lauantai 9. elokuuta 2008

Cheek - Kuka sä ootCheek - Kuka sä oot
Alarm Entertainment, 2008

Biisilista
01. Etsintäkuulutettu
02. Liekeissä
03. Kanssa tai ilman ft. Illi
04. Housut roikkuu pt. 2 ft. SP & Elastinen
05. Koukussa ft. Jimi Pääkallo
06. Side ft. Näkökulma
07. Etsi joku toinen ft. Johanna Försti
08. Kurkipotku ft. Herrasmiesliiga
09. Ukonilmalla ft. Kristiina Wheeler
10. Eksä tiedä kuka mä luulen olevani
11. Samaa rataa ft. Sami Saari
12. Kulje mun kanssa
13. Housut roikkuu pt. 2 (remix) ft. MGI, Joniveli, Jaise, Pyhimys, Leijonamieli, Markiisi, Steen1, Brädi & Iso H

Cheekin uraa on varsinkin kuluneen vuoden menestyksen takia sävyttäneet lukuisat syytökset flirttailusta mainstreamin kanssa. Sinkkujen perusteella miehen musiikki on alan pienissä ja ahdasmielisissä piireissä kategorisoitu enemmän popiksi kuin räpiksi, samalla kun mies on hankkinut päivittäin uusia kuuntelijoita rap-musiikin pariin. On totta, että Cheekin musiikki ei ole mitään ysäri-boom bapia vaan aikaansa seuraavaa - paikoitellen konemusiikkiin nojaavaa - 2000-luvun räppiä. Kummallista kyllä, tästä kaikesta huolimatta lahtelaisen uusin ja järjestyksessään neljäs sooloalbumi "Kuka sä oot" on yksi vuoden räpeimmältä kuulostavista suomijulkaisuista.

Rähinä Recordsin alamerkin Alarm Entertainmentin kautta julkaistu levy on tasainen kokonaisuus, jolle on hankittu mukaan kattava ja värikäs vierailijalista. Platalla kuullaan legendaarista Sami Saarta, enemmänkin rock-kukkona tunnettua Jimi Pääkalloa, arvostettuja soulimman osaston hallitsijoita Johanna Förstistä Kristiina Wheeleriin sekä armoton kasa räppäreitä Lahdesta, Helsingistä, Tampereelta, Porvoosta sekä Jyväskylästä. Vierailijoiden suuri lukumäärä on levylle hyväksi, sillä Cheekin raspikurkkuinen tyyli ei missään nimessä kantaisi yksin kokonaista albumia. Cheek osaa pitää kokonaisen biisin kasassa hyvin yksinkin ja laulaa vaikka kertsitkin itse, mutta meininki kääntyisi aivan varmasti tylsäksi tällä tekniikalla.

Tamperelaisen SP:n kappaleesta tehty jatko-osa Housut roikkuu pt. 2 ja sen remix tarjoavat levyn hienoimmat hetket. SP ja varsinkin Elastinen vetävät kenties parhaimmat värssynsä hetkeen, Leijonamielen featti on aivan järjettömän hienoa kuultavaa hiljaiselon jälkeen ja kaikki muutkin remixillä sylkevät nostattavat suorituksillaan kylmiä väreitä räppidiggarille. Myös Side, jolla Näkökulman Ola vetää suvereenit 12 lainia, kuuluu levyn parhaimmistoon. Kaveripiirin tuesta ja luottamuksesta kertova raita rullaa eteenpäin koko kestonsa ajan ihailtavalla temmolla.


CHEEK - LIEKEISSÄ

Etsintäkuulutettu on hyvä introbiisi, missä jatketaan Cheekin edelliseltä "Kasvukipuja" -albumilta tuttua henkilökohtaista linjaa. Liekeissä on edelleen, satoja kertoja radiokanavien tehosoiton takia kuultuna energisen hyvä nostatusbiisi ja Kanssa tai ilman puolestaan yllättävänkin osuva sekä hauska biisi naisista, tietysti Illin hienojen lauluosuuksien säestämänä. Koukussa ja Ukonilmalla iskevät myös, molemmissa on hyvä aihe, sanoitukset sekä kertosäkeet, joista pisteet vierailijoille. Erityisesti Kristiina Wheeler vaihteeksi suomen kielellä, huh huh!

Levyllä tulee pieniä töksähtäviä kohtia vastaan silloin, kun sanoituksissa kuulee tarkoituksella heitettyjä nuorille kuuntelijoille suunnattuja läppiä. Ja ne on väistämättä huonoja. Viime levyllä oli viittaus Cola-Olliin, tällä kertaa löytyy yhtymäkohta esimerkiksi Salattujen elämien Ismoon. Cheekin oman ryhmän eli Herrasmiesliigan biisillä Kurkipotku löytyy paljon hyviä läppiä, mutta jokaisen mc:n verseen tuntuu sisältyneen myös yksi suorastaan heikko kohta. Hetken pudistelen päätäni, kun Brädi rimmailee vuorikiipeilijästä ja lipunnostosta, mutta tilanne korjaantuu kun vanha "parta" heittää versensä loppuun hyvää multiriimi-tykitystä - tietysti mielettömällä asenteella.

Vielä pari sanaa. Samaa rataa on sinänsä hieno kappale: sen sanoma on hyvä varsinkin nuorempia kuuntelijoita ajatellen ja tarinamuotoon puetut riimitkin olisi muuten hyviä, mutta kun ne on laitettu kliseisen ja jopa lapsellisen kuuloisesti "Roopen" elämästä kertoviksi. Samassa kappaleessa Sami Saari näyttää miksi on niin arvostettu laulaja. Kertosäkeen sanoitus on upea. Levyllä on vain yksi huono raita: kunnon kusipää anthem / keikkabiisi Eksä tiedä kuka mä luulen olevani. Ihan hirveä meininki, vaikka sen tarkoituksena onkin ehkä ärsyttää itsevarmoilla läpillään tällaisia peruskuuntelijoita.

Tuotantopuolella MGI ei ole jämähtänyt vieläkään paikoilleen. Mies on tuottanut erittäin kovia biisejä levylle ja panostanut projektiin enemmän kuin ehkä muihin suomijuttuihinsa. MGIn takana tamperelainen tuotantokaksikko Millionaire Men on tehnyt hyvää jälkeä ja suurelle yleisölle esitellään nyt myös yksi pinnan alla lujaa vääntänyt tuottaja, OP Beats. Levyllä on myös extramaustona paljon "oikeita" soittimia ja soittajia, mikä luo monille kappaleille autenttisempaa tunnelmaa liian muovisuuden sijaan.

"Kuka sä oot" on Cheekin pitkän uran tasapainoisin levy ja onnistuu pitämään musiikin räppinä siitä huolimatta, että tämän päivän soundivirtaukset vaihtelee aivan muualle kuin perinteisessä hiphopissa ollaan totuttu. Cheek on kehittynyt sanoittajana, flowaajana ja ennen kaikkea biisien tekijänä. Eksä tiedä kuka mä luulen olevani -raitaa lukuunottamatta kaikki biisit pysyvät hyvin koossa ja niissä on tarpeeksi eloisuutta sekä tarttumapintaa. Samalla kun levy onnistuu kuulostamaan räpiltä, siltä voisi lohkaista useammankin singlen radioon. "Kuka sä oot" onnistuu siis myös tasapainoilemaan mainstreamin ja puristisemman räpin välimaastossa, minkä vuoksi tämän levyn myötä tuskin vanhatkaan fanit katoavat.

Kuka sä oot?

4 / 5

Oho!
Levyn kansitekstejä plärätessä huomaa, että isoja nimiä ei vieraile ainoastaan mikissä. Taustojen kanssa ovat nimittäin auttaneet muun muassa bassoa soittanut Esa Mäkynen, pianon kanssa leikitelleet Lenni-Kalle Taipale ja Jukka Keränen sekä kitaraa laulujensa lisäksi soittanut Sami Saari. Sofia Zida puolestaan laulaa taustalauluja yhdelle biisille, kun MGIn yhdysvaltalainen tuottajakaveri Good Will on auttanut Side-biisin tekemisessä.

