maanantai 9. kesäkuuta 2008

Joniveli - Hallittu kaaosJoniveli - Hallittu kaaos
Alarm Entertainment, 2008

Biisilista:
01. Wow!
02. Tee tästä hitti
03. Täältä syy
04. Varo koukkua
05. Apinoiden planeetta
06. Ilman omaa elämää
07. Vapaa valitsemaan
08. Ota kaikki?
09. Aaveet
10. Hallittu kaaos
11. Yhtä yli rajojen
12. Rajan rauhallisella puolen
13. Tuulen mukana feat. Markiisi
14. Kaikki on sanottu osa 2
15. Kaikki on sanottu feat. Malla Malmivaara
16. Laulu harmaalle hetkelle feat. Urbaanilegenda

On aina mielenkiintoista kuunnella, kuinka yksittäisinä biiseinä ennakkoon esimerkiksi Myspaceen laitetut biisit toimivat levyllä osana isompaa kokonaisuutta. Joniveljen uuden "Hallittu kaaos" -pitkäsoiton biisejä laitettiin netin syövereihin jopa viiden kappaleen verran ja taustat, tunnelma sekä aiheet vaihtelivat niiden välillä aika rankastikin. Rähinän alamerkki Alarm Entertainmentin kautta julkaistu platta on muutenkin erittäin kiinnostava kiekko, sillä haastatteluiden perusteella Joniveli uskaltaa oikeastaan ensimmäistä kertaa artistina olla oma itsensä ja tehdä mitä haluaa. Muutoksen kolmen vuoden takaiseen "Ajatuksen voimalla" -debyyttiin kuulee jo levyn ensimmäisestä biisistä.

"Hallittu kaaos" alkaa irroittelubiisillä Wow!, jolla talkbox raikuu ja Joniveli räppää siinä sivussa aakkoset laineittain läpi. Levyn alku on soundiltaan muutenkin helposti lähestyttävä ja sen verran omaperäinen, ettei rockia, räppiä, kasarisoundia, punkkia ja elektronisempaa musiikkia yhdisteleviä biittejä voi mitenkään lokeroida tietyksi genreksi saati tuhahtaa niiden olevan väsyneitä. Biiseissä ilahduttaa erityisesti lukuisat pienemmät yksityiskohdat, kuten erikoiset efektit tai makeat voksujen kanssa kikkailut. Joidenkin kappaleiden kohdalla voi nähdä sielunsa silmin pienen lapsen puhaltelemassa ja rämpyttelemässä lelu-Melodicalla spontaaneja "efektejä" biitin päälle. Erityisesti Yhtä yli rajojen -välisoittojen aikana mielleyhtymältä ei voi välttyä.

Takaisin levyn alkuun. Helposti lähestyttävän soundimaailman lisäksi myös Joniveljen ulosanti on ns. tyylinvaihdoksen myötä muuttunut paljon parempaan suuntaan. Mies tuntuu riimittelevän paljon rauhallisemmin ja selväsanaisemmin, mitä aiemmin. Ensimmäisen biisin jälkeen pyydetään kuuntelijaa rehdisti tekemään uudesta levystä hitti, mutta ainoastaan siksi, että "mä haluun nähdä vaan et mihin tällä pääsee". Täältä syy -biisillä sivutaan tätä uutta alkua musiikin kanssa ja tunnustetaan, että "mä oon täynnä roolileikkejä, kuumottavaa muutosta / no, miltä mä kuulostan?" Alkupuoliskolla käsitellään myös mm. markkinavoimien kusetuksia (Varo koukkua, mikä on muuten yllättävän hauska biisi aiheestaan huolimatta), valinnanvapautta, ahneutta ja myös tietyllä tapaa ihmisten arvoja, asenteita ja ennakkoluuloja. Tarttuvalla Ilman omaa elämää -biisillä nimittäin tarinoidaan täydellisistä ihmisistä, joiden tärkein elämäntehtävä tuntuu olevan muiden kyttääminen & valvominen.

Siinä missä levyn alkupuoli on ollut aika värikäs niin aiheiltaan kuin taustoilaan, levyn loppupuolisko (biisit 9-16) tuntuvatkin noudattavan enemmän samaa punaista lankaa. "Hallitun kaaoksen" lopun aikana suosittelen laittamaan silmät kiinni ja antautumaan mielikuville, joita biisit herättää. Kyseessä on yksi tunnelmallisimmista musiikkiosioista, joita olen ikinä päässyt kuuntelemaan ja uskomatonta kyllä - tietyllä tapaa "räppi"levyllä. Loppupuoliskon kaunista tunnelmaa ja biisien jatkuvuutta tukevat kaksi instrumentaalijohdattelua (Hallittu kaaos, Rajan rauhallisella puolen sekä Kaikki on sanottu osa 2).

(HUOM: SEURAAVASSA OSIOSSA MENNÄÄN NIIN DIIPPIEN LÄPPIEN PARIIN, ETTÄ LUKIJALLA VOI OLLA NAURUKOHTAUKSET HERKÄSSÄ. EN OO KUITENKAAN MILLÄÄN TRIPILLÄ TÄTÄ KIRJOITTAESSA)

Aaveet on eräänlainen kertomus henkimaailman asioista Marksin elokuvamaisen sävellyksen päälle. Tausta ja Joniveljen tyyli sopivat täydellisesti yhteen, varsinkin kun Jonin ulosanti on tosiaan kehittynyt siihen suuntaan, että se rauhoittaa jopa kuuntelijaa. Aluksi mulle tuli mieleen, että biisin kertoja on kokenut yliluonnollisen kokemuksen, jota yrittää unohtaa tai kieltää kokeneensa, mutta joka palaa takaraivoon yhä uudestaan ja uudestaan. Toisaalta biisi voi kertoa muistoista, vaistoista ja muista kaapissa kummittelevista luurangoista, joiden kanssa on elettävä vaikkei sitä aina haluaisikaan.

Yhtä yli rajojen tuo puolestaan mieleen näkymän, jossa usvaverho hälvenee ja aurinko saapuu valaisemaan suuren sodan jäljiltä kasvillisuudestaankin kuollutta maailmaa. Kaikkialla on hiljaista, kun biisin päähenkilö kulkee karulla maaperällä. Kaikki mahdolliset rajat ja rajoitukset ovat poistuneet, maailmassa vallitsee rauha. Yhtä yli rajojen, mennään. Mahtavaa! Kaikki on sanottu tuo mieleen yhtä vahvoja tunnetiloja ja kuvia "ollako vai eikö olla" -tyyppisestä suhteesta. Upeita kielikuvia, hieno tausta ja viattomalta kuulostava Malla Malmivaara toimii. Levyn kaunein biisi on kuitenkin Markiisin featuroima Tuulen mukana. Huh huh. Ja levyn päättää Urbaanilegendan paluu, mikä ei kuulosta enää väsyneeltä räppiläpältä vuodelta 2004. Huh huh huh mikä päätös.

Vaikka levy tuntuukin jakautuvan kahteen kahdeksan biisin osaan, diggaan kokonaisuutta hulluna. Ajattelin taas ennakkoon nillittää jotain esimerkiksi Varo koukkua -biisistä, mutta huomasin tykkääväni sen asenteesta ja hauskuudesta. Ja "Hallitun kaaoksen" loppu on oikeasti aika helvetin merkittävä teko. Levy tarjoaa paljon eri tunnetiloja, paljon uusia taustaratkaisuja, miellyttävää räppäystä, hienoja sanoituksia kuluneistakin aiheista ja ennen kaikkea paljon sellaista, mihin voi samaistua. Biisit kuten Ilman omaa elämää, Aaveet, Yhtä yli rajojen, Tuulen mukana, Kaikki on sanottu ja Täältä syy nostavat jo yksinään "Hallitun kaaoksen" alkuvuoden parhaaksi levyksi.

Tässä kuuntelukokemuksessa on muuten paljon samaa kuin Pyhimyksen "Tulvan" kanssa ja esimerkiksi Ilman omaa elämää tuo heti mielleyhtymän Pyhimyksen biisiin Juoru, mutta kappaleet on toteutettu niin eri tavalla ettei se haittaa yhtään. "Tulvaa" ja "Hallittua kaaosta" yhdistää loppupeleissä vain se, että molemmat ovat mun mielestäni klassikkolevyjä.

5/5

PS:
Kansilehtisen ekalla aukeamalla Joniveljen "toinen puolikas" heijastuu toiselle sivulle hologrammimaisesti. Tsekatkaa myös, miltä "keskiaukeaman" kuva näyttää käännettynä ylösalaisin. Aika friikiltä, tiedän.

Katso myös

Joniveljen haastattelu syvallapelissa.comissa
Joniveli Myspacessa
Tilaa "Hallittu kaaos" The Funkiestista

Ei kommentteja: