koos -levyn kohdalla vaivannut asia hiertää edelleen: MC Särren ääni. Miehen armottoman tylsältä kuulostava värisevä ääni ja outo, koko ajan pysähtelevä flow eivät ole herkkua meikäläisen korville.

Varsinkin pitkäsoiton alkupuoli menee taas tähän ärsyttävään, mutta kieltämättä massasta poikkeavaan mörinään totutellessa. Kaksi ensimmäistä träkkiä ovat tuskastuttavan pitkiä: Muussia -biisillä lentää kohtalaisen hyvää iskulinjaa, mutta biitti ei kolahda. Taivas kattona on yhtä tylsä ja sanoituksiltaan harvinaisen sekava kappale elämästä sekä kuolemasta. Kun edes läpät eivät kiehdo millään tasolla, niin Loost Koos on huonoimmillaan järkyttävän tuskaista kuunneltavaa. En pääse vieläkään siitä eroon, kuinka ahdistavalta krapulaiselta vaikuttava Särre kuulostaa.

Onneksi koko loppulevy onkin tasaisen laadukasta jälkeä. Päräyttävät biitit, tipauttavat läpät ja hyvät vierailijat vuorottelevat läpi pitkäsoiton. Hauska Kotibileet kertoo nimensä mukaisesti kotibileiden meiningistä kahdesta eri näkökulmasta: teinin ja tästä kymmenen vuotta myöhemmin itsevarmemman opiskelija-räppärin perspektiivistä. Ajaton tausta, johon Särre fiilistelee hyviä keloja. Jodarokin feattaamalla biisillä taas isketään piilovittuilevaan sävyyn herjaa siitä, kuinka ihmiset päivittäisten arkirutiinienkin aikana ajautuvat tekemään jos jonkinnäköistä haurautta ympäristöä kohtaan. Erittäin osuvaa tekstiä ja Loost Koosin debyyttilevyn tavoin ämseiden vuorottelu toimii mutkattomasti.

Levyn keskivaiheilla tunnelmoidaan upeaan taustaan, jota leimaa ensin hienosti käytetty voksusample ja joka kesken biisin vaihtuu Pojast miehex -tyylisesti vähän raffimpaan hifistelyyn. Pakkasta (kräkkräk) on yksi vuoden kovimmista party anthemeista - ainakin biitti kuuluu tämän vuoden ehdottomaan eliittiin! Järjetön bängeri, jolla HZÄ intoutuu heittämään kylmänviileiden räppien lisäksi smoothia lauleskelua peliin. Ja hyvä meininki jatkuu edelleen, kun päästään Syntymäpäiville. Aksimilta ja Särreltä kyseiseen biisiin ihan ok verset ja tausta miellyttää, mutta eniten ilahduttaa Stepan tuliset lainit. Vittu mitä läppää taas kerran. Ja lopussa ilmoille kajahtava Timpe-läppä tulee niin puskista, ettei sille voi olla repeämättä.


LOOST KOOS - TAIVAS KATTONA

Pakko mennä vielä raita raidalta läpi. Kahdeksannessa raidassa Särre tylyttää minimalistisen biitin päälle lippatukkaräppäreitä. Payperworkinakin tunnettu riimittelijä todella palauttaa fronttaajat maanpinnalle kahdella versellään. Ikävästi moottorin tiellä on yksi levyn suosikkejani, sillä sen tunnelma on jotenkin siisti. Tarttuva kertosäe, kulutusta kestävä tausta ja ilmeisesti keikkailuun ja musiikin tekoon yleensä liittyvää tarinointia. Kukkia kotiin on jokaiselle rakastuneelle ja ihastuneelle varmasti kolahtava hempeily, jolla Super-Janne ylittää jälleen kerran itsensä.

Vaikken asukaan pääkaupungissa, on myös Helsinkii ihan mukiinmenevä edustusraita. Tartun tavaraa sisältää levyn toisen kovan bängeribiitin, jota lyhyen raidan aikana fiilistelläänkin instruna lähes puolet ajasta. Versen mittaisessa kappaleessa samoillaan klubilla Virossa ja varoitellaan petollisista muijista. Levyn päättää groovaava Kotkan päälle, jolla vierailee Kehäfaija.

Kunhan selviää niistä kahdesta ensimmäisestä biisistä, alkaa platta maistua jo huomattavasti paremmin kuuntelijalle. "Ei väistetä jos ei tunneta" on jopa aika iso skarppaus viime vuonna ilmestyneeseen "Perunaan & timanttiin" verrattuna: taustat ovat värikkäämpiä ja kokeilevampia + läppää lentää mielenkiintoisemmista aiheista. Väiski ja Arsi ovat tehneet loistavaa työtä soundipuolella, kun Särre puolestaan on yksi maan hauskimmista räppäreistä.

4 / 5

LINKIT
Loost Koosin profiili Myspacessa
Monsp Records
Loost Koosin haastattelu syvallapelissa.comissa vuodelta 2007
Loost Koosin "Peruna & timantti" syvallapelissa.comin arviossa
Tilaa "Ei väistetä jos ei tunneta" The Funkiestista

Ei kommentteja: