sunnuntai 24. elokuuta 2008

Huge L - Huge Nro. 1Huge L - Huge Nro. 1
Omakustanne, 2008

Biisilista
01. Lähetys
02. Jumitus
03. 1Sanal
04. Haluaisin
05. Sytämellä
06. Perusmami
07. Rakkautenlaiva
08. Kannel (mukana Mode)
09. Urheilu
10. Hou-sut
11. Selitys
12. Leikkikalugangsteri (mukana Mode)
13. Ropleema
14. Ruma
15. Levykaupassa
16. Bonari
17. Haastattelu

Kun Huge L julkaisi keväällä 2008 ns. virallisen levy-yhtiödebyyttinsä "Touché" Monsp Recordsin kautta, tuntui julkaisuprosessi menneen vähän liian viralliseksi. Laadukkaat kannet, laaja levikki ja biiseillä hillitty linja. Hugen uusin tuotos, kolme kuukautta (!!) "Touchén" jälkeen ilmestynyt "Huge Nro. 1" palaa kuitenkin takaisin sydäntälämmittävälle omakustanne-linjalle. Hommahan menee niin, että Huge ilmoittaa tehneensä levyn, joka ilmestyy kohta ainoastaan The Funkiestista ostettavaksi. Eräänä elokuisena päivänä sama jätkä tulee aivan puskista nettifoorumeille toteamaan albumin nyt ilmestyneen. Ei muuta kuin äkkiä hankkimaan omansa, vain jotta pääsisi kuuntelemaan mustavalkoisiin ghettokansiin sekä "streettape"-koteloon puettua 45 minuutin irroittelua.

"Huge Nro. 1" on eräänlainen kunnianosoitus Uuno Turhapuroa kohtaan. Hahmoa, jonka Vesku Loiri toi persoonallisella näyttelijätyöllään tutuksi kaikille suomalaisille. Koko julkaisun biitit ovat nimittäin kasattu pääosin sampleista, jotka taas on napsittu Turhapuro-elokuvien soundtrack-levyltä. Lisäksi skitit on otettu suoraan elokuvista levyn tunnelmaa ja kokonaisuutta vahvistamaan. Idean omakustanteeseen Huge kertoo saaneensa Sue-lehden haastattelun aikana, kun haastattelija uteli mitä Huge L meinaa tehdä lafka-esikoisensa jälkeen. Vastausta kelatessaan vantaalaiselle tuli mieleen tehdä teemalevy "Uuno on numero 1:stä" vanhaan tyyliin.

Pakko ihailla Hugen ideoita ja persoonallisia lähestymistapoja rap-musiikkiin. Ja rohkeutta, millä mies on tätäkin projektia lähtenyt tekemään. Samalla "Nro 1" jättää kuitenkin aika sanattomaksi sekavalla sisällöllään. Rankkaa piilovittuilua, repeilyttäviä yksittäisiä laineja, douppeja biittejä ja yhdellä sanalla nimettyjä kappaleita riittää tuttuun tyyliin PALJON, mutta tällä kertaa tuntuu jo siltä, että alkaa saamaan liikaa samaa annosta. Levyllä ei esiinny juurikaan kierrätettyjä läppiä aiemmilta platoilta, mikä on suoranainen ihme Hugen diskografiaa selatessa, mutta se on se yleinen meininki ja muutamat "hohhoijaa"-biisit mitkä alkavat puuduttaa.

Yhden sanan ympärille perustuva Perusmami on toki ihan hauska, mutta erittäin tylsistyttävä. Selitys kuulostaa siltä, kuin se olisi luettu suoraan paperista yhdeltä seisomalta, mikä ei valitettavasti tee vaikutusta. Jumitus on yksi heikoimpia Hugen biisejä vähään aikaan eikä kaikki skititkään tunnu niin sopivilta, mitä ne voisivat olla. Poikkeuksina tosin täytyy mainita Sytämellä ja Kummelia loistavasti samplaava Rakkautenlaiva.

Pakko se on kuitenkin taas koko kiekon pyöräytettyään myöntää: "Nro 1:ltäkin" löytyy enemmän niitä positiivisia kuin negatiivisia asioita. 1Sanal on jopa pelottavan kova fronttausbiisi, missä jokaisella lainilla tunnutaan murhaavan joku ihmistyyppi. Leikkikalugangsteri on yhtä lailla hauska ja oivallisesti väännetty gangsta-flipautus, kun Ruma naurattaa läpillään vielä usean toistokerrankin jälkeen. Urheilussa on loistava biitti ja Bonari on eräänlainen siisti Turhapuro-remix Touché-albumin nimikkobiisistä. Ilahduttavaa on myös ILS:n (Infernaalinen Lyriikka Säätiö) toisen jäsenen, Moden vierailu kahdella kappaleella multiriimiensä kanssa. Siis muutenkin kuin vain samplattuna.

Ja pakko hehkuttaa vielä tuota 1Sanal -träkkiä. Helvetillinen määrä namedropautusta, joista osa vielä aika riskejä (monet varttuneemmat tuskin hyväksyisivät Aki Sirkesalo -läppää, onhan Suomen omasta julkkiksesta muodostunut joillekin ihmisille muita uhreja "pyhempi" menehtyminen). Hugelta intohimoista räppäämistä ja biittikin on uhkaavuudessaan niin hyvä, että se saa miettimään onko tämäkin tausta todella rakennettu Uuno-sampleista? Kyllä se on.

Huge L:n faneille pakollinen ostos, mutta ei hifistelijöille, jotka eivät siedä vasemmalla kädellä tehtyjä levykansia sekä rosoista räppäämistä.

3 / 5

LINKIT
Huge Myspacessa
Huge L:n haastattelu vuodelta 2008
Huge L - Se menee näin (mp3)
Huge L:n "Supermania" syvallapelissa.comin arvioitavana
Hugen ja Moden "Seministit" syvallapelissa.comin arvioitavana
Hugen ja Moden haastattelu vuodelta 2007
Huge - PA Kassanova (mp3)
Hugen videoita Youtubessa
Tilaa "Huge Nro. 1" The Funkiestista

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

erittäin hyvä arvostelu jälleen. mut hei, eksä oo arvostellu touchée? vai oonko vaan sokee :D btw. kannattaa kuunnella hugen haastattelu kultabassokerhosta jos et oo kuullu. pirun kova!

Mikko kirjoitti...

Kiitos taas!

Oon yrittänyt arvostella "Touchén" kolmen kuukauden ajan, mutta jos ollaan rehellisiä, niin mä en osaa sanoa siitä mitään. Se on niin tyhjentävä teos, että en yksinkertasesti osaa kirjottaa siitä mitään, hahah.

Sen takia kelasinkin, että vois antaa platasta massit Hugelle. Ehdottomasti hyvä levy kuitenkin kyseessä, ehkä Hugen paras.

KBK-haastis oli huippu!

Anonyymi kirjoitti...

Prepare yourself That only has a Spare Dlp, Lcd Projector And / or Projector Table lamp Or Two Similar to the Bp96 00837a

Also visit my weblog: Www.Clfinal2013.com

Anonyymi kirjoitti...

Samsung Ln46a650 46-inch 1080p 120hz Lcd Television

My site cream