perjantai 8. elokuuta 2008

Aste - ADHDAste - ADHD
Löyly-Viihde, 2008

Biisilista
01. Yhteen suuntaan
02. AD/HD
03. 45910
04. Hyvii haltioit
05. Mitä sul on siel ft. Henrytsaari
06. Mitä sä tääl ft. Brädi
07. Elossa
08. Odota aamuun
09. Mä näin unen
10. Poissa ikkunoista ft. Mängi & Markiisi
11. Kaislikossa suhisee (kuuntele)
12. Ruohonjuuritasolta
13. Laului ja arpii ft. Efu

Kun Löyly-Viihteen uusin kiinnitys Aste julkaisi keväällä singlen "ADHD" -debyyttialbuminsa nimikkobiisistä, oli vastaanotto eräällä nettifoorumilla jotenkin huvittava. Kunnon klubibiitillä varustettu träkki ei miellyttänyt "vanhoja faneja" alkuunkaan ja Astetta kritisoitiin siitä, että mies oli lähtenyt tekemään aiemman tuotantonsa vastaisesti jotain bilebiisejä. Kun Asten eli entisen Asteriksin historiaa tutkailee, niin mieheltä ei kuitenkaan löydy kovinkaan montaa julkaistua soolobiisiä menneisyydestään. Kaikki tämä kertoo siitä, että Astelle asetetaan välittömästi ennakkoarvo, jonka mukaan Voikkaalta ponnistavan artistin odotetaan riimittelevän niistä elämän varjopuolista.

Raa'empia lyriikoita odottavat fanit voivat olla huoleti, sillä Asten ensi keskiviikkona julkaistavalta esikoiselta löytyy yllin kyllin niitä raffeja läppiä aina parisuhdeväkivallasta katutappeluihin asti. Yllättävää "ADHD":lla on kuitenkin se, että levyltä löytyy paljon myös toivoa herättäviä kohtia kuten koko Odota aamuun. Useammalla biisillä välitetään hyvää sanomaa eteenpäin tai löydetään karusta lähiöarjesta jotain positiivista. Suhisevan ässän ja kovan asenteen takaa löytyy yllättäen siis myös kirjoittaja, joka osaa kertoa ympärillään näkemistään asioista luonnollisesti ja joka ei koko levyn aikana yritä esittää mitään muuta kuin itseään. Aste on heittänyt kaikki mahdolliset roolit romukoppaan.

Levyn alku on melkoista tykitystä. "ADHD" lähtee nimittäin käyntiin yhdellä tämän vuoden parhaista introbiiseistä Yhteen suuntaan, jolla Aste kertoo kaunistelemattomasti menneisyydestään ja esittelee itsensä, samalla kun MGIn hyvä biitti ja Jivefunkin loistavat raaputukset tukevat sanoituksia taustalla. Rankan intron jälkeen levy jatkuukin yllättävästi sillä klubimmalla nimikkobiisillä AD/HD, mutta kas kummaa, träkki tuntuu sopivan kokonaisuuteen todella hyvin! Suhteellisen väsyneestä biitistä huolimatta läpät ovat jossain määrin hyvää jatkoa introlle.

Kolmantena raitana kuullaan Asten kotikuntaa Voikkaata kuvaileva 45910, jolla paljastetaan myös enemmän artistin tappeluiden täyttämistä nuoruusvuosista. Mukavan synkkä biitti ja kertosäkeessä samplattu hyvin toista albumin biisiä. Paljon tipauttavia läppiä, joiden myötä väkivallan sävyttämää tarinaa on helppoa kuunnella.

Käytä päätä - älä nyrkkii, me naurettii /
samal ku hedareita nenänvarteen puskettii
En oo katkera tai syytä ketään mistää /
mut hyvä jos olis ollu muutakin tekemistä
...
Pinna voi palaa varottamat, älä sönkötä /
jollet haluu huomen kalastaa hampaitas pöntöstä
Herrasmieselkeet on meillä ihan omat /
toivotan "kauniita unii" ennenku kuristan tajuttomaks
...
Ota rauhassa, älä älä pelkää /
vaik äijät takana näyttäiski vähän nälkäseltä
Ei täällä purematta niellä /
mut jos seisot tiellä nii ---

Levyn hyvän alun päättää Deejp:n mielenkiintoisella biitillä rullaava Hyvii haltioit, jolla kerrotaan pääasiallisesti siitä kuinka paljon huolia ja vastuuta Astella on kannettavanaan. Toisessa versessä tosin räppäillään aika puun takaa naisesta. Mutta hyvin räpätäänkin. Sen jälkeen paketti tuntuu vähän hajoavan käsiin. Kappaleet kuten Mitä sul on siel, Elossa ja Mä näin unen sisältävät sitä aiemmin mainostettua hyvää sanomaa, mutta vastapainoksi biisit jäävät harmittavan pliisuiksi ja mitäänsanomattomiksi. Mä näin unen -biittiä lukuunottamatta taustatkaan eivät iske yhtään.

Onneksi loppupuolelta löytyy myös hyviä veisuja, joista mainittakoon ainakin levyn vanhin mutta silti paras biisi Ruohonjuuritasolta. Loistava biitti, loistava tunnelma, loistavat sanat! Poissa ikkunoista -kappaleella kuullaan tarina naapurista kantautuvista väkivallan äänistä ja ihmisten välinpitämättömyydestä. Yksi levyn raa'immista biiseistä ja vierailijoina toimivat Mängi sekä Markiisi onnistuvat omissa verseissään mukiinmenevästi. Lisäksi Herrasmiesliigan Brädin feattaama Mitä sä tääl on lyhykäisyydessään tiukka kovistelu, jonka lopun vuorottelusta on vielä annettava extrapisteet ämseille.

Periaatteessa kaikilla biiseillä sanoitukset ovat hyvässä kuosissa ja Aste vetää jokaisen raidan läpi hyvällä asenteella. Silti jostain syystä levyn keskivaiheilla paletti tuntuu menevän sekaisin, kun tylsäksi käyviä biisejä ei jaksakaan kuunnella hyvistä sanoituksista huolimatta. Onkin erikoista, että "ADHD":n arvosana voisi päivästä riippuen heitellä jopa yhdellä numerolla ellei useammallakin. Erityisesti tuotantopuoli tuntuu pettävän odotukset. Toisena päivänä arvosana voisi olla 3/5, toisena taas...

4 / 5

Oho!
Levyn päättävällä Laului ja arpii -kappaleella kerrotaan, kuinka Aste ja Näkökulmasta tuttu Efu tutustuivat. "Se kertoo meiningistä grimystä / Efun kanssa tutustuttiin kesken joukkoflaidista / Seistiin omil jaloil, harmi vaan et tyhjän pääl"

LINKIT

Aste Myspacessa
Löyly-Viihteen nettisivut
Asten haastattelu syvallapelissa.comissa
Tilaa "ADHD" The Funkiestista

Ei kommentteja: