keskiviikko 2. huhtikuuta 2008

10th Wonder - Finnish Gangster Instrumentals


10th Wonder - Finnish Gangster Instrumentals
Omakustanne, 2008

Biisilista:
01. Dead Presidents
02. Pray
03. Finnish Dreamin'
04. No Hook
05. Sweet
06. Party Life
07. Ignorant Shit
08. Say Hello
09. Success
10. Finnish Gangster
11. So Ghetto (bonus)

Muun muassa Stepalle, Vastikselle ja Roitown INKille biittejä tehnyt kemijärveläinen, 10th Wonder, kuljeskelee helmikuussa julkaistulla esikoisomakustanteellaan instrumentaalien maailmassa. "Finnish Gangster Instrumentalsiksi" nimetty teos on pelkistettyjä kansiaan ja yhtätoista täysveristä raitaansa myöten täysin itse 10th Wonderin tekosia. Nykyään Jyväskylässä vaikuttava Kymmenes ihme on pyrkinyt levyllä kokeilemaan vähän uusia tuulia ja jättänyt ne kaikista raa'immat räppibiitit pois julkaisulta.

Ensikuulemalta raidat toimivatkin moitteetta, levy tuntuu olevan tasainen kokonaisuus vaihtelevia instruja ja jo ensimmäisten träkkien aikana tekee mieli aloittaa levyn kuuntelu uudestaan alusta. Syy tähän löytyy instruista numero kaksi ja kolme, jotka erottuvat ylivoimaisesti muista tuotoksista tarttuvuudellaan. Pray on läskistä pohjasta, hyvistä clapeista sekä koukuttavasta kitaramelodiasta koostuva, ujeltava instru, joka sopisi kaikessa kylmyydessään johonkin elokuvaan kuvaamaan takaa-ajoa Pohjois-Suomessa. Niin elokuvamaista, että.

Finnish Dreamin' on puolestaan mielettömän hyviin voksusampleihin perustuva raita. Hyvän perusbiitin päälle on käytetty sellaisenaankin hyvää voksusamplea upeasti ja tehokkaasti, mutta loppujen lopuksi biisi on ehkä hieman pitkitetty siitä, mitä se voisi olla. Joka tapauksessa, klassinen esimerkki siitä, kuinka hyvin käytetyllä voksusamplella ja perinteisellä rungolla voi saada aikaan hyvän samplevetoisen biitin.

Muista instruista No Hook soljuu mutkattomasti eteenpäin, mutta luottaa liikaa muutamiin liiankin turvallisiin koukkuihin ja jää siten tylsähköksi. Sweet lukeutuu kahden ensinnä mainitun taustan kera levyn parhaimmistoon, läskiä ja funkahtavaa soundia. Erityisesti instrun ns. kertsiosuus pysäytyksineen rokkaa. Success on hauska irrottelu urkumaisen pimputtelun kera, luulisi sopivan täydellisesti joko hengelliseen messuun tai lätkämatsiin. Finnish Gangster taas tuo mieleen kasarin ja ysärin sielukkaimmat iskelmät/pop-biisit puhallinsoittimineen, levyn päättyessä lopulta letkeään bonusinstruun So Ghetto.

Kaikki instrumentaalit tuntuvat Prayta lukuunottamatta olevan vain vähän liian pitkiä - tai jos ei liian pitkiä, niin liian yksipuolisia. Monella raidalla koukkujen (voksusamplet, kitaramelodiat jne) takana rullaava pohja kuulostaa samanlaiselta, mikä kuuntelukertojen lisäännyttyä vie luonnollisesti yhä enemmän huomiota ja latistaa tarttuvuutta. Tämän takia lätystä jää vähän ristiriitainen fiilis ja loppujen lopuksi "Finnish Gangster Instrumentals" alkaa kuulostamaan keskinkertaiselta kiekolta.

3/5

10th Wonder Myspacessa
Tilaa "Finnish Gangster Instrumentals" The Funkiestista

2 kommenttia:

Tomikoo kirjoitti...

En pidä tuosta tuottajan nimestä, vähän liikaa 9th wonderin nimen baittaamista.

Anonyymi kirjoitti...

Storage devices Room & Would you Lighting

Here is my web site :: metalanguage