LINKIT
Cheekin kotisivut
Cheek Myspacessa
Cheekin blogi
Alarm Entertainment
Rähinä Records
Cheekin haastattelu syvallapelissa.comissa vuodelta 2007
Elastinen, Cheek & Lord Est - Syvällä Pelissä (mp3)
Majakka, Brädi & Cheek - Deluxe Anthem (mp3)
Cheek - Hip Hop Is Dead (freestyle) (mp3)
Herrasmiesliigan haastattelu syvallapelissa.comissa vuodelta 2006
Tilaa "Kuka sä oot" The Funkiestista

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämän arvostelun lukemisen jälkeen kuuntelin vähän levyä ja täytyy kyllä myöntää, että sulla saattais olla parempi tulevaisuus koomikkona

"Kummallista kyllä, tästä kaikesta huolimatta lahtelaisen uusin ja järjestyksessään neljäs sooloalbumi "Kuka sä oot" on yksi vuoden räpeimmältä kuulostavista suomijulkaisuista."

Vaikuttaneeko "periaatteessa" kuuluminen syvällä pelissä -sivustoon jotenkin arvosteluun?

Mikko kirjoitti...

Kiitos kommentista!

Ensinnäkin hienoa, että löysit Cheekistä tehdyn levyarvostelun vielä yli vuoden myöhemmin kuin se on alunperin julkaistu.

Toiseksi vastaus kysymykseesi: ei vaikuta. Miksi vaikuttaisi?

Muistellaanpa hetki tuon arvostelun kirjoittamishetkeen mennessä julkaistuja suomirap-levyjä vuonna 2008. Pyhimyksen "Tulva" ja Joniveljen "Hallittu kaaos" eivät kumpikaan kuulosta perinteiseltä räpiltä. Tämä ei edes ole makukysymys, vaan kiistaton fakta. Asan "Loppuasukas" erosi myös slaavilaisella soundillaan ja runomaisella ulosannillaan perusräpistä merkittävästi.

Aztran levy "Outoja päiviä"... Aika paljon sotkettu konemusiikkia taustoihin. Eikä Laineen Kasperin omintakeinen tyylikään ole mulle sitä, miltä rap oletusarvoisesti kuulostaa, vaikka "Saatana saapuu Sörnäisiin" oikein hieno levy onkin.

Cheekiä kohtaan heitettyihin syytöksiin purkkapopista jne. nähden "Kuka sä oot" kuulostaa todella yllättävän räpiltä levyltä alusta loppuun. Siltä löytyy uhmakasta asennetta ja lyriikat, joilla ei lähdetä nöyristelemään. Siltä löytyy hyviä räpistä kertovia tai sitä sivuavia biisejä kuten "Housut roikkuu", "Side", "Kurkipotku" tai vaikkapa jo nopeatempoinen introraita "Etsintäkuulutettu".

Taustoissa on vaikutteita muiden genrejen musiikista, mutta biiteillä ei esimerkiksi samplata tai mukailla mitään tunnettuja electro-/dance-hittejä kuten monet muut räppärit tekevät. Levyllä ei käytetä autotunea. Cheekin flow on kehittynyt viime levyistä ja kuulostaa mun korvaan hyvältä.

Featit on hyviä ja sinkkubiisi Liekeissäkin on omasta mielestäni erinomainen räppisingle. Silläkin kunnioitetaan hienosti perinteitä samplaamalla kertsiin SuperSankarin ja Idän Ihmeen biisiä. Viimeisenä raitana on vielä hyvä possebiisi. Cheekin levy ei ole mitään ysäriräppiä, vaan tosiaan 2000-luvulle päivitettyä soundia ja tyyliä.

Cheekin levy ei ole parempi kuin vaikkapa Pyhimyksen ja Joniveljen soolot. Jos osaa kuitenkin suhtautua musiikkiin avarakatseiseksi ja tajuaa, että levy on tehty valtavirralle toisin kuin edellä mainitut teokset, albumi on yllättävän kova nimenomaan räppilevynä.

Kaikilla saa olla mielipiteensä, mutta nyt olisikin mielenkiintoista kuulla sun perustelusi siihen, mitkä levyt ovat omasta mielestäsi räpimpiä viime vuodelta (elokuuhun mennessä julkaistut) kuin "Kuka sä oot" tai mikä Cheekissä mättää?

Pus pus.